Ο συντονιστής της συλλογικότητας «Αλληλεγγύη για όλους» Μιχάλης Υδραίος αποκλειστικά στο Documento: Είμαστε με την ειρήνη και τους πρόσφυγες

Ο συντονιστής της συλλογικότητας «Αλληλεγγύη για όλους» Μιχάλης Υδραίος αποκλειστικά στο Documento: Είμαστε με την ειρήνη και τους πρόσφυγες

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει ένας αήθης πόλεμος που στοχοποιεί όσους και όσες αρνούνται να εργαλειοποιηθούν σε έναν πόλεμο που για άλλη μια φορά το μάρμαρο θα πληρώσουν οι λαοί. Η λογική διαλέγω πλευρά, λες και τζογάρουμε σε ποδοσφαιρικό αγώνα με τις ζωές των ανθρώπων θα μας βρίσκει πάντα αντίθετους.

Το ίδιο αντίθετους θα μας βρίσκει και κάθε πράξη βίας που διαχωρίζει τους πρόσφυγες σε καλούς και κακούς. Είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε άνθρωπο που υποφέρει από την μανία των πατριδοκάπηλων.

Είμαστε απέναντι με όσους δημιουργούν πρόσφυγες κι όχι με τους λαούς.

Την Τρίτη, 29 Μαρτίου η συλλογικότητα «Αλληλεγγύη για όλους» διοργανώνει συναυλία ειρήνης, στα Προπύλαια. Από το 2012 οι δράσεις της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στέκονται δίπλα στον πρόσφυγα προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια. Μακριά από κόμματα και σημαίες και κάθε λογική εμπορευματοποίησης ιδεολογιών, η Αλληλεγγύη για όλους, μαζί με τους Γιατρούς του κόσμου και αξιόλογους καλλιτέχνες στέλνει το δικό της αντιπολεμικό μήνυμα.

Δυστυχώς, κάποιοι προσπαθούν μέσο προπαγάνδας και διχαστικών συμπεριφορών να πυρπολήσουν αυτή τη προσπάθεια με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Γρηγόρη Ψαριανού όπου κακοποίησε την αφίσα της πρωτοβουλίας τοποθετώντας ναζιστικά σύμβολα και χαρακτηρίζοντας τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Ο Μιχάλης Υδραίος, συντονιστής της συλλογικότητας Αλληλεγγύη για όλους μιλάει αποκλειστικά στο documentοnews.gr δίνοντας απαντήσεις σε όσους προσπαθούν να σπεκουλάρουν την συναυλία ειρήνης.

Πως ξεκίνησε η ιδέα της συναυλίας ειρήνης;

Η συναυλία ειρήνης ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της Αλληλεγγύης για όλους μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών, καθώς, και με την Άννα Χατζησοφιά, την Μαργαρίτα Συγγενιώτου και τον σκηνοθέτη μας, τον Νίκο Σούλη. Εμείς κάνουμε μια καμπάνια ενίσχυσης των προσφύγων από την Ουκρανία μαζί με τους Γιατρούς του Κόσμου.

Συλλέγουμε ανθρωπιστικό υλικό, όπως ξεκάθαρα αναγράφεται και στο Δελτίου Τύπου μας. Διαδηλώνουμε για να σταματήσει τώρα αυτό αυτός ο πόλεμος, να σιγήσουν τα όπλα, να μην μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών, να αποφύγουμε την πυρηνική απειλή και το σημαντικότερο να μπορέσει να νικήσει η ζωή και η ειρήνη.

Υπάρχει μια στοχοποίηση της δράσης τις τελευταίες ημέρες και υπάρχουν και αυτοί που σας κατηγορούν για ίσες αποστάσεις

Για να είμαστε ξεκάθαροι κ. Δρίβα, εμείς καταδικάζουμε την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως καταδικάζουμε και κάθε εισβολή. Δεν είμαστε πολιτικό κόμμα, ούτε διπλωμάτες. Εμείς είμαστε ένας οργανισμός που θέλει να προσφέρει μια ανθρωπιστική βοήθεια στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. Αυτό που μας απασχολεί είναι οι πρόσφυγες και η ειρήνη. Εννοείται ότι καταδικάζουμε τη Ρωσική εισβολή και θέλουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο, αλλά δεν πρόκειται να μπούμε σε αναλύσεις. Καταλαβαίνουμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, μπορούμε να δούμε τα γεγονότα, χωρίς, βέβαια να είμαστε διεθνείς αναλυτές. Αυτό που μας ενδιαφέρει άμεσα -το τονίζω- είναι να σταματήσει ο πόλεμος, να μην έχουμε άλλα θύματα, να μην υπάρχει ένα τεράστιο προσφυγικό κύμα, όπως αυτό που υπάρχει τώρα.

Γιατί πιστεύετε πως υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις, ποιους εξυπηρετούν;

Πρώτα από όλα είμαστε χαρούμενοι που η πρωτοβουλία μας έχει στοχοποιηθεί και από τους μεν και από τους δε. Οι πρώτοι μας ζητάνε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, οι δε να υποστηρίξουμε την Ρωσική Ομοσπονδία. Επαναλαμβάνω πως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο άνθρωπος, η ειρήνη.

Κ. Υδραίε, ποιοι είναι οι μεν και ποιοι οι δε; Μιλάτε έχοντας σαφή εικόνα στο μυαλό σας

Δεν έχει νόημα να κάνουμε, τώρα ακριβή ανάλυση. Υπάρχει ένα κομμάτι που ακουμπάει πιο πολύ σε μια λογική να υποστηρίξουμε το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία και υπάρχει και ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που λέει πως καλά κάνει ο Πούτιν και επεμβαίνει. Η Αλληλεγγύη για όλους και θέλω να είναι ξεκάθαρο αυτό και όλοι εμείς είμαστε κατά του πολέμου, είμαστε πάντα με το μέρος του ανθρώπου. Αναγνωρίζουμε πως υπάρχει αμυνόμενος-επιτιθέμενος, αλλά το τονίζω ο ρόλος μας είναι αλληλέγγυος, υποστηρίξουμε την ανάγκη για ανθρωπισμό και πολιτισμό.

Υπάρχει μεθόδευση σε όσους θέλουν να καλλιεργήσουν έναν κλίμα διχόνοιας;

Τι να σας πως, εδώ υπάρχουν πολικές λογικές, γεωπολιτικές προσεγγίσεις και διάφορα συμφέροντα που τη δεδομένη στιγμή εμάς δεν μας αφορούν. Ακόμα και παραποίηση της αφίσας μας έχει γίνει και διάφορα αλλά. Ας μας πουν οι ίδιοι για ποιο λόγο αντιδρούν με αυτό τον τρόπο. Εμάς μας νοιάζει να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος. Δεν είμαστε οπαδοί του Πούτιν, ούτε οπαδοί της δεσποτείας, ούτε λειτουργούμε κομματικά. Κινούμαστε στο χώρο της αριστεράς, είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με ξεκάθαρες απόψεις και τοποθετήσεις. Θέλουμε μια Ρωσία που να συμμετέχει στον διεθνή καταμερισμό, θέλουμε μια Ρωσία δημοκρατική και ειρηνική και σίγουρα δεν θέλουμε και δεν υποστηρίζουμε σε καμία περίπτωση τον πόλεμο.

Κ. Υδραίε, πως αξιολογείται την απόφαση του πρωθυπουργού να στείλει όπλα στην Ουκρανία;

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να έχει καμία εμπλοκή στον πόλεμο ούτε σε ανθρώπινο υλικό, ούτε σε πολεμικό υλικό. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση είναι να επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική βοήθεια. Προσωπικά, θεωρώ πως είναι λάθος αυτές οι κινήσεις.

Πιστεύετε πως μπορεί να μας εκθέσουν οι ενέργειες της κυβέρνησης;

Ναι, νομίζω πως μας δυσκολεύει και σαν χώρα και σαν λαό. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως υποστηρίζουμε τη Ρωσική εισβολή. Είμαστε δίπλα σε όσους μας έχουν ανάγκη, πρόσφυγες από την Συρία, πρόσφυγες από την Ουκρανία, χωρίς κανέναν διαχωρισμό. Είμαστε αυτό που λέμε Αλληλεγγύη για όλους.

Οπότε ό,τι κι αν γραφτεί αυτές τις ημέρες δεν πρόκειται να σας επηρεάσει

Όχι, βέβαια, σε καμία περίπτωση. Το αντίθετο, μάλιστα.

Επομένως, ραντεβού την Τρίτη, 29 Μαρτίου στα Προπύλαια στη συναυλία ειρήνης, παρέα με μια ομάδα αξιόλογων καλλιτεχνών και την πλειοψηφία του κόσμου στο πλευρό σας

Όπως, ακριβώς, το λέτε. Ραντεβού την Τρίτη στη συναυλία ειρήνης για να σταματήσει ο πόλεμος και να σταθούμε δίπλα στο άνθρωπο.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter