Ο Τζεφ Μπρίτζες μεγαλουργεί στο «Old man»

Ο Τζεφ Μπρίτζες μεγαλουργεί στο «Old man»

Με το «Old man» o διάσημος αμερικανός ηθοποιός κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε τηλεοπτική σειρά μετά από απουσία μισού σχεδόν αιώνα και το «The Most Deadly Game» της διετίας 1970-71!

Στα επτά επεισόδια του «Old man», ο γεννημένος στις 4 Δεκεμβρίου 1949 Τζεφ Μπρίτζες, πλάθει ένα χαρακτήρα που όσο μένει στη σκιά των αμφιβολιών και της στωικότητας τόσο ασκεί μεγαλύτερη έλξη στο θεατή. Ο Νταν Τσέις που υποδύεται, είναι ένας συνταξιούχος που μετά το θάνατο της γυναίκας του έχει για παρέα δύο ροτβάιλερ τα οποία τον υπακούν τυφλά. Η μόνη επαφή του με τον έξω κόσμο μοιάζει να είναι οι  τηλεφωνικές κλήσεις προς την κόρη του και οι λιγοστές επισκέψεις που κάνει στην μικρή πόλη προκειμένου να προμηθευτεί τα αναγκαία για την απομονωμένη κατοικία του εφόδια. Ώσπου κάποιο βράδυ, ένας κλέφτης που προσπαθεί να μπει στο σπίτι του, γίνεται η αφορμή για να δούμε το πραγματικό πρόσωπο του Νταν Τσέις.

Το γνωστό κλισέ για το κρασί που καλυτερεύει όσο παλιώνει ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Μπρίτζες. Ηθοποιός αξιόπιστος αλλά όχι αρκετά συναρπαστικός (εξαίρεση 2-3 ρόλοι) όσο ήταν νέος, έπρεπε να φορέσει την κελεμπία του χύμα Dude στο «Μεγάλο Λεμπόφσκι» των αδελφών Κοέν το 1998 για να πάρει η καριέρα του μια άλλη στροφή. Μακριά πλέον από τις προβλέψιμες ερμηνείες ή τις χολιγουντιανές συμβάσεις, ο Μπρίτζες έπαιρνε πλέον ρίσκα στις επιλογές του και οι περισσότερες τον δικαίωναν όπως αποδείχτηκε με τα «Η αντιπρόεδρος» (όπου είχε την τέταρτη οσκαρική υποψηφιότητα του), «K- Pax», «Crazy heart» (το μοναδικό όσκαρ που κέρδισε), «Αληθινό θράσος», «Tron Legacy», «Πάση θυσία», «Bad Times at the El Royale» κ.α.

Με το «Old man» ο Μπρίτζες – αλλά και ο εξαιρετικός εδώ Τζον Λίθγκοου- επιχειρεί να φτάσει σε μια διαφορετική ανάγνωση των περιπετειών με μυστικούς πράκτορες. Το πετυχαίνει ως ένα βαθμό, χάρη στην συνέπεια και το σφρίγος με τα οποία χτίζει την ερμηνεία του. Ακόμη και σε σκηνές πάλης που απαιτούν αληθοφάνεια, ο γερόλυκος ηθοποιός από το LA ποντάρει στο κομμάτι της εμπειρίας του όχι για να καταστήσει νικητή τον χαρακτήρα του αλλά για να μπορέσει να τον οδηγήσει στην επιβίωση με κόστος τις λιγότερες απώλειες (όπως φαίνεται και στο μελανιασμένο σώμα του) μετά από την εξαιρετικά γυρισμένη νυχτερινή σεκάνς δράσης του δεύτερου επεισοδίου.

Όμως, ύστερα από τα εξαιρετικά δύο πρώτα επεισόδια, η συνέχεια στο σίριαλ που δημιούργησαν οι Τζόναθαν Ε. Στέινμπεργκ και Ρόμπερτ Λεβίν με όχημα το ομώνυμο μπεστ σέλερ του Τόμας Πέρι, δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο. Τα φλας μπακ από το παρελθόν στο Αφγανιστάν και η ρομαντική ρελάνς, αντί να ενισχύσουν το κλίμα αμφισημίας γύρω από την ταυτότητα του ήρωα, το αποδυναμώνουν στρέφοντας την προσοχή σε πιο δοκιμασμένες και σχηματικές λύσεις.

Συντηρείται πάντως το ενδιαφέρον χάρη στο κυνήγι γάτας- ποντικού που βιώνει ο ήρωας καθώς τον καταδιώκουν αδίστακτοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και επτασφράγιστα μυστικά θαμμένα στο παρελθόν. Με το τέλος του πρώτου κύκλου φαίνεται να  ανοίγει την κουβέντα – ίσως και την πλοκή- σε μια συνέχεια που αν δουλευτεί καλά μπορεί και να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον που είχε ατονήσει στα τελευταία επεισόδια. Η παρουσία του Μπρίτζες είναι εγγύηση ότι μπορεί και να συμβεί κάτι τέτοιο. Η σειρά «Old man» στριμάρει στην Disney+.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter