O ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει με τον μπαλαντέρ;

O ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει με τον μπαλαντέρ;

Ασχετα με την κατάληξή του, το σκάνδαλο των υποκλοπών θα λειτουργήσει στην πολιτική σκηνή της χώρας ως ρελέ, αλλάζοντας, θέλοντας και μη, τα δεδομένα την επομένη των εκλογών όποτε κι αν γίνουν.

Στο πολιτικό αυτό συμπέρασμα καταλήγουν στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών –λόγω της ανασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη να ελέγξει τις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις, όπως επισήμανε και ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή στην ολομέλεια– έχει αποτέλεσμα να τερματιστούν τα όποια σενάρια συγκυβέρνησης ΝΔ – ΚΙΝΑΛ. Επειδή στο δικομματικό ελληνικό πολιτικό σύστημα το τρίτο κόμμα μοιραία παίζει τον ρόλο του μπαλαντέρ – αν δεν τον τραβήξει το ένα κόμμα, θα τον τραβήξει το άλλο. Ωστόσο το ενδεχόμενο οι εξελίξεις να φέρουν πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι κάτι που θα κριθεί σε δεύτερο χρόνο.

Βέβαια στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη και το ρήγμα στις σχέσεις με το Μαξίμου του Κυρ. Μητσοτάκη. Δεν διέλαθε της προσοχής τους ούτε η ένταση της ρητορικής του πρώην προέδρου του ΚΙΝΑΛ επί συγκυβέρνησης με τη ΝΔ Ευάγγελου

Βενιζέλου κατά του πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή είπε ότι συμφωνεί με τη νομική κριτική του Ευάγγ. Βενιζέλου, κάτι που, όπως είπε, θα έκανε κάθε δημοκρατικός πολίτης. Ολα τα παραπάνω, λένε, «μπορεί να σημαίνουν πολλά, μπορεί και τίποτε». Αλλά ουδείς μπορεί να προσπεράσει το γεγονός ότι «πλέον μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο» λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Γι’ αυτό και σημειώνουν ότι η στάση της Κουμουνδούρου να αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λόγω της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη «δεν είναι κίνηση αβροφροσύνης αλλά στρατηγική κίνηση η οποία επιβεβαιώνει και τη γραμμή του πρόσφατου συνεδρίου του κόμματος».

«Να μας πει ποιοι άλλοι παρακολουθούνταν»

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν καθαρά τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας την Παρασκευή στην ολομέλεια είπε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη δεν ήταν λάθος ή άγνοια αλλά απόρροια ενός παρακρατικού μηχανισμού του οποίου ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν ο ιθύνων νους.

«Εσείς δώσατε εντολή να τον ακούνε» ήταν η αναφορά του Αλ. Τσίπρα, «γιατί μέσα στην αλαζονεία σας θέλατε να ελέγξετε τις εξελίξεις και στο τρίτο κόμμα. Ωστε να διασφαλίσετε τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Και τον κ. Κουκάκη γιατί ερευνούσε την ασυλία που δώσατε στα τραπεζικά στελέχη».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει επιτέλους γιατί η ΕΥΠ υπό την αποκλειστική του ευθύνη παρακολουθούσε τον Ν. Ανδρουλάκη την περίοδο που ήταν υποψήφιος για την προεδρία στο ΚΙΝΑΛ. Ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της επισύνδεσης;

«Ο κ. Ανδρουλάκης πήγε στη Δικαιοσύνη. Οταν το μάθατε δεν ρωτήσατε τον ανιψιό σας; Σήμερα που μιλάμε γνωρίζετε τον λόγο; Δεν καταλαβαίνετε ότι όσο επικαλείστε λόγους εθνικής ασφάλειας αφήνετε να σέρνεται μια υποψία που προσβάλλει ένα ολόκληρο κόμμα και τον αρχηγό του;» είπε.

Παράλληλα στην Κουμουνδούρου θα επιμείνουν να καλούν το Μαξίμου και τον Κυρ. Μητσοτάκη να δημοσιοποιήσουν ποιος ήταν ο «εθνικός λόγος» που παρακολουθήθηκαν Ανδρουλάκης και Κουκάκης και, αν δεν φοβούνται νέες αποκαλύψεις, να ψηφίσουν την κατάργηση της τροπολογίας για την ΑΔΑΕ προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές αν παρακολουθούνται.

«Αν η γραμμή Μητσοτάκη» λένε «είναι το “όλοι ακούνε όλους”, τότε να φέρει στοιχεία, η μετάθεση ευθυνών τελείωσε. Να μας πει ποιοι παρακολουθούνται και να σηκωθεί να φύγει».

Υπάρχει θέμα διακυβέρνησης

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι οι χειρισμοί του Μαξίμου στην υπόθεση οδηγούν από γκάφα σε γκάφα, προκαλώντας μάλιστα βλάβη στα εθνικά συμφέροντα. Θυμίζουν επίσης ότι όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση (από το εξωτερικό και όχι στην ημεδαπή) κυβερνητικοί κύκλοι αρχικά έδειχναν Ουκρανία και Αρμενία πίσω από το αίτημα παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη και όταν διαψεύστηκαν σε υψηλούς τόνους από τις δύο πρεσβείες έπεσε προ ημερών στο τραπέζι και το ενδεχόμενο πίσω από τις αντιδράσεις να βρίσκονται κύκλοι και χώρες (π.χ. η Ρωσία) που θέλουν την αστάθεια στην Ελλάδα!

«Πρόκειται για αστειότητες» λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, «που δείχνουν όμως την αναποτελεσματικότητα του περίφημου επιτελικού κράτους που πάει από μπανανόφλουδα σε μπανανόφλουδα». Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός βεβαρυμένου πολιτικού κλίματος και οι αυξημένες πιθανότητες το Μαξίμου και προσωπικά ο απομονωμένος πρωθυπουργός να υποπέσουν σε λάθη σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο.

«Τι άλλο μπορεί να είναι η στοχοποίηση μεγάλων ΜΜΕ και δημοσιογράφων που εργάζονται σε αυτά επειδή τόλμησαν να αναδείξουν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων;» σημειώνουν με νόημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter