Ο Τασούλας καλύπτει την θεσμική εκτροπή της Προανακριτικής

Ο Τασούλας καλύπτει την θεσμική εκτροπή της Προανακριτικής

Κάλυψη παρέχει ο πρόεδρος της Βουλής στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής που επιχειρούν -κατά τον Αλέξη Τσίπρα- «ωμή παραβίαση των διακριτών ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία».

Απαντώντας στα αιχμηρά σχόλια του Αλέξη Τσίπρα, ο Κώστας Τασούλας παραθέτει το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής κατά το οποίο η εν λόγω Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ενώ μπορεί και να αναθέτει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών την «ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης».

Γιατί η Επιτροπή δεν ανέθεσε την «ειδικότερη πράξη» εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, αφού -όπως ισχυριζόταν κορυφαία πηγή της Επιτροπής- τα μέλη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ δεν αποσκοπούν στην αποκάλυψη των στοιχείων τους;

Ο πρόεδρος της Βουλής, παρά το σάλο που έχει προκληθεί, τονίζει ότι η Επιτροπή αυτή δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί «απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας».

Αναλυτικά η απάντηση του προέδρου της Βουλής:

Η Βουλή με απόφασή της, της 9ης Οκτωβρίου 2019, συγκρότησε, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156 παρ.4) η Επιτροπή αυτή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Κατόπιν των ανωτέρω, είναι πρόδηλο ότι όταν η Επιτροπή αυτή εξετάζει μάρτυρες, δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter