Ο Τραμπ «βάζει λίγο νερό στο κρασί» του στο θέμα των δασμών – Υπόσχεται «ευελιξία»

Ο Τραμπ «βάζει λίγο νερό στο κρασί» του  στο θέμα των δασμών – Υπόσχεται «ευελιξία»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέβασε σαφώς σήμερα τους τόνους όσον αφορά την εμπορική πολιτική, υποσχόμενος ευελιξία και συνεργασία με τους «αληθινούς φίλους» των ΗΠΑ σχετικά με τη μελλοντική επιβολή φόρων στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε και να οικοδομήσουμε τις βιομηχανίες μας χάλυβα και αλουμινίου, επιδεικνύοντας παράλληλα μεγάλη ευελιξία και συνεργασία με αυτούς που είναι αληθινοί φίλοι και μας συμπεριφέροντια με δίκαιο τρόπο τόσο στο εμπόριο όσο και στην άμυνα», έγραψε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι θα συναντηθεί με τους υπευθύνους του τομέα σήμερα το απόγευμα στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πριν από μια εβδομάδα την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% σε εκείνες του αλουμινίου, επαναφέροντας το φάσμα ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και αριθμό συμμάχων τους αρχίζοντας από τον Καναδά, τον πρώτο εμπορικό εταίρο τους και πρώτο προμηθευτή χάλυβα.

Η επίσημη θέσπιση των φόρων αυτών μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Μπροστά στις αντιδράσεις απ’ όλο τον κόσμο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς έκανε χθες γνωστό πως μπορεί να υπάρξουν «εξαιρέσεις» για το Μεξικό και τον Καναδά και «ενδεχομένως και για άλλες χώρες».

Σύμφωνα με την Washington Post που επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Καναδάς και το Μεξικό θα εξαιρεθούν για 30 ημέρες από τους φόρους αυτούς. Η εξαίρεση αυτή μπορεί να παραταθεί σε περίπτωση που σημειωθεί πρόοδος στην τρέχουσα επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ αυτών των δύο χωρών και των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter