Ο… Θεσσαλονικάρχης Βενιζέλος απέναντι στον Ανδρουλάκη για τη νύμφη του Θερμαϊκού

Ο… Θεσσαλονικάρχης Βενιζέλος απέναντι στον Ανδρουλάκη για τη νύμφη του Θερμαϊκού

Η Θεσσαλονίκη βρέθηκε  στο κέντρο των ζυμώσεων της Χαριλάου Τρικούπη για τις υποψηφιότητες τόσο στις βουλευτικές εκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές. Οι γκρίνιες έχουν ξεκινήσει από καιρό με διαφοροποιήσεις μεταξύ των πράσινων στελεχών για τα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν ΠΑΣΟΚ (ή πιο σωστά ενδεχομένως και το ΠΑΣΟΚ) και θα διεκδικήσουν τη δημαρχία ή βουλευτικές έδρες.

Όταν έφτανε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, είχε προετοιμαστεί για επαφές με το στελεχιακό δυναμικό της περιοχής, ώστε να διευκρινιστούν ζητήματα εκλογικής φύσης.

Προ ημερών η παρουσία πολλών “πράσινων” παραγόντων δίπλα σε υπουργούς και τοπικά στελέχη της ΝΔ σε πολιτική εκδήλωση του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα στην οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια   στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη , μεταξύ των οποίων και της τάσης “Ανανεωτική Αριστερά” που επιζητούν μια πιο διακριτή  σοσιαλδημοκρατική υποψηφιότητα.
Το σήμα που έχει δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ότι έχουν ειδικό βάρος η γνώμη  των τοπικών στελεχών και έμπειρων αυτοδιοικητικών, περισσότερο από  αποφάσεις που έρχονται από τα κεντρικά γραφεία της Αθήνας. Πάντως, πολλοί δεν είδαν με καλό μάτι την γαλαζοπράσινη συνάντηση στελεχών που έδωσαν το “παρών” στην πολιτική εκδήλωση του νυν δημάρχου Ζέρβα – από ΝΔ μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας, Θόδωρος Καράογλου και από την άλλη στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως  οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και Γιώργος Τανιμανίδης, ο Νίκος  Σδούγγος,  πρώην δημοτικοί σύμβουλοι της “Πρωτοβουλίας” του Γιάννη Μπουτάρη, Ανέστης Τελίδης, Θανάσης Παπαναστασίου και Μαρία Σταυρίδου κ. ά.
Βεβαίως το ζήτημα είναι πιο ευρύ, καθώς την ίδια ώρα “χτίζονται” τα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ υπάρχουν και διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις.  Πάντως, έχει ενδιαφέρον ότι στις πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν έμεινε άπραγος,  ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, επί χρόνια βουλευτής της Α΄Θεσσαλονίκης, αλλά με δημόσια παρέμβασή του εμφανίστηκε ως ο πεπειραμένος πολιτικός και γνώστης των αναγκών της πόλης. Το εντυπωσιακό είναι ότι αναφερόμενος στο πολιτικό προσωπικό της Θεσσαλονίκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν δηκτικός και με αιχμές για την  αναποτελεσματικότητα πολιτικών στελεχών που κατ΄επανάληψιν έχουν κερδίσει την προτίμηση των ψηφοφόρων αλλά δεν έχουν, όπως διατείνεται, αφήσει σημαντικό στίγμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του, τόνισε: «Χρειάζεται πάντα όραμα, αποφασιστικότητα, αλλά και ικανότητα συνδιαμόρφωσης κρίσιμων αποφάσεων και σε εθνικό – κεντρικό επίπεδο. Δεν θέλω να αναφερθώ σε ευθύνες κυρίως λόγω αδράνειας ή παράλειψης του πολιτικού προσωπικού, γιατί αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης κάνουν τις πολιτικές τους επιλογές και ψηφίζουν κόμματα και πρόσωπα χωρίς να δίνουν καμία σημασία τι έκανε πραγματικά και πρακτικά κάθε κόμμα και κάθε πολιτικό πρόσωπο για την πόλη. Οπότε δεν υπάρχει πολιτικό-δημοκρατικό κίνητρο».
Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμπλήρωσε με αιχμηρό τρόπο: «Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που τα τιμά επί δεκαετίες το τοπικό εκλογικό σώμα χωρίς ποτέ να κληθούν να λογοδοτήσουν για το τι έκαναν για τη χώρα αλλά και για τη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που δεν ταυτίστηκαν με κανένα έργο και με κανένα στόχο και έχουν κάνει λαμπρή πολιτική σταδιοδρομία στη Θεσσαλονίκη. Οπότε προέχουσα σημασία έχουν οι ευθύνες αυτών που ψηφίζουν με κριτήρια που δεν συνδέονται με τις ανάγκες και την προοπτική της Θεσσαλονίκης. Είμαστε όμως θεσμικά υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τις δημοκρατικές επιλογές του εκλογικού σώματος. Έζησα, στο πλαίσιο αυτό, περιόδους στις οποίες η Χρυσή Αυγή είχε μεγαλύτερη απήχηση από το ΠΑΣΟΚ».
Διαβάστε επίσης:
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter