Ο Τραμπ στηρίζει Μπόρις Τζόνσον για την ηγεσία των Συντηρητικών

Ο Τραμπ στηρίζει Μπόρις Τζόνσον για την ηγεσία των Συντηρητικών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα τον Μπόρις Τζόνσον για την ηγεσία των Συντηρητικών, μιλώντας αποκλειστικά στο πλαίσιο μιας συνέντευξης του, στην εφημερίδα «The Sun» και στον Πολ Έντουαρτς.

Η ουσιαστική παρέμβασή του στα εσωκομματικά τους, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας των συντηρητικών βουλευτών χαρακτηρίζεται ως μία ουσιαστική παραβίαση του πρωτοκόλλου.

Σε διπλωματικό επίπεδο, υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός πολιτικού ρήγματος μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον, στην περίπτωση αδυναμίας του Τζόνσον να εκλεγεί στην ηγεσία των Τόρις.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν προσέφερε την πλήρη υποστήριξή του στον Τζόνσον, ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα «The Sun». «Είναι κάτι το οποίο βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Το έχω ήδη μελετήσει πολύ σοβαρά. Γνωρίζω τους διαφορετικούς παίκτες, αλλά νομίζω ότι ο Μπόρις θα κάνει μία πολύ καλή δουλειά. Πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικός.»

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε: «Μου αρέσει. Πάντα μου άρεσε. Δεν ξέρω αν θα επιλεγεί, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ καλός και πολύ ταλαντούχος άνθρωπος.»

«Ο ίδιος είναι πολύ θετικός για μένα και για την χώρα μας».

Τόσο η παρέμβασή του, όσο και η δημοσιοποίηση των απόψεών του, σημαίνει ότι η επίσκεψη Τραμπ θα είναι η πιο αμφιλεγόμενη επίσκεψη που έχει πραγματοποιήσει ένας εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος στην Βρετανία.

Πρόκειται για την δεύτερη συνέντευξη του προέδρου Τραμπ στην αναφερόμενη εφημερίδα, μέσα σε χρονικό διάστημα 12 μηνών. Ο ίδιος είχε δώσει μία συνέντευξη στην «The Sun» τον περασμένο Ιούλιο και πριν από την πρώτη επίσκεψή του στην Βρετανία.

Ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε μιλώντας στην εφημερίδα, ότι η Τερέζα Μέι τα έκανε θάλασσα με το Brexit, παραδίδοντας στην ΕΕ όλα τα πλεονεκτήματα που είχε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι του προκάλεσαν έκπληξη τα όσα άσχημα είπε για τον ίδιο η Μέγκαν Μαρκλ, τονίζοντας ωστόσο, ότι είναι καλό να έχουμε μία «Αμερικανίδα πριγκίπισσα.»

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι «Με αγαπούν στ’ αλήθεια στην Βρετανία, παρά τις διαμαρτυρίες.»

Ο 72χρονος Τραμπ υποστήριξε ότι τα σκάνδαλα του Μπόρις αναφορικά με τις γυναίκες δεν θα πρέπει να τον εμποδίσουν από το να νικήσει.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του Τζόνσον και την βαρύτητα που θα έχουν στην εξέλιξη των γεγονότων, ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε: «Λοιπόν πάντα μετράνε, αλλά νομίζω ότι όχι τόσο, όσο πριν από 20 χρόνια και σίγουρα όχι τόσο, όσο πριν από 50 χρόνια. Νομίζω ότι σήμερα μετράνε κατά πολύ λιγότερο» πρόσθεσε ο Τραμπ.

Η συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου στην «The Sun» έγινε στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, που αποτελεί τον χώρο εργασίας των προέδρων των ΗΠΑ από το 1909.

Στο πιο εκρηκτικό σκέλος των δηλώσεών του, ισχυρίστηκε ότι μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά τις διεργασίες για την επιλογή πρωθυπουργού, ενώ τη θέση διεκδικούν δώδεκα υποψήφιοι.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι τον έχουν προσεγγίσει κι αρκετοί άλλοι διεκδικητές ζητώντας την δημόσια στήριξή του.

Ο ίδιος είπε: «Άλλοι άνθρωποι μου ζήτησαν να τους υποστηρίξω. Μου ζήτησαν την [δημόσια] υποστήριξή μου».

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε συνομιλήσει με τον Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2017.

Σε ερώτηση για το ποιοι άλλοι ζήτησαν την υποστήριξή του, ο ίδιος απάντησε: «Λοιπόν δεν θέλω να πω ποιοι ήταν, αλλά κι άλλοι μου ζήτησαν την υποστήριξή μου, Ναι.»

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θα μπορούσα να βοηθήσω τον καθένα, αν εκφράσω την υποστήριξή μου στο πρόσωπό του. Εννοώ, ότι όταν έχουμε την έκφραση της δημόσιας υποστήριξης μου, έχουμε αύξηση της δημοτικότητας των ενδιαφερομένων κατά 40, 50 μονάδες την φορά».

«Τώρα που βρίσκεται στο επίπεδο αυτό [ο Τζόνσον] νομίζω ότι θα υπάρξει μια μεγάλη δημόσια υποστήριξη [από μέρος μου»].

Ο ίδιος δεν έκρυψε την συμπάθεια του και για τον Τζέρεμι Χαντ, δηλώνοντας για τον υπουργό των Εξωτερικών «Ναι μου αρέσει», δίνοντας έμφαση στην δέσμευσή του για σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών άνω του 2% που προβλέπεται από το ΝΑΤΟ.

«Νομίζω ότι αυτό θα είναι πολύ καλό. Μου αρέσει» είπε ο Τραμπ.

Σε ερώτηση για το αν θα του άρεσε όλοι οι υποψήφιοι να κάνουν την ίδια δέσμευση για τις αμυντικές δαπάνες, πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτό θα ήταν καλό. Πιστεύω ότι είναι καλό για την Βρετανία στο πλαίσιο γενικότερων [εμπορικών] ανταλλαγών. Κατασκευάζουμε τον καλύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό στον κόσμο. Οι Βρετανοί θα πρέπει να είναι ικανοί να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Είναι ένας πολύ μεγάλος και ειδικός τόπος.»

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στις εγκαταστάσεις γκολφ που διαθέτει στην (ευρωπαϊκή) πλευρά του Ατλαντικού.

Πηγή: «The Sun», AΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter