Ο Σταϊκούρας πετάει στο δρόμο τους επιτυχόντες επιστήμονες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Εντελώς ακατανόητη χαρακτηρίζεται η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα να αποκλείσει ανερυθρίαστα τους επιτυχόντες επιστήμονες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τον εν δυνάμει νόμιμο διορισμό τους. 

Μάλιστα, ο υπουργός κάνει ένα βήμα παρακάτω, επιλέγοντας να προβάλλει μισή αλήθεια, πως δήθεν έχουν καλυφθεί όλες οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις.

Η στάση του υπουργού αφήνει πολλαπλά ερωτήματα αφού ο ίδιος ήταν εκείνος που είχε δώσει παράταση στην ισχύ του πίνακα των επιτυχόντων, κάτι άλλωστε που αποτελεί συνηθισμένη τακτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και διαχρονικά ακολουθείται μέχρις ότου απορροφηθούν σε θέσεις όλοι οι επιστήμονες που πέτυχαν στον απαιτητικό αυτό διαγωνισμό.

Με την επίμαχη απόφασή του που πέρασε σε μια βραδιά από την... πίσω πόρτα σε νομοσχέδιο, “πετσοκόβει” την παράταση έναν και πλέον χρόνο, τοποθετώντας τη λήξη της τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο χρόνος που απομένει δεν φτάνει για να “απορροφηθούν” οι τουλάχιστον 43 επιτυχόντες επιστήμονες.

Η υπόθεση είναι ακόμη πιο “σκοτεινή” καθώς αναμένεται, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ της και η ΕΦΣΥΝ, η κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με το οποίο θα “ανοίξουν” 27 νέες οργανικές θέσεις ΝΣΚ στον ΕΦΚΑ.

Άραγε γιατί ο υπουργός Οικονομικών πετάει στην άκρη εν νυκτί καταξιωμένους επιστήμονες με την πρόφαση ότι έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις την ίδια στιγμή που ήδη δημιουργούνται νέες (λόγω προδιαγεγραμμένων συνταξιοδοτήσεων) αλλά και αναμένεται η προκήρυξη τουλάχιστον 27 καινούργιων θέσεων;

Οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχουν ήδη απευθυνθεί για τον προκλητικό αποκλεισμό τους μέσω επιστολών τους ακόμη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτός των αρμόδιων υπουργών και υφυπουργών.

Σε αυτές τις επιστολές κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για “δυσάρεστη έκπληξη”, για αιφνίδια αλλαγή που δεν «δικαιολογείται από καμία πραγματική συνθήκη», για πρωτοφανές γεγονός και κατάφωρη αδικία. Ας δούμε προσεκτικά όμως το χρονικό της υπόθεσης.

Ο διαγωνισμός, η παράταση και οι νέες θέσεις

Έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πλήρωση δόκιμων δικαστικών πληρεξουσίων του ΝΣΚ. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το πλέον σημαντικό “όργανο” του κράτους για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου μέσω της νομικής υποστήριξης που του παρέχει, έθετε ως μείζον θέμα την ανάγκη κάλυψης κενών οργανικών θέσεών του.

Από το διαγωνισμό που έγινε αναδείχθηκαν συνολικά 111 επιτυχόντες εκ των οποίων 56 διορίστηκαν αμέσως. Τον Μάρτιο του 2020 όπως είθισται, δόθηκε ενός έτους παράταση της ισχύος του πίνακα των επιτυχόντων. Για την ακρίβεια παρατάθηκε έως τον Απρίλιο του 2021.

Στις αρχές του Ιουλίου διορίστηκαν οι επόμενοι 10 επιτυχόντες. Σήμερα, οι κενές οργανικές θέσεις στο σύνολο των βαθμών του ΝΣΚ, λόγω συνταξιοδότησης ανέρχονται συνολικά σε 4. Αυτές αναμένεται να αυξηθούν κατά 9 θέσεις σε καίρες μάλιστα Αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Αρχή Διαφάνειας και η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε αυτές θα προστεθούν και περίπου 27 νέες θέσεις που σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ θα προκύψουν σύντομα στον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι επιτυχόντες, οι θέσεις αυτές δεν προλαβαίνουν να καλυφθούν στο διάστημα που απομένει, μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου δηλαδή. Αυτές οι θέσεις, όπως προσθέτουν, αποτελούν άμεσες και υφιστάμενες ανάγκες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ενώ η ύπαρξη του Πίνακα των Επιτυχόντων μπορεί ανέξοδα και άμεσα να τις καλύψει προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Νομικά «χαστούκια» σε Σταϊκούρα

Τα όσα ισχυρίστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας περί δήθεν κάλυψης των υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων του ΝΣΚ καταρρίπτουν με… γδούπο στην επιστολή τους οι επιτυχόντες νομικοί. Όπως αναφέρουν, ο κ. Σταϊκούρας επικαλείται μια αναφορά του Προέδρου του ΝΣΚ που εστάλη την 1η Ιουνίου του 2020, που έχει καταστεί σήμερα “ανεπίκαιρη”.

Οι επιτυχόντες γίνονται ακόμη πιο “καυστικοί” λέγοντας πως αυτή η αναφορά “χρησιμοποιείται λανθασμένα από τον υπουργό Οικονομικών” και δεν «ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Και το δεύτερο επιχείρημα που προέταξε ο Σταϊκούρας, ότι η παράταση του πίνακα (για έναν χρόνο που ο ίδιος είχε συνυπογράψει), «εμποδίζει άλλα παιδιά να συμμετέχουν στον επόμενο εισαγωγικό διαγωνισμό του ΝΣΚ», καταρρίπτεται από τους νομικούς.

Όπως τονίζουν στον υπουργό, πρόκειται για Πίνακα Επιτυχόντων και όχι επιλαχόντων «καθώς όλοι εμείς που είμαστε στον Πίνακα βρισκόμαστε σε αναμονή διορισμού προκειμένου να καλυφθούν μέσω ημών όποια κενά δημιουργούνται στο ΝΣΚ μέχρι την εξάντληση του Πίνακα, πρακτική που συνέβαινε με όλους τους προηγούμενους 3 διαγωνισμούς και αυτό γιατί ο διαγωνισμός του ΝΣΚ δεν είναι τακτικός δηλ. δεν διενεργείται σε προκαθορισμένο χρόνο ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα! Για τον λόγο αυτό πάντα ίσχυε η πρακτική της παράτασης του Πίνακα».

Σχολιάζοντας το παράδοξο των δύο αποφάσεων Σταϊκούρα, η πρώτη έδινε παράταση ενός έτους η δεύτερη (σ.σ διάταξη) που εισήχθη στο νομοσχέδιο έδινε λίγους μήνες μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, επισημαίνουν ότι προκύπτει και οφθαλμοφανή αντίθεση με την συνημμένη Αιτιολογική Έκθεση. Με βάση την τελευταία, η παράταση που δίνεται με τη διάταξη στο νομοσχέδιο (λίγοι μήνες) κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να καταστεί δυνατή όχι μόνο η ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας κάλυψης των προϋφιστάμενων δέκα κενών οργανικών θέσεων, «αλλά και όσων θα δημιουργηθούν στο προσεχές διάστημα, είτε νομοθετικά για τη στελέχωση ήδη υφιστάμενων ή νέων Γραφείων, είτε λόγω συνταξιοδότησης μελών του ΝΣΚ κατά το τέλος του τρέχοντος δικαστικού έτους». Η απόλυτη παράνοια δηλαδή αφού η πρότερη απόφαση Σταϊκούρα έδινε έναν ολόκληρο χρόνο.

Οι επιτυχόντες του διαγωνισμού ΝΣΚ 2019 καλούν τέλος την κυβέρνηση να τροποποιήσει την εν λόγω διάταξη και να διατηρηθεί ακέραια η παράταση που είχε χορηγηθεί νωρίτερα από τον υπουργό Οικονομικών.

Διαβάστε τις επιστολές:

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.