Ο Ξανθός απαντά στον Κικίλια: Το σύστημα υγείας είναι όρθιο, είναι αξιόπιστο, είναι προσβάσιμο

Ο Ξανθός απαντά στον Κικίλια: Το σύστημα υγείας είναι όρθιο, είναι αξιόπιστο, είναι προσβάσιμο

Απάντηση στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για την κατάσταση του συστήματος Υγείας έδωσε σήμερα ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και στην πρώτη συνέντευξη τύπου ο νέος Υπουργός Υγείας το μόνο που είχε να παρουσιάσει είναι μία έκθεση δυσκολιών, προβλημάτων και διαχρονικών ελλείψεων και ανεπαρκειών του δημόσιου συστήματος υγείας. Κανένα σχέδιο, καμία συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη πολιτική, καμία ιδέα για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα όντως σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν ακόμα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι “σαν έτοιμοι από καιρό” εμφανίζονται τελείως απροετοίμαστοι και χωρίς συγκεκριμένη δυνατότητα να επιλύσουν τα προβλήματα του συστήματος υγείας και των πολιτών», σημειώνει στην απάντησή του ο Ανδρέας Ξανθός και συμπληρώνει:

«Είναι ψέμα ότι η δημόσια περίθαλψη και το ΕΣΥ είναι σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με το 2015. Αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος, το ξέρουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας και νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί με πολύ αισθητό τρόπο τα τελευταία χρόνια και οι πολίτες που προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία και, παρά την ταλαιπωρία που υπάρχει πολλές φορές, στο τέλος έχουν μια αξιοπρεπή και αξιόπιστη δημόσια περίθαλψη. Θεωρώ ότι την κανονικότητα στο δημόσιο σύστημα υγείας κατάφερε να την δρομολογήσει και να την επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτή η οποία κάλυψε ουσιαστικά στην πράξη την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας, είναι αυτή που ενίσχυσε με επιπλέον πόρους, και ανθρώπινους και υλικούς, το δημόσιο σύστημα υγείας, βελτίωσε και αναβάθμισε τον εξοπλισμό και τις υποδομές των περισσότερων νοσοκομείων και με ένα συνδυασμό προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού έχει καταφέρει από το 2016 και μετά να έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο προσλήψεων προς αποχωρήσεις. Υπήρξε λοιπόν επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και παρά τα μέτρα λιτότητας. Αυξήθηκε η χρηματοδότηση και η μεταβίβαση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ προς τις δημόσιες δομές.»

Ο πρώην υπουργός Υγείας μιλά μάλιστα για «απύθμενο θράσος» θυμίζοντας πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «πριν λίγα χρόνια είχε οδηγήσει σε εγκατάλειψη και πλήρη αποδιοργάνωση και το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας»

Όπως δήλωσε ο κ. Ξανθός:

«Πραγματικά λοιπόν θεωρώ ότι είναι απύθμενο θράσος ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που πριν λίγα χρόνια είχε οδηγήσει σε εγκατάλειψη και πλήρη αποδιοργάνωση και το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να μας εγκαλεί για καμένη γη. Το σύστημα υγείας είναι όρθιο, είναι αξιόπιστο, είναι προσβάσιμο από όλους τους πολίτες, είναι νοικοκυρεμένο, βεβαίως έχει προβλήματα ακόμα πάρα πολλά και ανεπάρκειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να κάνει ο νέος Υπουργός είναι να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή πολιτική και την προσπάθεια αποδόμησης του έργου του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της υγείας και να ασχοληθεί με σοβαρότητα, αθόρυβα και συστηματικά, με τα ουσιαστικά προβλήματα της δημόσιας περίθαλψης και των πολιτών.»

Τι είχε δηλώσει ο Βασίλης Κικίλιας:

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζοντας σήμερα τα στοιχεία από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας υποστήριξε πως το «Το σύστημα υγείας ταλαιπωρεί τους ασθενείς και τους πολίτες».

Σύμφωνα με το όσα είπε ο κ.Κικίλιας, 4 στα 10 νοσοκομεία του ΕΣΥ δηλώνουν ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών. Όσον αφορά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ανέφερε ότι 1 στα 2 νοσοκομεία λειτουργεί χωρίς σύστημα διαλογής των περιστατικών και 3 στα 4 δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής.

Επίσης, όπως είπε, 4 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν έκθεση επιτροπής λοιμώξεων και 1 στα 2 δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών. 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχειά, 8 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών παθολογικού τομέα και 9 στα 10 νοσοκομεία ανεπάρκεια στελέχωσης χειρουργικού, διαγνωστικού εργαστηριακού τομέα. Πρόσθεσε πως 1 στα 2 νοσοκομεία υποστηρίζει ότι έχει βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργία.

Όσον αφορά τις προσλήψεις, ο Β. Κικίλιας είπε ότι από το 2015 έως το 2019 αποχώρησαν 8.577 και προσλήφθηκαν 7205. Δηλαδή, όπως εξήγησε, 1372 θέσεις στο ΕΣΥ δεν αναπληρώθηκαν. Ακόμη, πρόσθεσε ότι από τις 1618 θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2018 ολοκληρώθηκαν οι 354, ποσοστό μόλις 22%.

Όσον αφορά την οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων. «Υποστελέχωση λογιστηρίων, ανύπαρκτοι ισολογισμοί και μηδενικός έλεγχος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας. Από τα 118 νοσοκομεία, τα 85 δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό το 2018, εκ των οποίων 10 ούτε το 2017. Για τις προμήθειες είπε ότι τα τελευταία 2 χρόνια προκηρύχθηκαν μόνο 2 διαγωνισμοί, χωρίς καμία εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα.

 Σχετικά με το ΕΚΑΒ, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, κάθε μέρα λείπουν 70 ασθενοφόρα από όλη τη χώρα και -όπως διαπίστωσε τον Αύγουστο- ενώ θα έπρεπε να βγαίνουν 110 ασθενοφόρα στη βραδινή βάρδια στην Αττική, έβγαιναν μόλις 36.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter