Ο βήχας και ο… Λοβέρδος δεν κρύβονται

Ο βήχας και ο… Λοβέρδος δεν κρύβονται

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί το σύστημα Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός τα τεκταινόμενα στο ΚΙΝΑΛ και την αντιπαράθεση για την ηγεσία.

Πληροφορίες τόσο από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου όσο και από το ΚΙΝΑΛ αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σαφή προτίμηση στον Ανδρέα Λοβέρδο. Μια επικράτηση του κ. Λοβέρδου που ξεκίνησε και τη μάχη της διαδοχής θα φέρει το ΚΙΝΑΛ πιο κοντά –μέχρι εξαφανίσεως– στη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο συνέδριο της ΝΔ του 2019 η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης κάθονταν στην πρώτη θέση, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να τους περιποιεί τιμές. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ήταν στο απόγειό του, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης προβαλλόταν ακόμη σαν «φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής πολιτικός που θα άφηνε πίσω τη δεξιά του Αντώνη Σαμαρά». Για τον μεν Στ. Θεοδωράκη η συνέχεια είναι γνωστή, αφού τα ΜΜΕ δημιούργησαν την εντύπωση ότι το Ποτάμι δεν έχει λόγο ύπαρξης και ο Κυρ. Μητσοτάκης απορρόφησε τα στελέχη του και εν συνεχεία τους ψηφοφόρους του, οδηγώντας τον στην εξαφάνιση.

Το ΚΙΝΑΛ άντεξε περισσότερο. Η Φ. Γεννηματά μάλιστα πίστεψε ότι θα μπορούσε να πάει σε μια στρατηγική συμπόρευση με τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη με την κοινή ψήφιση του εκλογικού νόμου και την επιλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης διέψευσε τις προσδοκίες δείχνοντας ότι επιφυλάσσει στο ΚΙΝΑΛ την ίδια αντιμετώπιση και τύχη με το Ποτάμι. Αυτό μπορεί να ενοχλεί το βασικό τμήμα του ΚΙΝΑΛ και την κ. Γεννηματά, που διαφοροποίησε την πολιτική της, όχι όμως και τον Ανδρ. Λοβέρδο. Οι εσωκομματικές διαφοροποιήσεις του κ. Λοβέρδου αφορούν την ταύτιση με τη μητσοτακική ΝΔ. Αλλωστε έχει δηλώσει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπαρξιακές διαφορές.

Ολες οι ασκήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που κάνει επί χάρτου το σύστημα Μητσοτάκη έχουν ως βασική προϋπόθεση ότι ο Ανδρ. Λοβέρδος είτε σαν αρχηγός του ΚΙΝΑΛ είτε σαν επικεφαλής της ομάδας του θα συμμαχήσει με τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο κ. Λοβέρδος δεν θα είχε πρόβλημα να είναι υπουργός του Κυρ. Μητσοτάκη, όπως δεν είχε και πρόβλημα να είναι υπουργός του Αντώνη Σαμαρά.

Η προσέγγιση Μητσοτάκη και Λοβέρδου έχει ενδιαφέρον. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια το μόνο κοινό τους ήταν ότι έπαιζαν μπάλα ή μπάσκετ με τις ομάδες των βουλευτών. Ο κ. Λοβέρδος μάλιστα δεν έκρυβε την περιφρόνησή του για τον Κυρ. Μητσοτάκη όταν ήταν και οι δύο υπουργοί. Τον θεωρούσε μειωμένων ικανοτήτων και επιπλέον του καταλόγιζε ότι απέφυγε τις μεταρρυθμίσεις στο υπουργείο του υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους. Προφανώς η γνώμη του άλλαξε όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός. Ο κ. Λοβέρδος πάντως έχει καλές προσωπικές σχέσεις –και δεν το κρύβει– και με τον Αδ. Γεωργιάδη, με τον οποίο παίζουν μαζί τένις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter