Ο Στουρνάρας καθάρισε τη λάσπη Μητσοτάκη

Ο Στουρνάρας καθάρισε τη λάσπη Μητσοτάκη

Με την κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος γκρεμίστηκε με πάταγο η εργολαβία σπίλωσης του Κ. Βαξεβάνη και του Documento μέσω του Καλογρίτσα

Δύο «βόμβες» έσκασαν αυτή την εβδομάδα στο ειδικό δικαστήριο με κατηγορούμενους σε βαθμό πλημμελήματος τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. Η πρώτη είχε να κάνει με τη σκευωρία που έχει στήσει εδώ και έξι χρόνια η ΝΔ με ενορχηστρωτή τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δήθεν η έκδοση της εφημερίδας Documento πραγματοποιήθηκε με τα περιβόητα 3 εκατ. ευρώ της λιβανέζικης εταιρείας CCC που κατέληξαν στον Χρ. Καλογρίτσα. Οπως παραδέχτηκε στην κατάθεσή του ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, τα 3 εκατ. ευρώ δεν κατέληξαν στο Documento.

Η δεύτερη έσκασε με την κατάθεση στο ειδικό δικαστήριο του πρώην στελέχους της Τράπεζας Αττικής Αθανάσιου Τσάδαρη, ο οποίος αποκάλυψε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη της τράπεζας δέχονταν «απειλές και πιέσεις» από τον επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα προκειμένου να τον δανειοδοτήσουν. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο μάρτυρας, ο Καλογρίτσας φέρεται να είχε αποστείλει ακόμη και sms με απειλητικό περιεχόμενο σε στελέχη της τράπεζας, απειλώντας ακόμη «και με… τα παιδιά τους».

Σε ό,τι αφορά τον κεντρικό τραπεζίτη, η παραδοχή για τα 3 εκατ. ευρώ έγινε έπειτα από ερώτηση ενός από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Ν. Παππά, συγκεκριμένα του γνωστού δικηγόρου Γιάννη Μαντζουράνη, ο οποίος τον ρώτησε εάν τα χρήματα αυτά κατέληξαν στο Documento. Ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι «δεν προκύπτει ότι τα 3 εκατ. ευρώ πήγαν στο Documento», ενώ επισήμανε πως ο έλεγχος για τη διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε έπειτα από εντολή της Βουλής. Πρόκειται για έκθεση που εκπόνησε η Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών (ΔΕΕΕ) και υπογράφει ο διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδoς (ΤτΕ) Γιώργος Πάσχος για τη διαδρομή του ποσού των 3 εκατ. ευρώ της CCC που έλαβε ο Καλογρίτσας.

Γ. Μαντζουράνης: Από το πόρισμά σας προκύπτει ότι από αυτά τα 3 εκατ. ευρώ που επεστράφησαν στον Καλογρίτσα κατέληξε έστω 1 ευρώ στο Documento;

Γ. Στουρνάρας: Οχι, δεν προκύπτει.

Τα δημοσιεύματα σε «Πρώτο Θέμα» και «Νέα»

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και τρία χρόνια δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες σε δημοσιεύματά τους είχαν καταρρίψει τα μυθεύματα της ΝΔ για την έκδοση του Documento. Ειδικότερα, στις 12 Ιουλίου 2020 το «Πρώτο Θέμα» ανέφερε ότι τα 3 εκατ. ευρώ που υποτίθεται ότι είχε καταβάλει η CCC στον Καλογρίτσα για τις τηλεοπτικές άδειες (όπως ισχυρίζεται η πλευρά Καλογρίτσα) δεσμεύτηκαν από το ελληνικό κράτος όταν αυτός δεν κατάφερε να καταβάλει τη δόση για την τηλεοπτική άδεια. Υστερα από προσφυγή των καναλαρχών στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίστηκε η επιστροφή των χρημάτων. Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», στις 8 Φεβρουαρίου 2017 το ποσό αυτό, με τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, που άλλαξε το όνομά της σε Media Doc, επιστράφηκε ως μετρητά στον μοναδικό μέτοχο με απομείωση κεφαλαίου.

Τον Μάιο του 2021 ήταν η σειρά του αρθρογράφου της εφημερίδας «Τα Νέα» Γιώργου Παπαχρήστου να καταρρίψει το κυβερνητικό αφήγημα για την έκδοση του Documento. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα περιβόητα 3 εκατ. ευρώ δεν κατέληξαν στην εφημερίδα, αλλά το μεν 1,2 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στην Εθνική Τράπεζα, το δε υπόλοιπο 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της εταιρείας Τοξότης της οικογένειας Καλογρίτσα στην Τράπεζα Αττικής.

Τα sms και οι απειλές από τον Καλογρίτσα

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση Τσάδαρη, το πρώην στέλεχος της Τράπεζας Αττικής αποκάλυψε πως ο ίδιος δεχόταν «απειλές και πιέσεις» από τον επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα προκειμένου να δανειοδοτηθεί από την τράπεζα ώστε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016. Ο Τσάδαρης τόνισε επίσης ότι οι πιέσεις ασκούνταν μόνο από την πλευρά Καλογρίτσα και όχι από την κυβέρνηση Τσίπρα, τον Ν. Παππά ή άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο Αθ. Τσάδαρης είπε ότι δέχτηκε πιέσεις και απειλές, περιγράφοντας μάλιστα πως ο επιχειρηματίας τού είχε πει ότι «δεν θα σταθεί ούτε δευτερόλεπτο στη θέση του».

Ερωτηθείς από τον Γ. Μαντζουράνη αν μπορεί να κατονομάσει ανθρώπους οι οποίοι απειλήθηκαν με μηνύματα ή επιστολές από τον Χρ. Καλογρίτσα, ο μάρτυρας αποκάλυψε ότι είχαν απειληθεί από τον επιχειρηματία ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και ακόμη ένα πρόσωπο. Είπε μάλιστα ότι ο τότε διευθύνων σύμβουλος έλαβε μήνυμα από τον Χρ. Καλογρίτσα το οποίο αναφερόταν στα παιδιά του. Ο μάρτυρας είπε μάλιστα ότι το εν λόγω μήνυμα τους το έδειξε ο παραλήπτης του. Τόνισε, τέλος, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, παρότι είναι δυνατός χαρακτήρας, είχε σοκαριστεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter