Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει περικοπές του ΕΟΠΥΥ στις ειδικές θεραπείες των παιδιών με κινητικά προβλήματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει περικοπές του ΕΟΠΥΥ στις ειδικές θεραπείες των παιδιών με κινητικά προβλήματα

Κατάργηση της απόφασης του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ που, όπως καταγγέλλουν, συνεπάγεται αναστολή των αποζημιώσεων συνεδριών φυσικοθεραπείας των παιδιών με ειδικά κινητικά προβλήματα, αιτούνται 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές με επικεφαλής τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και τονίζουν πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, στις 18/5/2020, ανέστειλε τις αποζημιώσεις συνεδριών φυσικοθεραπείας που απαιτούνται για την αποκατάσταση των παιδιών με κινητικά προβλήματα και έχουν εκδοθεί από 1-1-20, όταν αυτές διενεργούνται από μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.

«Η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής, εφόσον οι υπόλοιπες θεραπείες συνεχίζουν να αποζημιώνονται κανονικά», υπογραμμίζουν οι βουλευτές και σημειώνουν ότι οι εξιδεικευμένες ειδικές θεραπείες που παρέχονται σε παιδιά με κινητικά προβλήματα δεν παρέχονται από όλους τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές.

«Τα παιδιά αυτά υπόκεινται σε χρόνιες θεραπείες από τους ίδιους φυσικοθεραπευτές, άρα η οποιαδήποτε αλλαγή ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην αποκατάσταση τους», σημειώνουν, ενώ σε ό,τι αφορά στις αιτιάσεις του ΕΟΠΥΥ περί διοικητικού φόρτου ελέγχου των παραστατικών των μη συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών, υπογραμμίζουν ότι -σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης- τα παραστατικά και ο έλεγχός τους γίνεται ηλεκτρονικά, άρα δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Έτσι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν υπουργό, Βασίλη Κικίλια, να ενημερώσει τη Βουλή εάν προτίθεται να καταργήσει τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην αποκατάσταση και τη θεραπεία των παιδιών με κινητικά προβλήματα. Επίσης, ζητούν από τον κ. Κικίλια να ενημερώσει τη Βουλή πότε θα αποσταλεί η διευκρινιστική εγκύκλιος, που συμφωνήθηκε μεταξύ του ΠΣΦ και του ΕΟΠΥΥ, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης των θεραπευτικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένο φυσικοθεραπευτή (συμβεβλημένους και μη) και τη διευκόλυνση της παρεχόμενης φυσικοθεραπείας σε φυσικοθεραπευτές της αρεσκείας του, πλησίον της οικίας του ασφαλισμένου ή εντός της κατοικίας του.

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Να αρθούν οι περικοπές του ΕΟΠΥΥ στις ειδικές θεραπείες των παιδιών με κινητικά προβλήματα.»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ με την υπ. αριθμ. ΔΒ3Α/Φ115/3/οικ.12844 απόφαση του, με ημερομηνία 18/5/2020, ανέστειλε τις αποζημιώσεις συνεδριών φυσικοθεραπείας που απαιτούνται για την αποκατάσταση των παιδιών με κινητικά προβλήματα και έχουν εκδοθεί από 1-1-20, όταν αυτές διενεργούνται από μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.

Η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής, εφ όσον οι υπόλοιπες θεραπείες συνεχίζουν να αποζημιώνονται κανονικά, με μόνη εξαίρεση τις ειδικές θεραπείες που αφορούν τα παιδιά με κινητικά προβλήματα. Εκτός αυτού σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών οι εξιδεικευμένες ειδικές θεραπείες που παρέχονται σε παιδιά με κινητικά προβλήματα δεν παρέχονται από όλους τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές. Παράλληλα τα παιδιά αυτά υπόκεινται σε χρόνιες θεραπείες από τους ίδιους φυσικοθεραπευτές, άρα η οποιαδήποτε αλλαγή στην εξειδικευμένη θεραπεία που τους παρέχεται, ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην αποκατάσταση τους.

Σε ότι αφορά τις αιτιάσεις του ΕΟΠΥΥ περί διοικητικού φόρτου ελέγχου των παραστατικών των μη συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα παραστατικά και ο έλεγχος τους γίνεται ηλεκτρονικά, άρα δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Άλλωστε θεραπείες όπως π.χ. λογοθεραπείες, εργοθεραπείες συνεχίζουν να προσφέρονται και να αποζημιώνονται κανονικά σε ιδιώτες μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Προτίθεται να καταργήσει την συγκεκριμένη απόφαση η οποία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην αποκατάσταση και την θεραπεία των παιδιών με κινητικά προβλήματα;

2. Πότε θα αποσταλεί η διευκρινιστική εγκύκλιος, που συμφωνήθηκε μεταξύ του ΠΣΦ και του ΕΟΠΥΥ, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με την δυνατότητα συνέχισης των θεραπευτικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένο φυσικοθεραπευτή (Συμβεβλημένους και μη), την διευκόλυνση της παρεχόμενης φυσικοθεραπείας σε φυσικοθεραπευτές της αρεσκείας του, πλησίον της οικίας του ασφαλισμένου ή εντός της κατοικίας του.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Νάσος

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Νατάσα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter