Ο Τραμπ «αποφάσισε»: Φταίει το Ιράν για τις επιθέσεις στα δύο τάνκερ (Video)

Ο Τραμπ «αποφάσισε»: Φταίει το Ιράν για τις επιθέσεις στα δύο τάνκερ (Video)

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα ότι οι επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στη Θάλασσα του Ομάν φέρουν «την υπογραφή» του Ιράν, επικαλούμενος το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο. Ο ίδιος ωστόσο δηλώνει έτοιμος για συνομιλίες. 

«Το Ιράν το έκανε αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο αμερικανικό δίκτυο Fox News. «Βλέπουμε το πλοίο, με μία νάρκη, που δεν εξερράγη και αυτό έχει την υπογραφή του Ιράν».

Ο Τραμπ απέρριψε το ενδεχόμενο ενός μακροχρόνιου κλεισίματος των Στενών του Χορμούζ από την Τεχεράνη.

Οι Ιρανοί «δεν θα κλείσουν (τα Στενά). Δεν θα τα κλείσουν, δεν θα τα κλείσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και το γνωρίζουν αυτό. Αυτό τους έχει ειπωθεί με τον πλέον σθεναρό τρόπο» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς πώς σχεδιάζει να απευθυνθεί προς το Ιράν και να σταματήσει τέτοιου είδους επεισόδια, ο Ρεπουμπλικανός απάντησε: «Θα δούμε».

Έτοιμος για συνομιλίες ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε σήμερα πως είναι έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τεχεράνη, οποτεδήποτε είναι έτοιμη, ακόμα κι αν κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

«Θέλουμε να επιστρέψουν πίσω στο τραπέζι» υπογράμμισε ο Τραμπ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News.

«Είμαι έτοιμος όταν εκείνοι είναι» συμπλήρωσε, σημειώνοντας κατόπιν ότι «δεν βιάζεται».

Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν για την επίθεση, επικαλούμενη ένα βίντεο που λέει ότι εικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ.

«Το Ιράν το έκανε» είπε ο Τραμπ στο Fox. «Ουσιαστικά γράφει Ιράν παντού… Εικάζω ότι δεν ήθελαν να αφήσουν πίσω αποδείξεις».

Η Τεχεράνη χαρακτήρισε τις αμερικανικές κατηγορίες εσφαλμένες κι ανησυχητικές.

Διαβάστε επίσης: Αλληλοκατηγορίες ΗΠΑ – Ιράν μετά την επίθεση στα δύο τάνκερ – Αγωνία στις αγορές (Video – Photos)

Το επίμαχο βίντεο του Πενταγώνου 

Ένα βίντεο -ντοκουμέντο από τις επιθέσεις εναντίον των δύο τάνκερ που σημειώθηκαν χθες, Πέμπτη στον κόλπο του Ομάν έδωσαν στη δημοσιότητα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι δείχνει Ιρανούς ναύτες να επιχειρούν να αφαιρέσουν μία νάρκη που δεν εξερράγη στο Kokuka Courageous προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους

«Στις 16:10 τοπική ώρα ένα περιπολικό πλοίο κλάσης Γκαστί του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προσέγγισε το M/T Kokuka Courageous και παρατηρήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε καθώς απομάκρυνε μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί», ανέφερε ο πλοίαρχος του αμερικανικού ΠΝ Μπιλ Έρμπαν σε ανακοίνωση του την οποία διένειμε ηλεκτρονικά, προσθέτοντας «το βίντεο επισυνάπτεται».

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, το βίντεο προήλθε από ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που πετούσε πάνω από το σημείο. 

Το ιρανικό PressTV απαντά: «Το δεδομένο είναι ότι «το ιρανικό ναυτικό ήταν η πλησιέστερη δύναμη κοντά στο πλοίο, και προσέτρεξε αμέσως προς βοήθεια. Τι αποδεικνύει ως προς την “εμπλοκή” του Ιράν στο περιστατικό αυτό το βίντεο που επικαλείται η Ουάσιγκτον;»

Ρυμουλκείται προς τα ΗΑΕ το Kokuka Courageous

Το Kokuka Courageous, ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που επλήγησαν από εκρήξεις χθες στον Κόλπο του Ομάν, ρυμουλκείται με ασφάλεια και κατευθύνεται προς το λιμάνι Χορ Φακάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έγινε γνωστό σήμερα από τη διαχειρίστρια εταιρεία Bernhard Schulte Shipmanagement.

Νωρίτερα, η ολλανδική εταιρεία Boskalis γνωστοποίησε ότι της ανατέθηκε η διάσωση του Kokuka, αλλά και του άλλου δεξαμενόπλοιου, που ενεπλάκη στο περιστατικό, του Front Altair, που διαχειρίζεται η Frontline.

Την ίδια ώρα, τα 21 μέλη του πληρώματος, που διασώθηκαν χθες στον Κόλπο του Ομάν από πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, επέστρεψαν στο πλοίο Kokuka Courageous, προκειμένου να διευκολύνουν την επιχείρηση ρυμούλκησής του, ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το πολεμικό πλοίο USS Bainbridge παραμένει σε στενή επαφή με το τάνκερ, επισήμανε ο αξιωματικός του πλοίου Τζόσουα Φρέι στο Reuters.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι επιτέθηκε στα τάνκερ. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες. Το περιστατικό οδήγησε σε αύξηση των τιμών του μαύρου χρυσού και αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για μια νέα αντιπαράθεση Ουάσιγκτον- Τεχεράνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter