Ο Τσιάρας αδιαφορεί για τους βασανισμούς ζώων
Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα των φιλοζωικών οργανώσεων για τις βάναυσες θανατώσεις άρρωστων αιγοπροβάτων

Η αποκάλυψη του documentonews. gr της 7ης Αυγούστου με εικόνες και βίντεο από αιγοπρόβατα μολυσμένα από ευλογιά τα οποία τα χτυπούν με τσάπες, τους κάνουν ηλεκτροσόκ και θανατώνονται χωρίς την παρουσία κάποιου ειδικού ξεσήκωσε τη φιλοζωική κοινότητα, με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) να ζητάει εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Κωνσταντίνο Τσιάρα για τις αποτρόπαιες εικόνες.
Εδώ και 42 ημέρες όμως ο Κ. Τσιάρας δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα της Αννας Τοσούνογλου, προέδρου της ΠΦΠΟ, η οποία τονίζει στο Documento: «Το δημοσίευμα του documentonews με τη βάναυση μεταχείριση και σφαγή αμνοεριφίων μάς εξόργισε και μας αναστάτωσε. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να παρέμβουμε. Ζητάμε από την Εισαγγελία Ζώων να ελέγξει αν έχουν πράγματι συμβεί αυτές οι σφαγές και να εφαρμόσει τον νόμο. Την επιστολή μας κοινοποιήσαμε και προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα από τον οποίο δεν λάβαμε καμία απάντηση στο αίτημά μας έως σήμερα. Το ίδιο και από την εισαγγελία όπου επικαλέστηκαν τις θερινές διακοπές γι’ αυτό και δεν λάβαμε κάποια απάντηση ούτε έχουμε δει κάποια κίνηση».
Αδιαφορούν παντελώς για την κτηνοτροφία
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που αδιαφορεί παγερά και για το μέλλον της κτηνοτροφίας, επιτρέπει τις θανατώσεις που γίνονται με μεσαιωνικές μεθόδους καταπατώντας τον ίδιο της τον νόμο, τον 4830/2021, που απαγορεύει τον βασανισμό ζώων με εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου και σωματικής εξάντλησης. Μάλιστα, όταν είχε ψηφιστεί, στις 7/5/2021 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει: «Η προστασία των ζώων είναι θέμα πολιτισμού και μας αφορά όλους»… Αρκεί βέβαια, όπως φαίνεται, τα ζώα αυτά να είναι σαν τα αιγοπρόβατα που πολλαπλασιάζονταν με μαγικό τρόπο, των «κουμπάρων» της Φαμίλιας που πρωταγωνιστούν στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται
Η ΠΦΠΟ είναι σαφής προς το υπουργείο και την εισαγγελία και ζητά ρητά: «την κατεπείγουσα παρέμβασή σας, ώστε να διερευνηθούν οι καταγγελίες και να σταματήσει άμεσα ο βασανισμός εκατοντάδων ζώων, γεγονός που είχε καταγγελθεί και το προηγούμενο έτος, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας εικόνες μαζικής ταφής υγιών ζώντων προβάτων. Περαιτέρω αιτούμεθα την εφαρμογή των προβλεπομένων ποινικών και διοικητικών διατάξεων εις βάρος των δραστών».
Ο Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς, καλεί κι αυτός την εισαγγελία να παρέμβει για τη μη εφαρμογή του νόμου: «Ευχαριστούμε τους φιλόζωους για το ενδιαφέρον και την κίνησή τους. Κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται. Καλούμε τον εισαγγελέα να μας εξηγήσει πώς γίνεται να εισέρχονται άνθρωποι χωρίς άδεια στις κτηνοτροφικές μονάδες και να μας σφάζουν τα ζώα χωρίς δικαστική εντολή ή παρουσία εισαγγελέα. Αιτούμαστε στον εισαγγελέα κάθε φορά που πάνε να θανατώσουν κάποιο κοπάδι να γίνεται παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, όπως θα έπρεπε να γίνεται».
Παράλληλα, η ευλογιά συνεχίζει να μαστίζει την κτηνοτροφία καθημερινά και μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 300.000 αιγοπρόβατα στη χώρα, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αρνείται πεισματικά τους εμβολιασμούς για τον περιορισμό της νόσου. Το lockdown που μπορεί να γονατίσει τους παραγωγούς εξετάζεται σοβαρά ως λύση, με τον Θ. Μόσχο να πετάει το γάντι στην κυβέρνηση τονίζοντας: «Αυτό τον μήνα είχαμε περίπου έξι επτά κρούσματα τη μέρα. Ας κάνουν lockdown για να δούμε, άραγε, πώς θα ζήσουν οι κτηνοτρόφοι που δεν είχαν να ταΐσουν τα ζώα τους γιατί από πέρυσι μας χρωστούν για τις ζωοτροφές. Θα τα αφήσουν οι συνάδελφοι στο τέλος τα ζώα να πεθάνουν από ασιτία. Εφόσον θέλουν να μας κλείσουν, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουν επιτέλους ελέγχους στις βιομηχανίες. Αφού δεν θα υπάρχει γάλα αιγοπρόβειο να δουλέψουν, να δούμε επιτέλους ποιες βιομηχανίες δουλεύουν, με τι γάλα, πού το βρήκαν και πώς διοχετεύεται στην αγορά».















