«Ο Στυλιανίδης δεν ήξερε αν η Δαδιά είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

«Ο Στυλιανίδης δεν ήξερε αν η Δαδιά είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Σε σοβαρές καταγγελίες και αποκαλύψεις προχώρησε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου – «σκούπα» του ΥΠΕΝ, το οποίο περιστέλλει τους όρους προστασίας των περιοχών Natura την ώρα που για πέμπτη μέρα καίγεται μία εξ αυτών και συγκεκριμένα το εθνικό πάρκο Δαδιάς. Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στην επιφάνεια πως την τέταρτη μέρα της φωτιάς, μετά από επισήμανση του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκε την περιοχή, κηρύχθηκε η κοινότητα Δαδιάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα πράγματα, όμως, φαίνεται να είναι πολύ χειρότερα για τον Χρήστο Στυλιανίδη. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας αδυνατεί να διαχειριστεί τον μηχανισμό του νεοσύστατου υπουργείου, ενώ μοιάζει να αγνοεί βασικές διοικητικές υποχρεώσεις τη στιγμή που 10.000 στρέμματα Natura γίνονταν στάχτη και μπούρμπερη.

«Αν έχετε τον Θεό σας…»

«Καταθέτω στην Επιτροπή την απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας που αποδεικνύει ότι στο τέλος της τέταρτης ημέρας της πυρκαγιάς στη Δαδιά και μετά την επίσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, εδέησε η… καλή μας κυβέρνηση των “αρίστων”, να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» είπε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Αν έχετε τον Θεό σας, τέσσερις μέρες καιγόταν το εθνικό πάρκο της Δαδιάς και δεν είχαν στον νου τους ούτε να κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να έχουν μηχανήματα, για να έχουν πόρους, για να έχουν διαδικασίες αναθέσεων, για να πετύχουν τον απαραίτητο συντονισμό στα όργανα πολιτικής προστασίας».

«Σήμερα το πρωί η υπογραφή για κήρυξη έκτακτης ανάγκης»

Εν συνεχεία, ο κ. Φάμελλος προχώρησε σε μια αποκάλυψη που αποτυπώνει διοικητική ανεπάρκεια και έλλειμμα «σωστού συντονισμού», όπως έλεγε πρόσφατα ο Χρ. Στυλιανίδης, κομπάζοντας για τα καμένα στην Πεντέλη. «Ρωτήσαμε τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αν έχει κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ρωτήσαμε τον περιφερειάρχη αν έχει γίνει κήρυξη περιοχής. Ήταν το πρώτο υποχρεωτικό καθήκον μας επισκεπτόμενοι την περιοχή χθες. Και διαπιστώνουμε ότι στην περιοχή αυτή, η κήρυξη έχει ψηφιακή υπογραφή σήμερα το πρωί στις 09:38» σχολίασε δηκτικά και ρώτησε σε αντίστοιχο ύφος τον Κώστα Σκρέκα: «Θέλετε να σας δώσουμε και συγχαρητήρια κύριε υπουργέ; Έτσι γίνεται η προστασία;»

Διαπίστωσε δε ότι το στοιχείο αυτό δείχνει την ανεπάρκεια αυτής της Κυβέρνησης. «Τώρα θα μας πείτε ότι με την κήρυξη της περιοχής δεν σβήνει η φωτιά. Προφανώς… Με αυτή την κυβέρνηση δεν σβήνουν εύκολα οι φωτιές ανάβουν φωτιές και διοικητικές και πολιτικές και δυστυχώς φυσικές. Αυτό είναι το πρόβλημά όμως. Ξέρω ότι είναι μια πρώτη διοικητική πράξη απαραίτητη. Δεν την υπέγραψαν ούτε αυτή, όμως, για να καταλάβετε για τι μιλάμε. Ξεκινάμε από την αλφαβήτα για να φτάσουμε στο ωμέγα» επέκρινε.

Η απόφαση του γ.γ. με σημερινή ψηφιακή υπογραφή στις 09:38:

«Ο Στυλιανίδης δεν ήξερε…»

Το documentonews.gr επικοινώνησε με μία καλά ενημερωμένη πηγή, η οποία διαβεβαιώνει πως σε συνάντηση που είχε την Κυριακή –δηλαδή την τέταρτη μέρα που η πύρινη λαίλαπα κατέκαιγε στρέμματα Natura- με τον Χρ. Στυλιανίδη διαπίστωσε πως ο υπουργός δεν γνώριζε αν η περιοχή της Δαδιάς είχε κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνδέοντας το γεγονός αυτό με την καθυστερημένη υπογραφή της απόφασης από τον γενικό γραμματέα, Β. Παπαγεωργίου. «Όταν ρωτήσαμε τον υπουργό, εκείνος δεν ήξερε και αποχώρησε από τη συνάντηση για να ρωτήσει. Μετά επέστρεψε και μας είπε ότι είχε γίνει κήρυξη, κάτι που δεν ίσχυε», ήταν τα λόγια της πηγής.

Εάν ισχύει αυτό, ο υπουργός που αποτελεί προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν επαίρεται απλά μπροστά στα καμμένα, αλλά μοιάζει να αγνοεί στοιχειώδεις διοικητικές πράξεις και υποχρεώσεις που προσφέρουν λύσεις και πόρους κατά τη διαχείριση κρίσεων. «Εν ολίγοις, το κυβερνητικό επιτελείο δεν είχε όχι εικόνα, ούτε καν ιδέα τι γινόταν στη Δαδιά…» υπογραμμίζει η πηγή, δίνοντας την εντύπωση ότι ο υπουργός έχει χάσει τον έλεγχο. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter