Ο τουρισμός και η κατάσταση του ΕΣΥ στα μικρά νησιά

Ο τουρισμός και η κατάσταση του ΕΣΥ στα μικρά νησιά

Ο πρωθυπουργός, πανευτυχής για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, προσπάθησε για άλλη μια φορά από την Κεφαλονιά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ξεφύγει από τον ζόφο που έχει δημιουργήσει στην πολιτική ζωή του τόπου με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, τις διώξεις δημοσιογράφων και δικαστών, τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ, τις αναπάντητες καταγγελίες διεθνών οργανισμών για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων, την «άψογη» και συντονισμένη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού απέναντι στις φωτιές που κατακαίγουν τη χώρα, την επιδότηση της αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και, για να μην ξεχνιόμαστε, την πανδημία, την οποία έχει νικήσει έξι επτά φορές μέχρι τώρα…

Μέσα σε αυτό το κλίμα το μόνο ευχάριστο είναι ο αριθμός των τουριστών και επισκεπτών που από τον Μάιο κατακλύζουν τη χώρα, δημιουργώντας ελπίδες για μια χρονιά ανταγωνιστική προς το 2019. Και όμως, ούτε εδώ φαίνεται τα πράγματα να εξελίσσονται όπως προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις. Ηδη αρχές Αυγούστου εμφανίζονται σημάδια κάμψης στο τουριστικό ρεύμα, αλλά το μόνο σταθερό σημείο πραγματικής αξιολόγησης παραμένει το τελικό ταμείο που θα γίνει το φθινόπωρο, δηλαδή τα πραγματικά τουριστικά έσοδα των επιχειρήσεων και των δημόσιων ταμείων.

Πέραν όμως από τα πραγματικά έσοδα που θα μετρηθούν στο τέλος της σεζόν, εκείνο που μένει είναι και η αντιμετώπιση του πολλαπλάσιου ανθρώπινου δυναμικού από την πλευρά της ετοιμότητας των συνολικών υποδομών της χώρας και κυρίως των υποδομών υγείας. Και εδώ τα πράγματα γίνονται σκούρα επειδή η κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά το μήνυμα της πανδημίας, δηλαδή ότι μόνο ένα ισχυρό σύστημα υγείας μπορεί να αντεπεξέλθει στις μεγάλες κρίσεις. Ιδιαίτερα στα νησιά, και ανάμεσά τους στα πολύ μικρά κάτω των 3.100 κατοίκων, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δραματικά.

Τα στοιχεία που μας στέλνουν οι γιατροί της Σερίφου, με την ευκαιρία της τρίωρης στάσης εργασίας που έγινε τις προηγούμενες μέρες στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) του νησιού, είναι συντριπτικά. Στοιχεία που αφορούν 26 ΠΠΙ στις Κυκλάδες. Τα στοιχεία λοιπόν αυτά δείχνουν ότι από 26 ΠΠΙ έχουμε: 13 ΠΠΙ με μόνο ένα γιατρό που αυτόματα κάνει 30 εφημερίες τον μήνα, 13 ΠΠΙ με δύο γιατρούς που κάνουν περίπου 15 εφημερίες τον μήνα έκαστος, δέκα ΠΠΙ χωρίς νοσηλευτή, μόνο επτά ΠΠΙ με ειδικευμένο γιατρό, ένα ΠΠΙ στο οποίο οι ιατροί παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται σύμφωνα με τον νομό, ενώ σε 14 ΠΠΙ οι γιατροί θεωρούν πως έχουν κάνει ιατρικά λάθη λόγω της εξάντλησης και, τέλος, και στα 26 ΠΠΙ οι γιατροί εργάζονται περισσότερο από 48 ώρες την εβδομάδα.

Και βεβαίως όταν ακούμε ότι μόνο στα επτά από τα 26 ΠΠΙ των μικρών νησιών και των απομακρυσμένων ορεινών και άλλων περιοχών υπάρχει από ένας (1) ειδικευμένος γιατρός καταλαβαίνουμε ότι ολόκληρα νησιά και πολύ μακρινές και δύσβατες περιοχές καλύπτονται αποκλειστικά μόνο από αγροτικούς γιατρούς, που παρά το φιλότιμο και τις προσπάθειές τους, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, βρίσκονται αντικειμενικά σε μεγάλη αδυναμία και απειρία να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλάσια περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή. Και φυσικά τα ΠΠΙ αυτά υπάγονται μεν σε κέντρα υγείας όπου σίγουρα υπηρετούν και ειδικευμένοι γιατροί, όμως αυτά βρίσκονται είτε σε κοντινά νησιά είτε σε αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων, άρα με μεγάλη δυσκολία άμεσης πρόσβασης. Φυσικά ένας λόγος αύξησης των επειγουσών διακομιδών και κατά συνέπεια της κατακόρυφης δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού αποτελεί και το φαινόμενο που μόλις περιγράψαμε.

Ολα αυτά οδηγούν στην κοινή παραδοχή ότι απαιτούνται ειδικά πρόσθετα κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών αλλά και λοιπού προσωπικού στις νησιωτικές περιοχές. Η κυβέρνηση παρά την παραδοχή αυτή και τις κατά καιρούς εξαγγελίες της και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δεν προτίθεται να προχωρήσει ούτε προχωρά σε άμεσα γενναία μέτρα για την υγειονομική θωράκιση των νησιών.

Ενας ακόμη λόγος για την επείγουσα πολιτική αλλαγή και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχοντας σημαντική πείρα από την περίοδο διακυβέρνησής του, όπου θέσπισε σημαντικά αλλά –όπως αποδείχθηκε– ανεπαρκή κίνητρα, έχει προχωρήσει σε επεξεργασία και εξαγγελία νέας δέσμης κινήτρων για τα νησιά, που δομούνται σε επιστημονικά, διοικητικά και οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών. Ανάμεσα σε αυτά η καταβολή σε κάθε γιατρό που υπηρετεί σε νησί 1.000 επιπλέον ευρώ μηνιαίως, αφορολόγητων, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 50 εκατομμυρίων. Πρόταση ρεαλιστική και εφικτή, που θα καταστήσει τα νησιά μας ασφαλή και επομένως απολύτως ελκυστικά τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και τους χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες που τα κατακλύζουν κάθε χρόνο.

Ο Νίκος Συρμαλένιος είναι βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter