Ο Τζόκερ μέσα μας

Ο Τζόκερ μέσα μας

Το Άγαλμα της Ελευθερίας και ο Τζόκερ … πάνε στο Φεστιβάλ  Δράμας με την ταινία μικρού μήκους «A piece of Liberty» της Αντιγόνης Καπάκα.

Μια ταινία μικρού μήκους πρωτότυπη, φρέσκια και ευαίσθητη από μια νεαρή κινηματογραφίστρια, την Αντιγόνη Καπάκα, η οποία υπογράφει και το σενάριό της, θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (έως 10 Σεπτεμβρίου).

Πρωταγωνιστές της ταινίας «A piece of Liberty» είναι δύο καλλιτέχνες του δρόμου που ενσαρκώνουν δύο διάσημες φιγούρες: Το Άγαλμα της Ελευθερίας, ένα ιστορικό τοπόσημο ιδιαίτερου συμβολισμού και τον Τζόκερ, icon της pop κουλτούρας με όλη τη σημειολογία που κουβαλάει αλλά και ένας από τους πιο ενδιαφέροντες σκοτεινούς κινηματογραφικούς ήρωες από τότε που τον ερμήνευσε ο Χοακίν Φοίνιξ.

Οι ήρωες της ταινίας συναντιούνται αναπάντεχα και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Όταν η  κρατική βία ξεσπάει επάνω στην Ελευθερία και την οδηγεί στο ίδιο κελί με τον Τζόκερ.

«Εύθραυστη και πολύτιμη, μια καλλιτέχνης του δρόμου ακινητοποιείται και οδηγείται σε απομόνωση. Μια σπίθα γεννιέται μεταξύ της Liberty και του Τζόκερ, ενός άλλου καλλιτέχνη του δρόμου. Μέχρι που η αναλγησία της εξουσίας την σπάει σε χίλια κομμάτια. Εκεί που συναντιέται η πραγματικότητα με την φαντασία, η κατανάλωση με τα τοξικά παράγωγά της σε ένα δυστοπικό και εχθρικό περιβάλλον γεννιέται η Liberty ξανά μέσα από την ανάγκη αυτού που την αναζητά» μας λέει η σκηνοθέτις και σεναριογράφος της ταινίας Αντιγόνη Καπάκα.

Η Ελευθερία και ο Τζόκερ μοιράζονται περισσότερα από ένα κελί φυλακής και ένα τσιγάρο. Μια ιδιότυπη σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους μέχρις ότου η κρατική βία δείξει το ακόμα σκληρότερο πρόσωπό της εναντίον της «ενοχλητικής» Ελευθερίας, που σπρώχνεται βίαια για να σπάσει με κρότο στο έδαφος.

Οι καλλιτέχνες του δρόμου, που ενσαρκώνουν με μοναδικό τρόπο φιγούρες πολύ ή λιγότερο γνώριμες, είναι πηγή έμπνευσης για μια ταινία με  ήρωες που υπερασπίζονται, με όσα μέσα διαθέτουν, την τόσο ευάλωτη στις μέρες μας ελευθερία, που η κρατική βία προσπαθεί να καταστείλει σε κάθε ευκαιρία.

Η ταινία τελειώνει με ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Ο Τζόκερ, μόνος και αποσυνάγωγος, θα υπερασπιστεί με τον δικό του τρόπο ένα τελευταίο κομμάτι της δικής μας ελευθερίας.

Η Αντιγόνη Καπάκα είναι σκηνοθέτις και παραγωγός από την Αθήνα. Είναι κάτοχος πτυχίου κινηματογράφου από την σχολή CalArts και έχει
πάνω από 7 χρόνια εμπειρία στους τομείς του σινεμά και των οπτικοακουστικών έργων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το 2019 ήταν παραγωγός της ανεξάρτητης ταινίας SOUTHCENTRAL LOVE (80mis, USA), και το 2018 σκηνοθέτησε το MATI 23/7, ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τις περιβαλλοντικές καταστροφές και την κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα. Έκτοτε, έχει εργαστεί ως παραγωγός και βοηθός σκηνοθέτη σε πολλά έργα σε όλη την Ελλάδα.

Η ταινία «A Piece of Liberty» κάνει την επίσημη πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας σήμερα, Παρασκευή 8/9, στις 22.00 στον Κινηματογράφο «Ολύμπια» και στις 23.00 στον Θερινό Κινηματογράφο «Αλέξανδρος».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter