Ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή

Το βράδυ των εκλογών οπαδοί και στελέχη της ΝΔ –αλλά και κάποιοι δεξιόστροφοι του ΚΙΝΑΛ– πανηγύριζαν μεν για τη νίκη, αλλά είχαν μια στυφή γεύση λόγω της επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ… 

Υψηλό ποσοστό, λοιπόν, για ένα κόμμα της Αριστεράς που εφάρμοσε μνημόνιο και διαχειρίστηκε ως κυβέρνηση την κατάσταση μιας χώρας-πολυτραυματία… Τώρα δίνεται η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να εντοπίσει τα τρωτά του σημεία, να αναθεωρήσει σκονισμένες αντιλήψεις και πρακτικές και να ασκήσει αυστηρή πλην εποικοδομητική αντιπολίτευση διαβατήριο για επανάκαμψη. Αυτά εν πολλοίς εμπεριέχονται στην επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Κύριε πρόεδρε,

Το βράδυ των εκλογών είδηση δεν ήταν η (αναμενόμενη) νίκη της ΝΔ, αλλά η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ. Ασύλληπτο ποσοστό για ένα αριστερό κόμμα που εφάρμοσε μνημόνιο και εκλήθη να κυβερνήσει υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, βαλλόμενο πανταχόθεν. Δικαίως έμειναν άφωνοι όσοι περίμεναν συντριβή και «στρατηγική ήττα».

Αποδείχτηκε πανηγυρικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει. Αρκεί να μελετήσει προσεκτικά και αυτοκριτικά τα κυβερνητικά πεπραγμένα του, ώστε να εμφανιστεί ώριμος ασκώντας σοβαρή και στιβαρή αντιπολίτευση. Αυτή είναι η αφετηρία για τη μελλοντική επανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τόσο ο –αναγκαίος, βέβαια– μετασχηματισμός του κόμματος. Ιδού γιατί:

Η αυτοκριτική αποτίμηση θα θέσει εκποδών ποικίλες ιδεοληψίες και θα δώσει την ευκαιρία να επανεκτιμηθούν θέματα-ταμπού (π.χ. ασφάλεια, άσυλο, κυβερνησιμότητα από κόμμα της Αριστεράς, διαχείριση κ.ά.). Επανεκτίμηση με ανοιχτό διάλογο κι όχι με ανακύκληση δογματικών στερεοτύπων που θα ευνοούν έναν άδροσο αντιπολιτευόμενο λόγο, τυποποιημένο και καταγγελτικό.

Η γόνιμη αυτή διαδικασία και η ενδεχόμενη αναθεώρηση κάποιων παγίων θέσεων δεν θα συνιστούν μετάλλαξη ούτε υποβάθμιση αριστερών αξιών, αλλά ιδεολογική οξυγόνωση. Ας μιλήσουμε ανοιχτά, επομένως, για δύο θέματα που – νομίζω ότι– στοίχισαν στον ΣΥΡΙΖΑ λειτουργώντας αρνητικά για την εικόνα του.

Π.χ. δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται αμίλητος ή αμήχανος ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε ποικίλες αθλιότητες στα πανεπιστήμια (ξυλοδαρμοί καθηγητών, συμμορίες ναρκωτικών κ.λπ.). Σωστά υπερασπίζεται την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την ιδέα του ασύλου, αλλά τι σχέση έχουν με τις ιδέες και το άσυλο οι αθλιότητες αυτές;

Πέραν αυτού, έχετε συνειδητοποιήσει πώς λειτούργησε στη συνείδηση της κοινωνίας το μόνιμο φεστιβάλ μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας, οι μπογιές στον τοίχο της Βουλής και άλλα παρεμφερή γεγονότα; Δεινή η καταστροφολογική προπαγάνδα, ναι. Αλλά η εντύπωση καταλυτική. Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή του έχει καταστήσει το κέντρο της Αθήνας ξέφραγο αμπέλι.

Και ποια ήταν η κυβερνητική/ κομματική απάντηση; Οτι το δόγμα «νόμος και τάξη» συνιστά ακροδεξιό αποτύπωμα! Πράγματι, στις φαιές εποχές έτσι ήταν. Με την Αριστερά διωκόμενη και κυνηγημένη. Ομως σήμερα οι έννοιες αυτές έχουν αλλάξει περιεχόμενο. Και όποιος ελαφρά τη καρδία τις παραδίδει στη συντηρητική παράταξη επιτρέπει σ’ εκείνη να εισπράττει εύσημα κανονικότητας. Και βαθμηδόν να νομιμοποιείται ενδεχομένως ακόμη και η ωμή καταστολή.

Ομως το παραρίξαμε στη θεματογραφία. Και αφήσαμε απέξω κι άλλα αρνητικά της κυβερνητικής θητείας. Εν τάχει: λλειψή ενημέρωση για το μακεδονικό, θλιβερή διαχείριση (επικοινωνιακή και άλλη) για Μάνδρα και Μάτι, καθεστωτικές πρακτικές( Χ ρ ι στο δ ου λ οπού λουκ. λ π .), Ε Ρ Τ( τα είπατε και μόνος σας ), κραυγαλέα αδυναμία να προβληθούν θετικές πτυχές του κυβερνητικού έργου, τραγικά ανενημέρωτοι βουλευτές σε τηλεοπτικές εκπομπές κ.λπ. κ.λπ.

Α! Παραλίγο να το ξεχάσω: ήταν τόσο δύσκολο να σκεφτούν οι εγκέφαλοι των αρμόδιων υπουργείων ότι απαιτείται να υπάρχει γιατρός στην Ακρόπολη; Κι έτσι ενώ η κυβέρνηση πάσχιζε να διορθώσει ποικίλα παθογενή και να πραγματοποιήσει όσα δεν έγιναν επι δεκαετίες, σε διαχειριστικές «λεπτομέρειες» που αφορούν την καθημερινότητα έπαιρνε κάτω από τη βάση.

Σχετικά με τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι άσαρκη η συζήτηση για… επανάκαμψη στο ριζοσπαστικό προφίλ του κόμματος. Οπως και το αν θα… μεταβληθεί σε ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, δεν είναι δα και μείζονος σημασίας το αν θα αυξηθεί ο αριθμός των μελών με νέες εγγραφές.

Όμως για όλα αυτά θα πούμε προσεχώς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter