Ο Τραμπ ρίχνει τους Κούρδους της Συρίας στην αγκαλιά του Μπασάρ αλ Ασαντ

Ο Τραμπ ρίχνει τους Κούρδους της Συρίας στην αγκαλιά του Μπασάρ αλ Ασαντ

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απειλούσε ότι θα καταστρέψει οικονομικά την Τουρκία αν αυτή επιτίθετο κατά των κουρδικών δυνάμεων. Σήμερα, δίνει το πράσινο φως για τουρκική επέλαση στη βόρεια Συρία, «αδειάζοντας» τους Κούρδους.

Εννιά μήνες χρειάστηκε ο πρόεδρος Τραμπ για να κάνει στροφή 180 μοιρών στη στρατηγική που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στη Συρία. Ακόμη και για τα δεδομένα του απρόβλεπτου και διπλωματικά αστοιχείωτου προέδρου, η κίνηση αυτή κρίνεται εξαιρετικά ριψοκίνδυνη από πολιτικούς αναλυτές. Και κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει αν θα είναι μόνιμη ή προσωρινή. Ο Τραμπ, εκτιμούν πολλοί, οδηγεί τους Κούρδους της Συρίας στην αγκαλιά του μέχρι πρότινος εχθρού τους, τον Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η μπαρουτοκαπνισμένη κουρδική πολιτοφυλακή έπαιξε ζωτικό ρόλο στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και μέχρι σήμερα έχαιρε της στήριξης της Ουάσινγκτον ακριβώς λόγω της σημαντικής συνεισφοράς της στην ανατροπή των τζιχαντιστών.

Μόνιμο αγκάθι για τις ΗΠΑ αποτελούσε η πίεση της Άγκυρας, η οποία έχει βάλει την ταμπέλα της «τρομοκρατικής οργάνωσης» στις κουρδικές «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG), βασικό κορμό των «Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας» (SDF) που έπληξε καίρια το ισλαμικό χαλιφάτο.

Ο λόγος του Τραμπ γίνεται ήδη πράξη. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, όπου διατηρούσαν εκατοντάδες στρατεύματα.

Ειδικοί σε θέματα Συρίας προειδοποιούν ότι η εγκατάλειψη των κουρδικών δυνάμεων από τους Αμερικανούς ενδέχεται να δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο στο διεθνοποιημένο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, καθώς οι Κούρδοι θα αναζητήσουν – εύλογα – νέο σύμμαχο. Οι πληροφορίες θέλουν να έχουν από καιρό ξεκινήσει συζητήσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Άσαντ επιδιώκοντας να διασφαλίσουν ένα βαθμό αυτονομίας στη νοτιοανατολική Συρία. Είχαν προβλέψει, απ’ ό,τι φαίνεται, το αμερικανικό «άδειασμα».

Ο στρατιωτικός και διπλωματικός αναλυτής του BCC Τζόναθαν Μάρκους θεωρεί ότι ο πρόεδρος Τραμπ κάνει του κεφαλιού του, αψηφώντας τις συμβουλές πολλών ειδικών του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η κίνηση αυτή «διακινδυνεύει μια ανακατανομή δυνάμεων στη Συρία», η οποία μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε «επάνοδο του ISIS».

«Είναι προδοσία της Ουάσιγκτον στους Κούρδους συμμάχους, η οποία θα σημάνει το συναγερμό σε πολλές χώρες της περιοχής», και παραδοσιακούς «φίλους» των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, οι οποίες «θα συνειδητοποιήσουν ότι τα μεγάλα λόγια του Τραμπ σπάνια συνάδουν με τις πράξεις του».

Ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «θα μετατρέψουν σε εμπόλεμη ζώνη την περιοχή», ξεκαθαρίζοντας ότι «οι Δυνάμεις θα υπερασπιστούν τα εδάφη της βορειοανατολικής Συρίας με κάθε κόστος».

Η κριτική που έχει εξαπολυθεί κατά της ξαφνικής αλλαγής στρατηγικής των ΗΠΑ είναι πολλαπλή. Ο Πάνος Μουμτζής, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Συρία δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη: «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί (…) Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter