Ο Τζον Μπόλτον καταγγέλλει ως «ανεκτική» την πολιτική του Τραμπ στη Βόρεια Κορέα

Ο Τζον Μπόλτον καταγγέλλει ως «ανεκτική» την πολιτική του Τραμπ στη Βόρεια Κορέα

«Δεν σας αρέσει η συμπεριφορά τους σήμερα; Πώς νομίζετε ότι θα συμπεριφερθούν όταν αποκτήσουν πυρηνικά όπλα ικανά να πλήξουν αμερικανικές πόλεις ;». Το ερώτημα αυτό έθεσε, μιλώντας για τη Βόρεια Κορέα, ο γνωστός ακροδεξιός Τζον Μπόλτον, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση, τρεις εβδομάδες μετά την καθαίρεσή του από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Περιγράφοντας ως ανεκτική την πολιτική του προέδρου Τραμπ, ο οποίος συναντήθηκε τρεις φορές με τον ισχυρό άνδρα της Πιονγιάνγκ, Κιμ Γιονγκ-ουν, ο Μπόλτον είπε ότι «τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλλον κινδυνεύουν περισσότερο από τη Βόρεια Κορέα, παρά είναι πιο ασφαλείς». Δεν εξήγησε γιατί παρέμενε επί 17 μήνες στην υπηρεσία ενός προέδρου με βασικές θέσεις του οποίου διαφωνούσε.

Ως γνωστόν ο Τραμπ υιοθετεί το αφήγημα ότι «η Αμερική και ο κόσμος έγιναν πιο ασφαλείς» ως αποτέλεσμα της προσωπικής προσέγγισής του με τον πρόεδρο Κιμ.

Αντίθετα ο 70χρονος Μπόλτον εκτιμά ότι «η παύση των πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας είναι κακό σημάδι. Δείχνει ότι η χώρα έχει ολοκληρώσει τις πυρηνικές δοκιμές και μπορεί πλέον να κατασκευάσει πυρηνικές κεφαλές και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς».

Πρώην διπλωμάτης και πρώην τηλεσχολιαστής στο Fox Channel, ο Μπόλτον προβάλλει εδώ και δεκαετίες φιλοπόλεμες απόψεις. Εχει ταχθεί υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης με στόχο την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, τη Συρία, τη Λιβύη, τη Βενεζουέλα, την Κούβα, την Υεμένη και τη Βόρεια Κορέα της σταλινικής δυναστείας των Κιμ.

Υπήρξε θιασώτης του πολέμου στο Βιετνάμ, αλλά λίγο πριν φτάσει η ώρα να κληθεί για κατάταξη προτίμησε να καταταγεί στην Εθνοφρουρά της πολιτείας Μέριλαντ, όπου και υπηρέτησε για λίγους μήνες το καλοκαίρι του 1970, γλιτώνοντας έτσι την αποστολή στο μέτωπο. «Ομολογώ ότι δεν ήθελα να πεθάνω σε κάποιον ορυζώνα της νοτιοανατολικής Ασίας. Πίστευα ότι ο πόλεμος του Βιετνάμ είχε ήδη χαθεί», δικαιολογήθηκε δεκαετίες αργότερα. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter