Ο Τραμπ πληρώνει τη βουτιά της οικονομίας

Ο Τραμπ πληρώνει τη βουτιά της οικονομίας
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε ανεπιτυχώς να χρησιμοποιήσει τα περιοριστικά μέτρα για να μεταθέσει τις εκλογές και να αποφύγει μια ενδεχόμενη ήττα. Πίσω από αυτή την κίνηση απελπισίας του Αμερικανού προέδρου κρύβεται η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ της χώρας από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Τη μέρα που οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 150.000 θανάτους από τον SARS-CoV-2 (την περασμένη Πέμπτη) και ανακοινώθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του 2020 σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ της χώρας βυθίστηκε κατά 32,9% σε σχέση με πέρσι –η χειρότερη επίδοση από το 1945– ο Αμερικανός πρόεδρος με ένα ακόμη tweet πρότεινε τη μετάθεση των εκλογών (είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο) αμφισβητώντας την ορθότητα της επιστολικής ψήφου.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Τραμπ μιλά για την επιστολική ψήφο, ωστόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία είναι ακόμη πιο στριμωγμένος στα σχοινιά, με τον αντίπαλό του υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν να συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις με διψήφιο ποσοστό.

Το πρόσχημα της πανδημίας

Βέβαια προκαλεί εντύπωση ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί ως δικαιολογία την πανδημία (λόγω αυτής θα χρησιμοποιηθεί ευρέως η επιστολική ψήφος) την ώρα που ο ίδιος, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι φίλοι του στο Κογκρέσο και οι υποστηρικτές του εξακολουθούν να υπονομεύουν τα βασισμένα σε επιστημονικά δεδομένα μέτρα προκειμένου να ελεγχθεί ο ιός και να επιστρέψουν οι πολίτες στην προ SARS-CoV-2 κανονικότητα.

Όμως ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Πρόσφατα στο ταξίδι του στο Τέξας ο Ντ. Τραμπ δεν συνοδεύτηκε από τον Ρεπουμπλικάνο εκπρόσωπό του Τέξας Λούι Γκόμερτ, ο οποίος έμαθε λίγο προτού επιβιβαστεί στο Air Force One ότι νοσούσε από την Covid-19. Ο Γκόμερτ όχι μόνο είχε αποφύγει να φοράει μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του, αλλά χρησιμοποίησε και το θετικό για τον ίδιο τεστ λέγοντας ότι αρρώστησε επειδή αναγκάστηκε να φορέσει μάσκα! Αλλος ένας συνεργάτης του Τραμπ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, ο οποίος εργάζεται στο Οβάλ Γραφείο στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, διαπιστώθηκε θετικός στην Covid-19 στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Για τα περισσότερα ΜΜΕ στις ΗΠΑ αυτά τα δύο γεγονότα και η έξαρση της πανδημίας στη χώρα έδειξαν όλο και πιο ξεκάθαρα ότι οι ψευδοεπιστημονικές απόψεις γύρω από τον ιό και η άρνηση να ακολουθηθεί εθνική στρατηγική δεν αποτελούν τρόπο καταπολέμησης της θανατηφόρας πανδημίας.

Το Κογκρέσο αποφασίζει

Επί της ουσίας ο Τραμπ δεν έχει καμία εξουσία να καθυστερήσει τις εκλογές, αφού με βάση το σύνταγμα της χώρας το Κογκρέσο έχει την απόλυτη εξουσία να ορίσει την ημερομηνία τους. Πολλώ δε μάλλον όταν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου (επιστολική ψήφος) οδηγεί σε νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος. Γι’ αυτό εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε αναδίπλωση, με τον εκπρόσωπό του Χόγκαν Γκίντλεϊ να σημειώνει ότι «ο πρόεδρος απλώς θέτει ένα ερώτημα γύρω από το χάος που δημιούργησαν οι Δημοκρατικοί με την επιμονή τους για ψηφοφορία αποκλειστικά δι’ αλληλογραφίας».

Το πραγματικό πρόβλημα του Τραμπ είναι η αμερικανική οικονομία, την αναθέρμανση της οποίας υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του. Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 η πτώση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς έφτασε στο 8,4%. Το αμέσως προηγούμενο χαμηλό ήταν η βουτιά 10% το πρώτο τρίμηνο του 1958. Την ίδια ώρα ακόμη 1,43 εκατομμύριο Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για παροχές ανεργίας την περασμένη εβδομάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter