Στην εποχή της τεχνογνωσίας πολλοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο για την πορεία της οικονομίας, την επαγγελματική αποκατάσταση και κατ΄ επέκταση την ευημερία των πολιτών.
Αν και η πορεία της οικονομίας, με τεχνοκρατικούς δείκτες, μπορεί να συνδέεται με τον πληθωρισμό και το έλλειμμα που διαπιστώνεται σε ένα κράτος, με τους δείκτες του κόστους ζωής και της πραγματικής οικονομίας σχετίζεται με την αγοραστική δύναμη των πολιτών κι ως εκ τούτου με την αξιοπρεπή διαβίωσή τους σε πραγματικά οικονομικά μεγέθη. Παράλληλα καθοριστικό ρόλο στην οικονομία έπαιζε και παίζει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν δηλαδή η παραγωγή της χώρας, η δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων άρα και ο όγκος εξαγωγών, αλλά και η οικονομική πορεία των επιχειρήσεων, η οποία σχετίζεται με την απορρόφηση των προϊόντων στην αγορά.
Πώς όμως επιτυγχάνεται η οικονομική σύγκλιση της χώρας μας με τα κράτη της Ευρωζώνης; Σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές!
Το κράτος πρέπει να είναι ο καταλύτης των εξελίξεων σε μια σειρά από παρεμβάσεις που θα διορθώσουν κάθε στρεβλότητα και θα προάγουν την υγιή επιχειρηματικότητα. Οι παρεμβάσεις όπως καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, αντιμετώπιση των καρτέλ, της κατάργησης της οριζόντιας φορολόγησης, η χάραξη κοινωνικής πολιτικής με προγράμματα για τους ασθενέστερους, η ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης, η διάθεση κρατικών κατοικιών και άτοκων δανείων κατά προτεραιότητα με βάση εισοδηματικά κριτήρια είναι μία δέσμη μέτρων που θα οδηγήσουν σταδιακά στην οικονομική σύγκλιση.
Στις χώρες της Ε.Ε. η αντιμετώπιση της ανεργίας σχετίζεται, μεταξύ των άλλων, με μια άριστα οργανωμένη δομή του ΟΑΕΔ, που με εργασιακούς συμβούλους, είναι συνδεδεμένη με την κρατική κι ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία μπορεί να απορροφήσει ανέργους με εξειδίκευση και να αποκτήσει έτσι μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη και δυναμική. Η προοπτική απορρόφησης ανέργων από διάφορες επιχειρήσεις δημιουργεί τις προϋποθέσεις, κατά την άποψη πολλών οικονομολόγων, για αύξηση των θέσεων εργασίας και την ταυτόχρονη διατήρησή τους, ανάλογα με την παραγωγική και οικονομική δυνατότητα των επιχειρήσεων.
Στην Ευρώπη πάντως εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια η δημοσιονομική πειθαρχία στον κρατικό προϋπολογισμό που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κρατική ενίσχυση των επιχειρήσεων. Παράλληλα δεν χρηματοδοτούνται αφειδώς οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες διότι συνυπολογίζεται η πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη.
Υπάρχουν όμως πολλά οικονομικά εργαλεία που μπορούν να ενισχύσουν οικονομικά τις επιχειρήσεις όπως ευνοϊκότερες ρυθμίσεις είσπραξης φόρων, ένταξη σε προγράμματα κ.ά. Δυνατότητες χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις υπάρχουν κι από τις εκάστοτε περιφέρειες μέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων αλλά και κοινοτικά κονδύλια.
Μέσα σ΄ αυτό το οικονομικό περιβάλλον, που διέπεται από αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, καλούνται αρκετά κράτη κι επιχειρήσεις να διαμορφώσουν ένα ανταγωνιστικό- όπως λέγεται- πλαίσιο! Ένα πλαίσιο όμως στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν κράτος, τράπεζες, επιχειρήσεις, πολίτες για να υπάρξει δημοσιονομική σταθερότητα μελλοντικά και οικονομική ανάπτυξη! Ένα πλαίσιο όμως που βρίσκει πολλές επιχειρήσεις κι εργαζόμενους με μειωμένη οικονομική αντοχή μιας και στο οικονομικό περιβάλλον που περιέγραψα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη δυνατότητα επιβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών, στο μεγαλύτερο μέρος, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την ικανοποίηση των φορολογικών και δανειακών τους υποχρεώσεων!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ό,τι οι Ευρωπαίοι πολίτες, στα κράτη του νότου, διαβιούν, κατά ένα μεγάλο μέρος, με οικονομική στενότητα. Και είναι βέβαιο ότι το στοίχημα για την Ευρώπη των λαών, την Ευρώπη που οραματιζόμαστε είναι, μεταξύ των άλλων, η οικονομική σύγκλιση! Η οικονομική σύγκλιση αποτέλεσε στόχο και μετά την οικονομική ένωση των κρατών και τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ. Στα πλαίσια αυτά δημιουργήθηκαν θεσμοί, ελεγκτικοί μηχανισμοί, αλλά και ευρωπαϊκές οδηγίες- κανονισμοί που στοχεύουν στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας, στην ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών εντός της Ε.Ε., στην ελεύθερη εγκατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών σε όποιο κράτος της Ευρώπης επιθυμούν, στην επιλογή έδρας μιας νέας επιχείρησης, στην αντιμετώπιση φαινομένων φορολογικών ανισοτήτων κ.ά.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται σίγουρα ένα σύνολο δράσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η πολιτεία πρέπει να προβεί σε γενναία στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών, φορολογική ελάφρυνση των ασθενέστερων, κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σταδιακή αύξηση των εισοδημάτων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, περαιτέρω ενίσχυση της έρευνας στα πανεπιστήμια για την αναζήτηση εξειδίκευσης κ.λ.π.
Η χώρα μας πρέπει να εργαστεί μαζί με τα κράτη της Ε.Ε. για να δημιουργήσει ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον με ίσες ευκαιρίες για την υλοποίηση του στόχου της οικονομικής σύγκλισης.
* Ο Γεώργιος Τσιάκαλος είναι Εκπαιδευτικός – Μέλος της Γραμματείας Περιφερειακής Οργάνωσης Θεσσαλίας Κινήματος Δημοκρατίας