Ο Στέφανος Ληναίος και ο Τάσος Ιορδανίδης γράφουν για το ιστορικό θέατρο Αλφα

Ο Στέφανος Ληναίος και ο Τάσος Ιορδανίδης γράφουν για το ιστορικό θέατρο Αλφα
Ελλη Φωτίου, Στέφανος Ληναίος

To θέατρο Αλφα από τον Στέφανο Ληναίο και την Ελλη Φωτίου στον Τάσο Ιορδανίδη και στη Θάλεια Ματίκα.

Πενήντα ένα χρόνια ζωής µετρά το θέατρο Αλφα, το οποίο σφράγισε όχι µόνο τη θεατρική πορεία, αλλά και την ίδια τη ζωή του Στέφανου Ληναίου και της Ελλης Φωτίου. Ζευγάρι στη σκηνή, ζευγάρι στη ζωή, µετράνε πάνω από εξήντα χρόνια συµπόρευσης, συµβίωσης, κοινής διαδροµής. Το θέατρο Αλφα στο κέντρο της πόλης, µια ανάσα από τα κινηµατικά Εξάρχεια, µετρά µισό αιώνα τους ανασασµούς της πόλης. Παρόν στα ιστορικά γεγονότα που σηµάδεψαν το παρελθόν της πόλης, παρόν στην πολυπολιτισµικότητά της που χαράσσει το µέλλον της, παρόν όλα αυτά τα χρόνια σε ένα θέατρο που αφουγκράζεται την κοινωνία και ανεβάζει τον άνθρωπο στη σκηνή.

Και πώς τα φέρνει η ίδια η ζωή, αυτό το ιστορικό θέατρο περνάει στην καλλιτεχνική διεύθυνση ενός άλλου ζευγαριού στη ζωή και τη σκηνή, του Τάσου Ιορδανίδη και της Θάλειας Ματίκα. Κοινός τους άξονας η παρακαταθήκη για το θέατρο Αλφα που έχουν αφήσει οι ιδρυτές του: «Υπάρχουν πολλά είδη θεάτρου. Εµείς προτιµούµε το θέατρο που παρουσιάζει έργα τα οποία ενδιαφέρουν όλο τον κόσµο και τα καταλαβαίνει όλος ο κόσµος».

«Είµαστε πολύ ευχαριστηµένοι και εγώ και η Ελλη» µας λέει ο Στέφανος Ληναίος. «Επειτα από 50 χρόνια στο θέατρό µας, το θέατρο Αλφα, βρήκαµε τη συνέχεια στο πρόσωπο του Τάσου Ιορδανίδη και της Θάλειας Ματίκα. Πιστεύουµε ότι µε τα έργο τους και το ήθος τους θα συνεχίσουν τη µικρή ιστορία µας στο θέατρο Αλφα – ήδη µας έκαναν την τιµή και το βάφτισαν θέατρο Αλφα/Ληναίος – Φωτίου. Τους ευχόµαστε να χαρούν όχι µόνο πολλές θεατρικές επιτυχίες, αλλά και µια γερή και ευτυχισµένη οικογένεια. Επιτυχίες µε θεατρικά έργα που ενδιαφέρουν όλο τον κόσµο και τα καταλαβαίνει όλος ο κόσµος. Εργα ωφέλιµα και όχι προσωπικά απωθηµένα. Εργα που βοηθούν τον κόσµο να γίνει καλύτερος. Με ήρωες παραδείγµατα για µίµηση και όχι για αποφυγή. Κόντρα στη µηδενιστική εποχή µας. Οπως λέει ο Ντιντερό, η τέχνη δεν έχει καµιά υποχρέωση να είναι πολυτέλεια των ακαµάτηδων. Κάθε τέχνη οφείλει να έχει κοινωνική αποστολή και χρησιµότητα».

Τάσος Ιορδανίδης, Θάλεια Ματίκα

Από τη µεριά τους ο Τάσος Ιορδανίδης και η Θάλεια Ματίκα δεν θα µπορούσαν παρά να είναι ευτυχισµένοι µε τα νέα τους βήµατα στο θέατρο Αλφα/Ληναίος – Φωτίου. Συγκινηµένος ο Τάσος Ιορδανίδης µιλάει ένθερµα γι’ αυτήν τη συνεργασία: «∆εν θα αναφερθώ καθόλου στην παράστασή µας. Θα πω µόνο ένα µεγάλο ευχαριστώ, ένα µεγάλο ευχαριστούµε, στον κόσµο που µας τιµά µε την παρουσία του και µας επιτρέπει να συναντιόµαστε επί σκηνής µε τη Θάλεια για δεύτερη χρονιά. Εκεί που θέλω να εστιάσω είναι η αγάπη µου, ο θαυµασµός µου, ο σεβασµός µου και η ευγνωµοσύνη µου για τον κ. Στέφανο Ληναίο και την κ. Ελλη Φωτίου. ∆ύο καλλιτέχνες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο θέατρο Αλφα. ∆ύο καλλιτέχνες που µέσα από τον θεατρικό τους λόγο παράγουν εδώ και πάνω από µισό αιώνα πολιτισµό. ∆ύο καλλιτέχνες σεµνούς και ταπεινούς. ∆ύο θεατράνθρωπους που µας εµπιστεύτηκαν να αρθρώσουµε τον δικό µας λόγο στη σκηνή του θεάτρου τους. Χωρίς πιέσεις, χωρίς ανταλλάγµατα. Μόνο επειδή είδαν κάτι σ’ εµάς. Βαριά η ευθύνη. Μακάρι να αντεπεξέλθουµε και να τους βγάλουµε ασπροπρόσωπους. Κ. Στέφανε, κ. Ελλη, σας ευχαριστούµε».

INF0

Με τις παραστάσεις «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» και «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό», που εγκαινίασαν αυτήν τη συνεργασία την περασμένη σεζόν, συνεχίζει και φέτος το ρεπερτόριο του θεάτρου Αλφα/Ληναίος – Φωτίου (28ης Οκτωβρίου, κέντρο)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter