Ο Σκυλακάκης και οι «κουτσουρεμένες» αποζημιώσεις 10.000 παραγωγών ελιάς Καλαμών

Ο Σκυλακάκης και οι «κουτσουρεμένες» αποζημιώσεις 10.000 παραγωγών ελιάς Καλαμών

Χτες μια λάβαμε στο Documento μια καταγγελία αναγνώστη μας, καλλιεργητή ελιάς Καλαμών από τον Πύργο, που αφορούσε μια καινοφανή αυθαιρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Η καταγγελία ανέφερε ότι σε διόρθωση παλαιότερου λάθους του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είχε αφήσει εκτός αποζημιώσεων λόγω πανδημίας περίπου 10.000 παραγωγούς, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης αφού πρώτα καθυστέρησε επί μακρόν την πληρωμή και των υπόλοιπων δικαιούχων, στο τέλος «κουτσούρεψε» τις ενισχύσεις τους παρακρατώντας από αυτές – προσοχή! – το μη επιστρεπτέο κομμάτι των επιστρεπτέων προκαταβολών που είχαν λάβει.

Το γραφειοκρατικό λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει αποζημιώσεις στους παραγωγούς κάποιων αγροτικών προϊόντων για τις ζημιές που είχαν υποστεί λόγω της πανδημίας, μεταξύ αυτών και της επιτραπέζιας Καλαμών.

Την 1η Νοεμβρίου, με Βορίδη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογράφηκε η σχετική απόφαση που προέβλεπε τη χορήγηση αποζημιώσεων 70 ευρώ το στρέμμα για τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών. Όταν όμως τον Δεκέμβριο έγινε η εκταμίευση των χρημάτων, διαπιστώθηκε ότι έμειναν εκτός 9.623 παραγωγοί, λόγω ενός γραφειοκρατικού λάθους, επειδή δηλαδή ήταν δηλωμένος διαφορετικός κωδικός προϊόντος στο μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ, από αυτόν που είχε σταλεί προς έγκριση της Βρυξέλλες. Ο Βορίδης δήλωσε τότε ότι το λάθος θα διορθώνονταν άμεσα, ώστε να πληρωθούν και οι υπόλοιποι παραγωγοί μετά τα Χριστούγεννα.

Χωρίς αποτέλεσμα το πολιτικό ενδιαφέρον Λιβανού

Με τον ανασχηματισμό της 4ης Ιανουαρίου, όμως, ο Βορίδης έφυγε από το Αγροτικής Ανάπτυξης και στη θέση του πήγε ο Σπήλιος Λιβανός. Ο Λιβανός είχε άμεσο πολιτικό ενδιαφέρον για το ζήτημα καθώς από τους 9.623 καλλιεργητές ελιάς Καλαμών που είχαν μείνει εκτός πληρωμών, οι 8.500 ήταν στη δική του εκλογική περιφέρεια, την Αιτωλοακαρνανία, ο ίδιος μάλιστα, πριν υπουργοποιηθεί, είχε ζητήσει από τον Βορίδη σε επίκαιρη ερώτησή του, να ανοίξει την πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να διορθωθεί το λάθος χωρίς αποτέλεσμα. Παρά το προσωπικό ενδιαφέρον του Λιβανού ωστόσο, επί σειρά μηνών, οι υπόλοιπες πληρωμές είχαν παγώσει, πιθανότατα λόγω αντιστάσεων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Θ. Σκυλακάκης έπαιζε καθυστερήσεις

Με τα πολλά, την 1 Απριλίου 2021, ο Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε την έγκριση των υπολοίπων αποζημιώσεων για τους υπόλοιπους παραγωγούς ελιάς Καλαμών και η σχετική ΚΥΑ πήγε προς υπογραφή στον αναπληρωτή Θ. Σκυλακάκη ο οποίος την κράτησε ενάμισι μήνα στο συρτάρι του. Τελικά πήρε ΦΕΚ στις 18 Μαΐου, τότε όμως τι διαπίστωσαν οι καλλιεργητές που τόσον καιρό «κυνηγούσαν» το θέμα; Ότι ο Σκυλακάκης είχε «κουτσουρέψει» τις αποζημιώσεις τους, προσθέτοντας έναν όρο που ορίζει ότι από το ποσό της ενίσχυσης των 70 ευρώ ανά στρέμμα θα αφαιρεθεί το μη επιστρεπτέο κομμάτι τυχόν επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν λάβει ενδιαμέσως οι δικαιούχοι καλλιεργητές.

Η έμπνευση για επιστροφή των μη επιστρεπτέων

Ανάλογη πρόβλεψη – με την οποία το κράτος εμφανίζεται να ακυρώνει οικονομικά μέτρα σε βάρος των παραγωγών και επιχειρήσεων και να ζητά πίσω – έστω και συμψηφίζοντας – το δεδηλωμένο ως μη επιστρεπτέο κομμάτι της επιστρεπτέας δεν έχει συμπεριληφθεί σε κανένα άλλο πρόγραμμα ενισχύσεων λόγω πανδημίας, ούτε για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων αλλά ούτε στο κλαδικό πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της εστίασης. Πρόκειται για νέα έμπνευση…
Και η ουσία βεβαίως του πράγματος είναι πως έτσι και χάρη στην έμπνευση Σκυλακάκη το αρχικό λάθος του κράτους – το γραφειοκρατικό λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ – που άφησε εκτός ενισχύσεων 9.623 παραγωγούς – παρ’ όλες τις υπουργικές υποσχέσεις που δόθηκαν επί τόσους μήνες, από Βορίδη και Λιβανό – θα πληρωθεί τελικά από τους παραγωγούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter