Ο Τζορτζ Φλόιντ έγινε τραγούδι – Το έγραψε και το τραγουδά ο Πάνος Μπούσαλης

Ο Τζορτζ Φλόιντ έγινε τραγούδι – Το έγραψε και το τραγουδά ο Πάνος Μπούσαλης

Ο Τζόρτζ Φλόιντ διέσχισε τα σύνορα της καρδιάς του πλανήτη. Μέρες οργής και φωτιάς στη Μινεάπολη. Μέρες ασφυξίας και υψωμένης γροθιάς κατά του ρατσιστικού μίσους σε όλο τον κόσμο. Παντού, κι εδώ, στη χώρα μας. Κάπου στην Ελλάδα, ο Τζορτζ Φλόιντ έγινε μουσική, στίχος, τραγούδι. Με την κιθάρα του και την βαθιά φωνή του ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Πάνος Μπούσαλης, αποχαιρέτησε τον Τζορτζ Φλόιντ: «Το γόνατό του πάνω στο λαιμό σου/Δεν σ΄ άφηνε ανάσα και ζωή/Το χρώμα σου – το εισιτήριό σου/Στο μίσος που δε λέει να σβηστεί…».

Η δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία στις ΗΠΑ, συγκλόνισε. Επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα –βασανιστική η ακρίβεια του χρόνου στις καταγραφές- ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν τον είχε μπρούμητα στο οδόστρωμα και πίεζε με το γόνατό του το λαιμό του αφροαμερικανού που έλεγε «δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Ένα μελωδικό σύγχρονο μοιρολόι- το χρώμα σου, το εισιτήριό σου… Κι ένα «όχι» στο μίσος και το ρατσισμό. Από τον 41χρονο τραγουδοποιό Πάνο Μπούσαλη, που έχει βρεθεί δίπλα στον Χρήστο Λεοντή, που έχει μελοποιήσει ποιήματα του Ανδρέα Παγουλάτου, που έχει ερμηνεύσει Ξαρχάκο, Μικρούτσικο, που φτιάχνει μπαλάντες, που τραγουδά με την κιθάρα του. To μεσημέρι του Σαββάτου (30.5.2020) ανέβασε και …άφησε στο YouTube ένα τραγούδι με τίτλο «Τζορτζ Φλόυντ (George Floyd)» 

Λίγο αργότερα, το απόγευμα, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook : «Καλώ όποιον συνάδελφο θέλει, να το αναρτήσει με τη δική του φωνή.

Το γόνατό του πάνω στο λαιμό σου/Δεν σ΄ άφηνε ανάσα και ζωή/Το χρώμα σου – το εισιτήριό σου/Στο μίσος που δε λέει να σβηστεί/Οι κάμερες από τα κινητά μας/Κρατήσανε για πάντα τη στιγμή/Θα έρθει και από τη γειτονιά μας/Το μίσος που δε λέει να σβηστεί/Εκλιπαρούσες μάταια γι αέρα/Μα η φωνή σου πως να ακουστεί/Την ειχε στραγγαλίσει πέρα ως πέρα/Το μίσος που δε λέει να σβηστεί».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter