Ο Τούρκος διεθνώς καταζητούμενος, εμφανιζόταν ως Έλληνας δύο χρόνια πριν πολιτογραφηθεί τιμητικά

Ο Τούρκος διεθνώς καταζητούμενος, εμφανιζόταν ως Έλληνας δύο χρόνια πριν πολιτογραφηθεί τιμητικά

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση του Τούρκου, διεθνώς καταζητούμενου, που με παρέμβαση του Άδωνη Γεωργιάδη έλαβε τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια. Όπως προκύπτει από στοιχεία τα οποία είναι καταχωρημένα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ο Γιασάμ Αγιαβέφε, εμφανίζεται να είναι έχει την ελληνική ιθαγένεια ήδη από το 2020. Φαίνεται δηλαδή πως με κάποιον τρόπο, ο Τούρκος ο οποίος πολιτογραφήθηκε Έλληνας στις 22 Ιουνίου 2022, εμφανιζόταν ως Έλληνας από πολύ νωρίτερα.

Δείτε επίσης: Έκαναν Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία του ψευδοκράτους

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Documento, ο Αγιαβέφε εξασφάλισε πολιτικό άσυλο τον Αύγουστο του 2019, ως αντιφρονών. Το 2020, σύμφωνα με στοιχεία καταχωρημένα στο γενικό εμπορικό μητρώο, ο Αγιαβέφε ιδρύει στην Ελλάδα την εταιρία MILAYA CAPITAL LIMITED ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. Ωστόσο στα έγγραφα σύστασης της εταιρίας του εμφανίζεται ως κάτοχος ελληνικής ιθαγένειας. Φαίνεται δηλαδή να είναι Έλληνας, τουλάχιστον δύο χρόνια πριν λάβει τιμητικά την ιθαγένεια. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το ότι κατέχει διαβατήριο πριν λάβει την ιθαγένεια είναι φυσιολογικό, αφού ως αναγνωρισμένος πρόσφυγας μπορεί να ζητήσει και να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί Έλληνας.

Στο επίμαχο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «ο εταίρος YASAM AYAVEFE του MEHMET και της NESRIN, το γένος AYAVEFE, κάτοικος ΓΛΥΦΑΔΑ, επί της οδού ΕΡΜΟΥ, αρ. 50, ΤΚ 16674, κάτοχος Διαβατηρίου με Αριθμό AA6326458 10/02/2020 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Α.Φ.Μ. 173129018, ηλεκτρονική διεύθυνση (e−mail) kodikoi_net@yahoo.gr, υπηκοότητας ΕΛΛΑΔΑ, κατέβαλε ποσό 1.000.000,00 X (100%) ευρώ μετρητά στο ταμείο της εταιρείας και έλαβε 1.000 X (100%) εταιρικά μερίδια». Στην περίπτωση του Αγιαβέφε το ερώτημα δεν αφορά το γιατί είναι κάτοχος διαβατηρίου, αφού κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί δεδομένου ότι είχε λάβει άσυλο, αλλά γιατί δηλώνεται ως Έλληνας, ενώ δεν είναι.

Κυβερνητικές πηγές, επιβεβαίωσαν στο Documento, ότι κάποιος ο οποίος βρίσκεται υπό καθεστώς πρόσφυγα, μπορεί ασφαλώς να έχει προσφυγικό διαβατήριο της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να εμφανίζει ελληνική ιθαγένεια. Είναι σαφές δηλαδή ότι το 2020, ο Γιασάμ Αγιαβέφε δεν ήταν Έλληνας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να δηλώνεται ως τέτοιος, στα επίσημα μητρώα του ελληνικού κράτους. Τι έχει συμβεί λοιπόν και ο άνθρωπος για τον οποίο εγγυήθηκε ο Άδωνης Γεωργιάδης, εμφανιζόταν ως Έλληνας από το 2020; Πρόκειται περί κάποιας μεθόδευσης μέσω της οποία ενδεχομένως να εξασφάλιζε ευνοϊκότερη μεταχείριση από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ή για κάτι άλλο;

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν πάντως στο Documento οι ίδιες πηγές, δεν προκύπτει ότι ο Αγιαβέφε το 2020 ήταν Έλληνας. Εξάλλου, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, κάποιος θα μπορούσε να συστήσει εταιρία στην Ελλάδα ανεξάρτητα από το αν Έλληνας ή ξένος. Όπως πληροφορείται το Documento, ο Τούρκος κατείχε την περίοδο εκείνη διαβατήριο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως πρόσφυγας, ενώ ως υπηκοότητα έπρεπε να αναφέρεται αυτή την οποία κατείχε την περίοδο εκείνη, αλλά πάντως όχι την ελληνική. Υπενθυμίζεται ότι ο Αγιαβέφε τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τρεις ιθαγένειες, πλην της ελληνικής. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι, αποδίδουν το γεγονός ότι στο έγγραφο σύστασης της εταιρίας του στο γενικό εμπορικό μητρώο αναγράφεται ως Έλληνας, σε λάθος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter