Ο Τραμπ βλέπει «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του – Επίθεση κατά πάντων από το Twitter

Ο Τραμπ βλέπει «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του – Επίθεση κατά πάντων από το Twitter

Ακριβώς έναν χρόνο αφότου ξεκίνησε η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, η έκβαση της οποίας παραμένει απρόβλεπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξέσπασε και πάλι, με αλλεπάλληλα οργισμένα μηνύματα, εναντίον των συνεχιζόμενων ερευνών.

“Μπράβο, Αμερική. Μπήκαμε στη δεύτερη χρονιά του χειρότερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία των ΗΠΑ…” ανέφερε σαρκαστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, που επιμένει ότι δεν υπήρξε καμία παρατυπία εκ μέρους του, εκφράζοντας την απογοήτευσή του.

Τυχαία, ή για να αποφύγει τις αντιπαραγωγικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τη στρατηγική του, η συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσει από κοινού με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σήμερα το απόγευμα, βγήκε από το πρόγραμμά του.

Στις 17 Μαΐου 2017 ο Ρόμπερτ Μιούλερ, διευθυντής του FBI από το 2001 μέχρι το 2013, επί Τζορτζ Ου. Μπους και επί Μπαράκ Ομπάμα, ανέλαβε να ερευνήσει ανεξάρτητα την φερόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη της Μόσχας με το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ. Ο διορισμός του στη θέση αυτή έγινε αμέσως μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του διευθυντή του FBI και υπεύθυνου για τις έρευνες, Τζέιμς Κόμι, από τον Τραμπ.

Ένας δικαστικός με ανάλογες αρμοδιότητες με του Μιούλερ, ο Κένεθ Σταρ, είχε αποτύχει να παραπέμψει τον Μπιλ Κλίντον στη δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Γουαϊτγουότερ, που εξελίχθηκε στην υπόθεση της Μόνικα Λιουίνσκι, τη δεκαετία του 1990.

Εδώ και έναν χρόνο, ο Μιούλερ έχει ασκήσει διώξεις σε Ρώσους υπηκόους και σε ρωσικές επιχειρήσεις για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην εκστρατεία παραπληροφόρησης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης το 2016 με σκοπό να αυξήσουν τις πιθανότητες νίκης του Τραμπ στις εκλογές.

Η Ρωσία διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε ανάμιξή της, όμως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποφασίσει αυτήν την εκστρατεία της προπαγάνδας μέσω του διαδικτύου.

Τέσσερα μέλη του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ διώκονται επίσης, αλλά για αδικήματα που δεν συνδέονται ευθέως με μια σύμπραξη με τη Ρωσία – η οποία δεν έχει αποδειχθεί, με βάση τα έγγραφα που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Ποια θα είναι η στρατηγική του Τραμπ καθώς η έρευνα μπαίνει στον δεύτερο χρόνο; Να πάρει με το μέρος του την κοινή γνώμη για να ζητήσει να μπει γρήγορα τελεία και παύλα στην υπόθεση. “Είχαν μια ολόκληρη χρονιά. Θα πιέσουμε για να τελειώσουν αυτά, κράτησε πάρα πολύ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρούντι Τζουλιάνι, ένας από τους δικηγόρους του προέδρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Politico.

“Για το συμφέρον της χώρας, θεωρώ ότι είναι καιρός να ολοκληρωθεί” η έρευνα, δήλωνε πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος πάντως, από την πρώτη στιγμή, φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από την υπόθεση.

Φαίνεται όμως ελάχιστα πιθανό ο Μιούλερ, ένας άνθρωπος αυστηρός και μεθοδικός, να τροποποιήσει την προσέγγισή του ή το χρονοδιάγραμμά του, για το οποίο άλλωστε κανείς στην Ουάσινγκτον δεν έχει την παραμικρή ιδέα.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των ερευνών, οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του 45ου προέδρου των ΗΠΑ εναντίον της ανεξάρτητης έρευνας, την οποία σήμερα αποκάλεσε “άχρηστη, αποκρουστική και παράνομη”, προκαλούν σφοδρές επικρίσεις.

“Δεν υπάρχει ούτε σκιά απόδειξης που να επικυρώνει την αντίληψη ότι πρόκειται για κυνήγι μαγισσών”, δήλωσε σήμερα ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Προειδοποιώντας κατά των “πολιτικών παρεμβάσεων” και του “εκφοβισμού”, τόνισε ότι η έρευνα αυτή είναι κρίσιμης σημασίας για την “ακεραιότητα” της αμερικανικής δημοκρατίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter