Αποχαιρετισμός σε έναν διανοούμενο της Αριστεράς

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Γιώργου Μαντζουράνη

"Η ιδιαίτερη ευαισθησία του, η σπάνια ευγένεια και γενναιοδωρία του και η αταλάντευτη στράτευσή του στην Αριστερά συνοδεύονταν από ένα οξύ κριτικό βλέμμα, που δεν χαριζόταν ποτέ και μπορούσε πάντα να διακρίνει το σημαντικό και το ουσιώδες"

Ανακοίνωση για τον θάνατο του λογοτέχνη και δημοσιογράφου Γιώργου Μαντζουράνη εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ:

"Σημαντική απώλεια για την οικογένεια της «Αυγής» και την ελληνική Αριστερά είναι ο θάνατος του Γιώργου Ξ. Ματζουράνη, που άφησε την τελευταία του πνοή Σάββατο πρωί, στη Σίφνο. Ο Γιώργος Ματζουράνης υπηρέτησε με αφοσίωση τα ελληνικά γράμματα, τόσο από τη θέση του δημοσιογράφου και κριτικού, όσο και από αυτήν του λογοτέχνη.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Συνέδεσε τη ζωή του με τη λογοτεχνία και την Αριστερά, αλλά και, λόγω των προσωπικών του βιωμάτων, με την εμπειρία της ξενιτιάς και της μετανάστευσης. Η ζωή του στην Αφρική τον έφερε σε επαφή με τα απελευθερωτικά κινήματα τον Αφρικανών και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τις δύο πρώτες συλλογές διηγημάτων του, «Σημείο επαφής» (1964) και «Uhuru-Eλευθερία» (1974). Από το 1974 που επέστρεψε στην Ελλάδα, ανέλαβε την επιμέλεια των σελίδων για το βιβλίο στην «Αυγή», θέση την οποία διατήρησε μέχρι τη δεκαετία του ’90, ενώ η λογοτεχνική του παραγωγή αλλά και η ερευνητική του εργασία επικεντρώθηκε σε θέματα απόδημου ελληνισμού, κυρίως στους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία. Συγκέντρωσε και παρουσίασε μαρτυρίες Ελλήνων «γκασταρμπάιτερ», έγραψε ο ίδιος διηγήματα εμπνευσμένα από τη ζωή τους, ανέδειξε Έλληνες συγγραφείς που ζούσαν στη Γερμανία, μελέτησε τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων μεταναστών εργατών.

Η ιδιαίτερη ευαισθησία του, η σπάνια ευγένεια και γενναιοδωρία του και η αταλάντευτη στράτευσή του στην Αριστερά συνοδεύονταν από ένα οξύ κριτικό βλέμμα, που δεν χαριζόταν ποτέ και μπορούσε πάντα να διακρίνει το σημαντικό και το ουσιώδες.

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο πένθος για την απώλεια του Γιώργου Ματζουράνη και εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του".

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.