Ο σκοτεινός κόσμος της Huawei

Ο σκοτεινός κόσμος της Huawei

Με φόντο τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ στους κόκκινους καπιταλιστές.

Με 23 κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν από εξαπάτηση τραπεζών μέχρι… κλασική και βιομηχανική κατασκοπεία, οι αμερικανικές δικαστικές αρχές έστησαν την περασμένη εβδομάδα και επίσημα στον τοίχο τον κινεζικό κολοσσό Huawei, το καμά- ρι του Πεκίνου στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Η ανακοίνωση των κατηγοριών συνέπεσε χρονικά με την άφιξη αντιπροσωπείας Κινέζων διπλωματών στην Ουάσινγκτον ενόψει των διαπραγματεύσεων για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες μέχρι πρότινος αντάλλαζαν… δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα τους. Η συνάντηση κορυφής του προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές Δεκεμβρίου συνέπεσε χρονικά με τη σύλληψη από τις καναδικές αρχές, έπειτα από παραγγελία των Αμερικανών, της οικονομικής διευθύντριας της Huawei και κόρης του ιδρυτή Μενγκ Γουαντζού, η οποία αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες.

Οι Κινέζοι μιλούν για «άδικη και ανήθικη» επίθεση «με έντονη πολιτική υποκίνηση» που στόχο έχει τη δυσφήμηση της εταιρείας, η οποία κατέχει την πρωτιά στη βιομηχανία τηλεπικοινωνιακού υλικού και τη δεύτερη θέση στην αγορά κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως.

Καμία ηθική των συναλλαγών δεν κρύβεται πίσω από τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ στους κόκκινους καπιταλιστές. Στόχος του είναι η αναχαίτιση της επέκτασης του Πεκίνου στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Ωστόσο, τα στοιχεία βάσει των οποίων συγκροτήθηκε το κατηγορητήριο της αμερικανικής Δικαιοσύνης μαρτυρούν ύποπτες πλευρές της δράσης του κινεζικού κολοσσού. Οι τέσσερις βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:

Διακυβεύεται η πρωτιά στην αγορά κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως λόγω των σκιών στην υπόθεση υποκλοπής μυστικών με κρατική επιβράβευση

1 Παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν. Η Huawei, μέσω της ανεπίσημης θυγατρικής της Skycom, φέρεται να απέκτησε με αδιαφανή τρόπο αμερικανικά τεχνολογικά προϊόντα, να τα μετέφερε στο Ιράν αλλά και να εξαπάτησε αμερικανικές τράπεζες για να δανειοδοτήσουν τα έργα της.

2 Κλοπή εμπορικών μυστικών. Υπάλληλος της Huawei έχει καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας να κλέβει ένα «δαχτυλάκι» από το ρομπότ Tappy της αμερικανικής εταιρείας T-Mobile, ενώ εσωτερικά e-mails της κινεζικής εταιρείας μαρτυρούσαν την πρόθεσή της να αντιγράψει τεχνολογία. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι οι υπάλληλοί της «ενήργησαν αυτοβούλως» και αμφισβήτησε ότι η τεχνολογία ήταν απόρρητη. Επίσης ένα πρόγραμμα ανταμοιβής υπαλλήλων της Huawei από το 2013 έδινε μπόνους σε όσους έκλεβαν πολύτιμα εμπορικά μυστικά από ανταγωνίστριες εταιρείες.

3 Παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης. Οταν το σκάνδαλο της Skycom ήρθε στο φως, ο κινεζικός κολοσσός φέρεται να κατέστρεψε αποδεικτικά στοιχεία και να φυγάδευσε πιθανούς μάρτυρες στην Κίνα για να εμποδίσει τις αμερικανικές αρχές να τους ανακρίνουν.

Κατασκοπεία. Πέραν των ΗΠΑ, χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες τους για χρήση του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Huawei από την κινεζική κυβέρνηση για απόκτηση εμπιστευτικών τους πληροφοριών.

Το γεγονός ότι η νομοθεσία της Κίνας υποχρεώνει όλες τις εταιρείες «να υποστηρίζουν, να συνεισφέρουν και να συνεργάζονται στο έργο των μυστικών υπηρεσιών» καθιστά τις υποψίες αυτές τουλάχιστον βάσιμες. Η ενόχληση της Δύσης εκφράζεται ήδη εμπράκτως. Οι αμερικανικές αρχές έχουν αναγγείλει την απαγόρευση της πώλησης τσιπ και άλλων εξαρτημάτων στη Huawei. Μεγαλύτερο πλήγμα θεωρείται ο αποκλεισμός της κινεζικής εταιρείας από τα δίκτυα 5G, την επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας, στις προαναφερθείσες χώρες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter