Ο Τραμπ φεύγει για να επιστρέψει;

Ο Τραμπ φεύγει για να επιστρέψει;

Δύναμη του απερχόμενου προέδρου ό,τι έχτισε με θεωρίες ενισχύοντας την alt-right ρητορική

Μετά τη δεύτερη παραπομπή του προς καθαίρεση από τη Γερουσία την περασμένη Τετάρτη, το πολιτικό μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο αβέβαιο, με τους Δημοκρατικούς να έχουν βάλει στόχο να του στερήσουν διά παντός το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος εξακολουθεί πεισματικά να αρνείται την ήττα του, απηύθυνε μεν ένα ειρηνικό κάλεσμα στους οπαδούς του για την ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, ωστόσο η πολιτική του κληρονομιά παραμένει.

Αν και δεν μπορεί πλέον να αντιδράσει, να απειλήσει και να προωθήσει τα μεγαλόπνοα σχέδιά του μέσα από τα αγαπημένα του μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία του έχουν μπλοκάρει όλους τους λογαριασμούς, έχει φροντίσει στην τετραετή θητεία του να στρατολογήσει τους δικούς του ακολούθους που για χάρη του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου σε μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας. Η οργή και το μίσος όμως που τρέφουν όλο αυτό το συνονθύλευμα ακροδεξιών, αντισημιτών, αντικρατιστών και οπαδών θεωριών συνωμοσίας, οι οποίοι αποκαλούνται «πατριώτες», κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να αναδιπλωθεί σύντομα.

Ραντεβού στις 20 Ιανουαρίου

Οι εικόνες χάους από το Καπιτώλιο ήταν το αποκορύφωμα εβδομάδων εμπρηστικής ρητορικής υποκινούμενης από τον ίδιο τον Τραμπ. Οι ντροπιαστικές εικόνες που προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή κινδυνεύουν να επαναληφθούν, αυτήν τη φορά όμως όχι για χάρη του απερχόμενου προέδρου. Πίσω από τον θυμό των εξαγριωμένων εξτρεμιστών οπαδών του κρύβεται μια αίσθηση αδικίας σχετικά με τα δημοκρατικά τους δικαιώματα τα οποία έχουν ανατραπεί από «φιλελεύθερες ελίτ και προδοτικούς Ρεπουμπλικάνους». Αίσθημα το οποίο έχει καλλιεργηθεί συστηματικά από τον Ντόναλντ Τραμπ και συνεργάτες του.

«Γύρος δεύτερος στις 20 Ιανουαρίου. Αυτήν τη φορά κανένα έλεος. Δεν με νοιάζει καν να διατηρήσω τον Τραμπ στην εξουσία. Νοιάζομαι για τον πόλεμο» ήταν ένα από τα χιλιάδες σχόλια που γράφτηκαν στην πλατφόρμα TheDonald.win, επαινώντας όλους όσοι βρέθηκαν στις 6 Ιανουαρίου έξω από το Καπιτώλιο.

Οι οπαδοί του απερχόμενου προέδρου είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν την ημέρα ορκωμοσίας του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν. Το FBI έχει προειδοποιήσει για πιθανές ένοπλες διαμαρτυρίες και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ ενώ η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, με περισσότερους από 10.000 άντρες της Εθνικής Φρουράς να έχουν τεθεί σε ετοιμότητα. «Πολλοί από εμάς θα επιστρέψουν στις 19 Ιανουαρίου 2021, μεταφέροντας τα όπλα μας, για να υποστηρίξουμε με αποφασιστικότητα το έθνος μας» απειλεί ένας δημοφιλής χρήστης της πλατφόρμας Parler.

Η ακροδεξιά στα social media

Πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης λιγότερο γνωστές, όπως το Parler, το Telegram, το Spreely, το Gap, το Chetter, το The Donald.win, που έχουν αναπτυχθεί χάρη στη στήριξη που έχουν κυρίως από ακροδεξιές ομάδες, έχουν μετατραπεί σε μηχανές παραπληροφόρησης και θεωριών συνωμοσίας πλημμυρίζοντας καθημερινά με μηνύματα γεμάτα βία και απειλές. Ο ρόλος τους στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ήταν καθοριστικός, αποδεικνύοντας ότι τόσο το διαδίκτυο όσο και τα κοινωνικά μέσα αποτελούν απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη και τη ριζοσπαστικοποίηση ακροδεξιών κινημάτων.

«Από τις εκλογές του Νοεμβρίου ιστοσελίδες όπως το Parler, το Gab, το TheDonald και το MeWe γεμίζουν με θεωρίες συνωμοσίας και ψευδή στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών» επισημαίνει ο Τζάρετ Χολτ, ερευνητής στο Εργαστήριο Ψηφιακής Ιατροδικαστικής Ερευνας του Ατλαντικού Συμβουλίου, παραθέτοντας χιλιάδες προβολές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Gab παραδέχτηκε ότι πράγματι η επισκεψιμότητα του ιστότοπου αυξήθηκε κατά 40% στις 6 Ιανουαρίου. Στο Twitter πάνω από 1.480 αναρτήσεις που σχετίζονται με το ακροδεξιό συνωμοσιολογικό κίνημα QAnon περιείχαν όρους σχετικούς με βία από την 1η Ιανουαρίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter