Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει windows στην κοινωνία

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει windows στην κοινωνία

Το ερχόμενο τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (27, 28 και 29/9) εκκινεί και επίσημα το «άνοιγμα» του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ, με απλά ελληνικά η προσπάθεια αντιστοίχισης του με τα κοινωνικά στρώματα που τον στήριξαν στις εκλογικές αναμετρήσεις ειδικά από το 2012 και μετά.

Η όλη διαδικασία ούτε εύκολη ούτε ανέφελη είναι φυσικά, με τη φράση του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «σύντροφοι, κανείς δεν πρέπει να φοβάται τίποτε» να αντηχεί ακόμη στην αίθουσα όπου έγινε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Τετάρτη.

Ο πρόεδρος του κόμματος χρειάστηκε για πολλοστή φορά –και αυτό είναι ενδεικτικό των δυσκολιών του εγχειρήματος– να παρέμβει πυροσβεστικά όταν έγινε αποδέκτης των γνωστών φόβων για «πασοκοποίηση» του κόμματος.

Περίεργη ακούστηκε μέσα στην εβδομάδα και μια αναφορά του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τα λάθη του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ. Την ώρα μάλιστα που η σημερινή κυβέρνηση τοποθετεί τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της κρατικής τηλεόρασης. Κι αυτό διότι, όπως έλεγαν κάποιοι στην Κουμουνδούρου, «BBC δεν κάναμε την ΕΡΤ αλλά, ρε αδελφέ, από πότε είναι λάθος να ακουστεί και η άποψη της Αριστεράς στην ελληνική κρατική tv. Για τους περισσότερους πάντως η αναφορά αυτή του κ. Τσακαλώτου είχε αποδέκτη τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και πολιτικό προϊστάμενο της ΕΡΤ Νίκο Παππά.

Ζητούν αντίδραση στην κυβέρνηση

Ολα τα παραπάνω μαζί με την γκρίνια πολλών μελών και απλών ψηφοφόρων του κόμματος για υποτονική έως τώρα αντιπολίτευση στον Κυρ. Μητσοτάκη είναι τα κρίσιμα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει ο Αλ. Τσίπρας το προσεχές διάστημα. Είναι άλλωστε πολλοί εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό της την ώρα που η κυβέρνηση ξεδιπλώνει μια σειρά από αντιδραστικού τύπου νομοθετικές πρωτοβουλίες και περνά ακόμη και στην αντεπίθεση για το σκάνδαλο Novartis, εκμεταλλευόμενη και τη στήριξη της συντριπτικής πλειονότητας των ΜΜΕ.

Ειδικότερα για το τελευταίο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ μεγάλος ο προβληματισμός στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος. Προβληματισμός που αγγίζει και την Κοινοβουλευτική Ομάδα αφού η παρουσία πολλών στελεχών της στα ΜΜΕ βαθμολογείται κάτω από τη βάση. Η εκτίμηση είναι ότι απουσιάζει ένα συντονιστικό κέντρο που θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους βουλευτές, τους πρώην υπουργούς και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, θα καθορίζει την ατζέντα με όρους επικοινωνίας και θα ενημερώνει για τα μείζονα.

Την ίδια ώρα η ηγεσία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αδυναμία παρέμβασης στα περισσότερα μίντια, θα ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στο διαδίκτυο, το οποίο θεωρείται και είναι ακόμη ένας ακηδεμόνευτος –από τα μεγάλα συμφέροντα και την ελίτ του χρήματος στην ημεδαπή– χώρος όπου σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις καταφεύγουν για να ενημερωθούν οι περίπου 1.800.000 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (έχοντας κλείσει τις τηλεοράσεις τους) αλλά και η συντριπτική πλειονότητα της νεολαίας κάτω των 30 ετών.

Εγγραφές νέων μελών

Το σίγουρο είναι ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη κλειδώσει, ειδικά για τα δύο βασικά επίδικα: οι εγγραφές νέων μελών θα γίνουν και διαδικτυακά (μέσω του e-syriza), χωρίς να απαιτείται δηλαδή αυτοπρόσωπη παρουσία (και όσοι εγγραφούν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο τακτικό συνέδριο), ενώ θα συσταθεί νέα Πολιτική Γραμματεία με τη συμμετοχή και των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας για τον καλύτερο συντονισμό.

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο αλλά και τη διεξαγωγή του φετινού φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος τις ίδιες ημέρες αναμένεται να είναι έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής διακήρυξης, η οποία αυτήν τη στιγμή είναι υπό διαμόρφωση, ενώ τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη θα συσταθεί η νέα Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) προκειμένου να ξεκινήσει και η τετράμηνη καμπάνια εγγραφής νέων μελών.

Οπως έχει γράψει το Documento, η καμπάνια θα έχει ως βάση αντίστοιχες εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα κάθε νομού της χώρας όπου θα μιλήσει ο Αλ. Τσίπρας. Σε αυτές τις εκδηλώσεις θα υπάρχει ανοιχτό βιβλίο εγγραφών νέων μελών, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για εγγραφή 180.000 νέων μελών.

Ο στόχος είναι μέχρι το τακτικό συνέδριο τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα άλλο κόμμα, όχι ιδεολογικά αλλά οργανωτικά. Αλλαγή που θα συμπέσει με το τέλος του «μήνα του μέλιτος» για τη σημερινή κυβέρνηση αφού τότε εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών θα είναι τόσες και τέτοιες που θα υπερκεράσουν το επικοινωνιακό φτιασίδωμα που επιχειρείται σήμερα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Αλλωστε ουδείς στην ηγεσία και στο κόμμα, αν και είναι εξαιρετικά νωρίς, δεν αποκλείει αιφνιδιασμό από τον Κυρ. Μητσοτάκη εντός του 2020 με αφορμή τον εκλογικό νόμο. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter