Ο Τσίπρας ζήτησε καθαρή λύση για το χρέος από Μέρκελ, Τουσκ και Μακρόν

Ο Τσίπρας ζήτησε καθαρή λύση για το χρέος από Μέρκελ, Τουσκ και Μακρόν

Σειρά τηλεφωνικών επαφών σε κορυφαίο πολιτικά επίπεδο είχε χθες και σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μαζί τους τη Δευτέρα, καθώς και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους η οποία σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη πρέπει να οδηγεί στη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και στην έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του υπάρχοντος προγράμματος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διέψευσε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Bild ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τη δόση τον Ιούλιο, αν δεν πάρει την απομείωση του χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο η εκταμίευση δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Εκείνο που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί είναι ότι η εκταμίευση χωρίς σαφήνεια στο θέμα του χρέους δεν αρκεί, ώστε να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία».

Τέλος, κυβερνητικές πηγές σήμερα απέκλεισαν και τα σενάρια για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το θέμα της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει πρόθεση για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.

Το θέμα είχε επαναφέρει με ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζοντας ότι θα περίμενε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να μιλήσει με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, για να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης κίνηση που «θα άνοιγε το δρόμο για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για συνεννόηση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter