Ο τελευταίος νονός της Κόζα Νόστρα

Ο τελευταίος νονός της Κόζα Νόστρα
Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, στη ζωή και τη δράση του οποίου αναφέρεται ένα από τα επεισόδια του ντοκιμαντέρ του Netflix «World’s most wanted», υπήρξε καταζητούμενος επί τρεις δεκαετίες και συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2023 έξω από την κλινική La Madalena στο Παλέρμο της Σικελίας

Δύο ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο και τη δράση της σικελικής μαφίας.

Τον γύρο του κόσμου έκανε τις τελευταίες μέρες η είδηση ότι ο τελευταίος νονός της σικελικής μαφίας, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, πέθανε στη φυλακή σε ηλικία 61 ετών. Υπήρξε καταζητούμενος επί τρεις δεκαετίες και τελικά συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2023 έξω από την κλινική La Madalena στο Παλέρμο της Σικελίας. Μια αφίσα του Αλ Πατσίνο από την ταινία «Ο νονός», ένα μαγνητάκι με τον Μάρλον Μπράντο και μια βιογραφία του Χίτλερ ήταν κάποια από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο κρησφύγετό του. Τα χρόνια κατά τα οποία υπήρξε καταζητούμενος διαχειρίστηκε τις υποθέσεις του μέσω των «pizzini» – μικρά σημειώματα σε χαρτάκια που τόσο αγαπούσαν οι μαφιόζοι.

Το ντοκιμαντέρ του Netflix «World’s most wanted» παρουσιάζει σε ένα επεισόδιο τη ζωή και τη δράση του από την παιδική του ηλικία μέχρι την εποχή που έζησε ως φυγάς. Γεννήθηκε στο Καστελβετράνο και μεγάλωσε σε οικογένεια μαφιόζων. Από τα νεανικά του χρόνια απέκτησε στενή σχέση με τον θρυλικό αρχηγό της σικελικής μαφίας Τότο Ριίνα και θεωρούνταν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς εκτελεστές της. «Με τόσους ανθρώπους που έχω σκοτώσει με τα ίδια μου τα χέρια θα μπορούσα να γεμίσω ένα ολόκληρο νεκροταφείο» είχε εκμυστηρευτεί σε στενό του φίλο. Συνδέθηκε με τη βομβιστική επίθεση το 1992 κατά την οποία δολοφονήθηκαν οι εισαγγελείς του Παλέρμο Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο. Η πιο απεχθής υπόθεση με την οποία έχει ταυτιστεί ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο ήταν η απαγωγή του μικρού Τζιουζέπε ντι Ματέο ως αντίποινα απέναντι στον πατέρα του παιδιού, ο οποίος έσπασε την ομερτά της Κόζα Νόστρα. Υστερα από ομηρία 779 ημερών το 12χρονο παιδί δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό και το σώμα του διαλύθηκε σε οξύ. Σε σχέση με τη δράση της σικελικής μαφίας τη δεκαετία του ’90 μεγάλο ενδιαφέρον έχει η σειρά έξι επεισοδίων του Νetflix «Vendetta: Truth, lies and the Mafia», που παρουσιάζει την αληθινή ιστορία ενός μικρού τηλεοπτικού σταθμού της Σικελίας που τα έβαλε με τη μαφία παρά τις απειλές θανάτου. Πρωταγωνιστής είναι ο Πίνο Μανιάτσι – ένας μικρόσωμος άντρας με μουστάκι που θυμίζει χαρακτήρα της Pixar–, που αποκαλούσε δημόσια τους μαφιόζους με τα ονόματά τους. Το πιο ανατριχιαστικό κομμάτι του «Vendetta» είναι ότι υπενθυμίζει πόσο βαθιά ριζωμένη υπήρξε η δράση της και πόσο συνδεδεμένη υπήρξε με κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής στη Σικελία – από την προστασία στα μαγαζιά μέχρι τα αντίποινα και την κοινωνική απομόνωση για όσους πρόδιδαν την οργάνωση. Παράλληλα, ξεσκεπάζει και την άλλη πλευρά του νομίσματος, τη διαφθορά ανώτερων δικαστικών λειτουργών που εκμεταλλεύτηκαν για δικό τους όφελος τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της μαφίας. «Μια μαφία ενάντια στη μαφία», όπως λέει ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter