Ο Τραμπ «λυγίζει» το Μεξικό στις εισαγωγές ζάχαρης

Ο Τραμπ «λυγίζει» το Μεξικό στις εισαγωγές ζάχαρης

Σημαντικές παραχωρήσεις έκανε το Μεξικό έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών για να μπορέσει να συνεχίσει τις εξαγωγές ζάχαρης στην «αχανή» αγορά της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο, από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί παραγωγοί ζάχαρης αρνήθηκαν ν’ αποδεχτούν την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την πρακτική κατάρρευσή της.

Πρόκειται για συμφωνία επί της αρχής μεταξύ του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος και του Μεξικάνου υπουργού Οικονομίας, Ιλντεφόνσο Γκουαχάρντο για την αποφυγή υψηλών δασμών εισαγωγής στην μεξικανική ζάχαρη, αλλά και για την επίλυση μιας μακρόχρονης εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις που έγιναν αποτέλεσαν το εισαγωγικό στάδιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά, με ζητούμενο την συνολική επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου για την Βόρεια Αμερική (NAFTA) που αναμένεται να διεξαχθούν μέσα στο 2017.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει τη δραστική μείωση των εξαγωγών επεξεργασμένης μεξικανικής ζάχαρης στις ΗΠΑ, ενώ προβλέπεται η αύξηση των εξαγωγών ακατέργαστης μεξικανικής ζάχαρης στην αμερικανική αγορά. Παράλληλα, η συμφωνία καταργεί τις ελάχιστες τιμές στην εισαγωγή ζάχαρης από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

“Η μεξικανική πλευρά αποδέχθηκε σχεδόν κάθε αίτημα των ΗΠΑ προκειμένου να διευθετηθούν οι τρέχουσες εισαγωγές μεξικανικής ζάχαρης στις ΗΠΑ, αλλά και να διασφαλιστεί η δίκαιη εμπορική αντιμετώπιση των Αμερικανών παραγωγών, αλλά και των μονάδων επεξεργασίας,” δήλωσε ο Ρος στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, ο ίδιος, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί ζάχαρης του είπαν ότι δεν μπορούν ν’ αποδεχτούν την συμφωνία στην τρέχουσα μορφή της.

Ο Ρος ελπίζει ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί θα αποδεχτούν αποδεχτούν την συμφωνία μετά από τροποποιήσεις που θα γίνουν στο τελικό κείμενο, κατά τις επόμενες ημέρες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter