Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με αιχμές στον Θεοδωρικάκο για τους «υπεράριθμους συμβασιούχους»

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στα όσα είπε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για τους συμβασιούχους του δημοσίου.

Σημειώνει μάλιστα πως το προσωπικό του δημοσίου όχι μόνον δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε στα χρόνια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η μισθολογική δαπάνη για το συνολικό προσωπικό του δημοσίου είναι ελεγχόμενη και μέσα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

Προσθέτει πως «η δέσμευση για διατήρηση σταθερού αριθμού συμβασιούχων, αφορά το μέσο όρο ανά έτος και όχι τους αριθμούς ανά μήνα. Έτσι, ο μέσος όρος των συμβασιούχων για το έτος 2018 ανήρθε περίπου σε 49.000 συμβασιούχους.»

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει τα βέλη του προς τη ΝΔ προσθέτοντας:

«Μήπως η Κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις θέλει να επαναφέρει τον μνημονιακό κανόνα 1:5 για τις προσλήψεις στο δημόσιο; Μήπως δεν θέλει να προχωρήσει τις προσλήψεις μόνιμων καθηγητών και μόνιμων υπαλλήλων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»; Μήπως ξεκινά πάλι μια προσπάθεια στοχοποίησης του δημοσίου και των λειτουργών του κατά τα πρότυπα του 2014, για την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών? Μήπως ο πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων του δημοσίου και η απόλυση των συμβασιούχων σε αυτούς; Μήπως γι’αυτό γίνεται ειδική αναφορά στους τομείς της καθαριότητας και της σίτισης;

Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει υπεύθυνα αν η Κυβέρνηση θα τηρήσει τον κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και αν θα προχωρήσουν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Παιδεία και στους άλλους τομείς του Κοινωνικού Κράτους που είχαν δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.»

Όλη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκαν τα πεδία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου (Απογραφή) σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου. Πλέον μέσω της απογραφής υπάρχει απόλυτη διαφάνεια για όλο το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης. Τα στοιχεία αναρτώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετά από τη σχετική επικαιροποίηση και διασταύρωση που γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών (πρώην Διοικητικής Ανασυγκρότησης).

Το τακτικό προσωπικό του δημοσίου όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε στα χρόνια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα το τακτικό προσωπικό του δημοσίου από 576.856 το Δεκέμβριο του 2014, μειώθηκε σε 565.324 το Δεκέμβριο του 2018. Η δε μισθολογική δαπάνη για το συνολικό προσωπικό του δημοσίου, είναι απολύτως ελεγχόμενη, εντός των πλαισίων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας (ΜΠΔΣ).

Ως γνωστόν ο αριθμός των συμβασιούχων παρουσιάζει έντονη διακύμανση ανάλογα με την εποχικότητα και τυχόν απρόβλεπτες συνθήκες. (Παραδείγματα εποχικών πυροσβεστών, αναπληρωτών καθηγητών κλπ). Η δέσμευση για διατήρηση σταθερού αριθμού συμβασιούχων, αφορά το μέσο όρο ανά έτος και όχι τους αριθμούς ανά μήνα. Έτσι, ο μέσος όρος των συμβασιούχων για το έτος 2018 ανήρθε περίπου σε 49.000 συμβασιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που δρομολόγησε μόνιμες και βιώσιμες λύσεις στα ζητήματα του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου. Ειδικότερα προχώρησε στη μονιμοποίηση άνω των 3.000 πυροσβεστών 5ετους υποχρέωσης που ήταν σε ομηρία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και εκκίνησε τις διαδικασίες πρόσληψης 3.200 μόνιμων υπαλλήλων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», 4.500 μόνιμων καθηγητών στην Ειδική Αγωγή,10.500 μόνιμων καθηγητών Γενικής Παιδείας και 10.000 στην Υγεία. Ακόμη πέτυχε την του κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις στο δημόσιο από 1/1/2019.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που νομοθέτησε τον πολυετή και ετήσιο στρατηγικό προγραμματισμό προσλήψεων στο δημόσιο. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι, αν οι πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εφαρμοστούν από την παρούσα Κυβέρνηση, θα έχουμε κάλυψη των πραγματικών αναγκών του δημοσίου με μόνιμο προσωπικό, μείωση των συμβασιούχων (καθώς για παράδειγμα οι αναπληρωτές θα αντικατασταθούν από μόνιμους καθηγητές) αλλά και τήρηση των ορίων του ΜΠΔΣ.

Μήπως η Κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις θέλει να επαναφέρει τον μνημονιακό κανόνα 1:5 για τις προσλήψεις στο δημόσιο; Μήπως δεν θέλει να προχωρήσει τις προσλήψεις μόνιμων καθηγητών και μόνιμων υπαλλήλων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»; Μήπως ξεκινά πάλι μια προσπάθεια στοχοποίησης του δημοσίου και των λειτουργών του κατά τα πρότυπα του 2014, για την εφαρμογή ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών? Μήπως ο πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων του δημοσίου και η απόλυση των συμβασιούχων σε αυτούς; Μήπως γι’αυτό γίνεται ειδική αναφορά στους τομείς της καθαριότητας και της σίτισης;

Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει υπεύθυνα αν η Κυβέρνηση θα τηρήσει τον κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και αν θα προχωρήσουν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Παιδεία και στους άλλους τομείς του Κοινωνικού Κράτους που είχαν δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.»

Τι είχε δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος

Μιλώντας νωρίτερα στον ρ/σ Σκάι ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος είχε αναφέρει πως ήταν αυξημένος κατά περίπου 9.000 ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2019, σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του Μαρτίου 2019.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Ιούνιο, η συγκεκριμένη κατηγορία ξεπερνούσε τις 57.000, ενώ σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το όριο των προσλήψεων για την κατηγορία του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τον αντίστοιχο μέσο όρο του έτους 2016 δηλαδή 47.584.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.