Ο Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε τις τεχνικές συνομιλίες – Εμπρηστική δήλωση Τσαβούσογλου

Ο Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε τις τεχνικές συνομιλίες – Εμπρηστική δήλωση Τσαβούσογλου

Σε μία προσπάθεια να διευκρινίσει το χθεσινοβραδινό «τιτίβισμα», για «τεχνικές συνομιλίες» με Ελλάδα και Τουρκία, που πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απλώς επιβεβαίωσε την ύπαρξη τεχνικών συνομιλιών. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», ανέφερε.

Δείτε επίσης: Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν για έναρξη τεχνικών συνομιλιών – Διαψεύδει η Αθήνα

Σε συνέντευξη Τύπου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, ούτε ανασκεύασε μήτε έκανε βήμα πίσω. Απλά επαναδιατύπωσε αυτό που είχε πει από χθες: ότι υπάρχουν τεχνικές συνομιλίες με Ελλάδα και Τουρκία. Η χθεσινή του τοποθέτηση, μέσω ανάρτησης στο Twitter, αμφισβητήθηκε από την ελληνική πλευρά. Σήμερα, παρά το γεγονός πως ορισμένα ΜΜΕ επιλέγουν να το παρουσιάσουν ως «αναδίπλωση» ή ως μία προσπάθεια του Στόλτενμπεργκ να ανασκευάσει, ο γ.γ. απλώς επιβεβαιώνει αυτό που έγραψε: ότι οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Δείτε επίσης: Ήξεις αφήξεις από Μητσοτάκη-Πέτσα για τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ σχετικά με την Τουρκία

«Σκοπός των συζητήσεων είναι να διαμορφώσουν μηχανισμούς για μη σύγκρουση σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα περιστατικού ή ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη στον μηχανισμό, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», εξήγησε και πρόσθεσε: «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις».

Συγκεκριμένα, στη σημερινή του συνέντευξη Τύπου είπε τα ακόλουθα:

«Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Σε συνέχεια των συζητήσεών μου με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι έχουν συναντηθεί ήδη για τεχνικές συνομιλίες εδώ στο ΝΑΤΟ. Ο στόχος των συζητήσεων αυτών είναι να αναπτυχθούν μηχανισμοί για τη στρατιωτική αποκλιμάκωση ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επεισοδίων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία επί των μηχανισμών. Αυτές είναι τεχνικές συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις επί των διενέξεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ως τέτοιες έχουν σκοπό να υποστηρίξουν και όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες των οποίων ηγείται η Γερμανία για πολιτική διαμεσολάβηση προς την αποκλιμάκωση».

Δείτε το βίντεο από το 22:28 και μετά:

Χθες, στο Twitter είχε γράψει τα εξής:

«Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να εισέλθουν σε τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ ώστε να αναπτύξουν μηχανισμούς αποκλιμάκωσης και να μειώσουν τον κίνδυνο επεισοδίων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εμπρηστική διατύπωση Τσαβούσογλου

Αιχμές εναντίον της Ελλάδας αφήνει εκ νέου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή τις τεχνικές συνομιλίες με διαμεσολαβητή το ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα (επειδή δεν ήταν ειλικρινής στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΝΑΤΟ) μάς έδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, και συνέχισε: 

«Εάν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να δεχτούμε τους όρους της, θα απογοητευτεί» σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Sabah.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει το «μπάχαλο» με το ΝΑΤΟ – Η χώρα εκτίθεται διεθνώς

Τουρκικό ΥΠΕΞ για δηλώσεις Στόλτενμπεργκ: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter