Ο Χαρίτσης κατηγορεί την ΝΔ για «διαπραγμάτευση της φυγομαχίας» (Audio)

Ο Χαρίτσης κατηγορεί την ΝΔ για «διαπραγμάτευση της φυγομαχίας» (Audio)

Για “διαπραγμάτευση της φυγομαχίας” που αποβαίνει “πολύ επικίνδυνη για την ελληνική οικονομία” κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο “Πρώτο Πρόγραμμα” και τον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη.

“Ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε, αξιοποιώντας το εργαλείο του καταπιστευτικού λογαριασμού, που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικήσει και να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, δεν το κάνει”, εξήγησε, και συνέχισε: “Αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος κληροδοτήθηκε στην κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν αξιοποιήθηκε. Είναι απορίας άξιον σε πρώτη ανάγνωση. Εξηγείται όμως από τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληπτικές εμμονές της Ν.Δ. σε περιοριστικές πολιτικές, σε μέτρα λιτότητας”. Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές οικονομίες να βρίσκονται σε μια περιδίνηση νέας ύφεσης, έχει ανοίξει και πάλι μια συζήτηση για την ανάγκη επεκτατικών πολιτικών, για την ανάγκη χαλάρωσης πολύ υψηλών και δύσκολων δημοσιονομικών στόχων. Φτάσαμε στο άλλο άκρο, να βλέπουμε τον κ. Μητσοτάκη να μην θέτει καν το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και να το παραπέμπει από το 2021 και μετά”, επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, κάνοντας λόγο για “κοροϊδία” εκ μέρους της Ν.Δ.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στις χθεσινές επισημάνσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, κάλεσε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί για το “αν συμφωνεί με την πάγια θέση του ΔΝΤ για μέτρα λιτότητας τα οποία πρέπει να συνοδεύουν αυτή τη μείωση των πλεονασμάτων”, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχα μέτρα “κατάφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τελικά να τα αποκρούσει”. “Αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία επ’ ουδενί δεν μπορεί να ανεχτεί τέτοιες περιοριστικές, υφεσιακές πολιτικές. Δεν μπορεί να γίνει από μας ανεκτή μια τέτοια λογική «μεταρρυθμίσεων» οι οποίες θα μας ξαναφέρουν ουσιαστικά στον υφεσιακό κύκλο των μνημονιακών πολιτικών. Από τη μεριά μας είναι απολύτως σαφές”, συμπλήρωσε.

Θυμίζοντας ότι χθες “έγινε από τη μεριά της κυβέρνησης μια προσπάθεια να μιλήσει για διαπραγμάτευση της αξιοπιστίας, της αξιοπρέπειας, ή και της επαιτείας από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ”, τόνισε πως τελικά “αυτό το οποίο βλέπουμε από τη μεριά της Ν.Δ. αυτή τη στιγμή είναι μια διαπραγμάτευση της φυγομαχίας”. “Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά κυρίως τι θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, γιατί πλέον τελειώνουν τα ψέματα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Χαρίτσης, μιλώντας για τις φοροελαφρύνσεις για τις οποίες κάνει λόγο η Ν.Δ. σχολίασε: “Περιμένουμε να δούμε πώς θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη για φοροελαφρύνσεις προς τους πάντες, τη στιγμή που δεν προχωρεί σε ενέργειες για να έχει το δημοσιονομικό χώρο”.

“Η μείωση του ΕΝΦΙΑ ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ” 

Σχετικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, επανέλαβε ότι η Ν.Δ. “θριαμβολογεί πάνω στις επιτυχίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”, αφού “η μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν ένα μέτρο το οποίο είχε εξαγγελθεί στη ΔΕΘ από τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ακριβώς πριν από ένα χρόνο και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2018”.

“Φενάκη η καταστροφολογία Μητσοτάκη για την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε πως “επιβεβαιώθηκε ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η οποία κατάφερε, μετά από πολλά χρόνια, να φέρει την ελληνική οικονομία για δέκα συνεχή τρίμηνα σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς”. “Είναι μια ακόμα απόδειξη ότι όλη αυτή η καταστροφολογία την οποία υιοθέτησε προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και την οποία επαναλαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης στο εσωτερικό της χώρας -και όχι στο εξωτερικό- αποδεικνύεται στην πράξη ότι ήταν μια φενάκη”.

Για το “στοίχημα” του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ

“Το πιο σημαντικό είναι ότι στη ΔΕΘ θα δώσουμε το στίγμα της επόμενης ημέρας, την προοπτική για τον ΣΥΡΙΖΑ, ως την πολιτική δύναμη η οποία θα εκφράσει το σύνολο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα. Θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τον ελληνικό λαό αδιαμεσολάβητα”, κατέληξε.

https://www.mixcloud.com/alexischaritsis/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-05092019/

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter