Ο Τουσκ …αποσύρεται από την Πολωνία- Δύσκολο να ανανεωθεί η θητεία του

Ο Τουσκ …αποσύρεται από την Πολωνία- Δύσκολο να ανανεωθεί η θητεία του

Η Βαρσοβία πρότεινε επίσημα σήμερα τον εναλλακτικό της υποψήφιο για την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να διαδεχθεί τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο οι κυβερνώντες συντηρητικοί στην Πολωνία αρνούνται να υποστηρίξουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μόλις τώρα, μέσω διπλωματικής διακοίνωσης, πρότεινα την υποψηφιότητα του (Πολωνού ευρωβουλευτή) Γιάτσε Σαριούζ Βόλσκι για την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Την 9η Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες αναμένεται να αποφασίσει για την ενδεχόμενη ανανέωση της θητείας του Τουσκ στην θέση που καταλαμβάνει εδώ και δύο χρόνια.

Ο Γιάτσεκ Σαριούζ Βόλσκι, ηλικίας 68 ετών, είναι ευρωβουλευτής από το 2004, στέλεχος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ήταν μέχρι σήμερα επίσης στέλεχος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Πλατφόρμας Πολιτών (κεντρώο, PO), όμως το κόμμα κράτησε αποστάσεις από εκείνον πρόσφατα.

Σε μια άμεση αντίδραση στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, το PO αποφάσισε να διώξει από τους κόλπους του τον 68χρονο πολιτικό.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση του Βίτολντ Βαστσικόφσκι, η πολιτική διεύθυνση του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που κυβερνά την Πολωνία, ζήτησε από την κυβέρνησή του να αρνηθεί «κατηγορηματικά» να υποστηρίξει Ντόναλντ Τουσκ.

Ωστόσο υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού για μια δεύτερη θητεία φαίνεται να τάσσεται η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ.

Το PiS κατηγορεί τον Τουσκ ότι «παραβίασε την αρχή της ουδετερότητας ενώπιον ενός κράτους μέλους της ΕΕ, εν προκειμένω της Πολωνίας». Όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κόμματος, ο Τουσκ υποστήριξε σχέδια και αποφάσεις που αντίκεινται στα συμφέροντα της Πολωνίας και προσέφερε τη στήριξή του στην αντιπολίτευση στην χώρα του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter