Ο Τσακαλώτος τρολάρει τη ΝΔ μετά την επιτυχία του ελληνικού ομολόγου

Ο Τσακαλώτος τρολάρει τη ΝΔ μετά την επιτυχία του ελληνικού ομολόγου

Ούτε τέσσερις ώρες δεν έμεινε ανοιχτό το βιβλίο για τις εγγραφές στο πρώτο ελληνικό 10ετές ομόλογο μετά από 10 χρόνια! Οι προσφορές άγγιξαν 12 δισ. ευρώ, τα «χτυπήματα» που δόθηκαν για το επιτόκιο διαμορφώθηκαν κάτω από το 4% και συγκεκριμένα στο 3,9% και αντλήθηκαν 2,5 δις. ευρώ. Ο Ε. Τσακαλώτος τρολάρει τη ΝΔ αλλά δίνει και μία απάντηση στον Γιάννη Στουρνάρα. 

Το αστείο του πράγματος δε, είναι ότι η Ν.Δ. θεωρεί ότι η αναμφισβήτητη σημερινή επιτυχία της χώρας μας, που επιτέλους απέκτησε πρόσβαση στις αγορές, οφείλεται στην επικείμενη πολιτική αλλαγή, τη στιγμή που το μόνο βέβαιο είναι οι ευρωεκλογές τον… Μάιο!

Όπως και να ‘χει, το σημερινό νέο, που ακολούθησε της αναβάθμισης από την Moody’s, ανοίγει ουσιαστικά στις τράπεζες το δρόμο δανεισμού στην διατραπεζική αγορά, αλλά και στην έκδοσή δικών τους ομολογιών, κάτι που αναμένεται να γίνει πιο έντονα τους επόμενους μήνες που α) θα έχει δημιουργηθεί το νέο σχήμα «παρκαρίσματος κόκκινων δανείων, β) θα έχουν πουλήσει πακέτα κόκκινα δάνεια στα funds και γ) θα έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του 2018. 

Επιπρόσθετα, η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία ανοίγει το δρόμο για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες και ταυτόχρονα γινόμαστε πάλι, αυτό που λένε οι οικονομολόγοι, επενδύσιμη χώρα.

Η αντίδραση του κ. Ε. Τσακαλώτου, υπουργού Οικονομικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -αλλά και η δήλωσή του στη συνέχεια – ήταν χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση: 

«Ευχαριστούμε τη ΝΔ για τη σημαντική συνεισφορά της στην επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Αφού η οικονομία βελτιώνεται και έχουμε πρόσβαση στις αγορές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση ΝΔ, έχουμε ένα επιτυχημένο σχήμα που πρέπει να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές», αναφέρει στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών.

Απάντηση στον Γιάννη Στουρνάρα και βεβαίως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος, μετά την έκδοση του πρώτου ελληνικού δεκαετούς τίτλου μετά από δέκα χρόνια και με τη δήλωσή του:

«Πολλοί βάλανε στοίχημα», λέει στη δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος, «ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

Διαβάστε ακόμα: Έλεος! Η υπερκάλυψη του ομολόγου λόγω… Κούλη!

Διαβάστε ακόμα: Γελάνε και οι πέτρες, Μαρία!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter