Ο χάρτης των τάσεων στο ΚΙΝΑΛ

Ο χάρτης των τάσεων στο ΚΙΝΑΛ

Πεδίο εξελίξεων η Χαριλάου Τρικούπη μπροστά στη μάχη επίσημων και ανεπίσημων διεκδικητών για την προεδρία.

Οι εσωκομματικές «συγκολλήσεις» στελεχών και η προσπάθεια συμπόρευσης «τάσεων» έχουν γίνει πεδίο εξελίξεων στη Χαριλάου Τρικούπη μπροστά στη μάχη για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Οι διεκδικητές, επίσημοι και επίδοξοι, αλλά και οι «δορυφόροι» τους κινούνται στον αστερισμό του… πολιτικού μαγνήτη.

Προσεγγίζουν ανένταχτους, είτε προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ είτε δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και της ΝΔ) που αναζητούν πιο… μετριοπαθή αλλά πάντα μεταρρυθμιστική πολιτική στέγη με αξιώσεις μεγάλης παράταξης. Κυρίως, όμως, πυκνώνουν τις επαφές τους με τις οργανώσεις του ΚΙΝΑΛ σε όλη την Ελλάδα.

Πάτρα – Κρήτη πόλοι έλξης

Είναι ενδεικτικό ότι η Πάτρα και η Κρήτη είναι πόλοι έλξης για «πράσινες» διεργασίες το τελευταίο διάστημα. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, όπου παρευρέθηκε στις εργασίες του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, επέλεξε να πάει στην Κρήτη για συνάντηση στελεχών από τις νομαρχιακές οργανώσεις. Δεν είναι μόνο για να προτείνει το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, αλλά και για να τονώσει το προφίλ της.

Έχει στις αποσκευές της πυρά κατά της κυβέρνησης της ΝΔ όχι μόνο για τα εργασιακά αλλά και για το σχέδιό της για τις επικουρικές συντάξεις – δεν αποτελεί, κατά την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, μεταρρύθμιση, αλλά «άλλη μια συντηρητική και ιδεοληπτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Το ίδιο είχε κάνει στην Πάτρα προ καιρού ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που αποτελεί παράγοντα με σημαντικό ρόλο κατά τις εσωκομματικές μάχες. Τα αποτελέσματα των επαφών εκείνων τα βλέπουμε τώρα στις στενότερες σχέσεις του με την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Στενοί του συνεργάτες στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, όπως ο Χάρης Καστανίδης, ή από χρόνια συμπορευόμενοι, όπως ο επικεφαλής της παράταξης που στηρίζει το ΚΙΝΑΛ στον Δήμο Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος, δεν προτρέχουν…

«Πιθανώς θα είμαι υποψήφιος» λέει σε όσους τον ρωτούν ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Χ. Καστανίδης. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι ανήκει σε αυτούς που όταν το ΠΑΣΟΚ τούς χρειάζεται να αναλάβουν ευθύνες στα δύσκολα το κάνουν. «Και θα αναλάβω, εφόσον χρειαστεί» λέει σε συνομιλητές του…

Παράλληλα, στάση… ενεργητικής αναμονής κρατά ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου Π. Γερουλάνος, που τάσσεται κατά της δεξιάς συντήρησης. Σε κάθε δημόσια παρέμβασή του δηλώνει παρών στην προσπάθεια αναγέννησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης με μεταρρυθμιστική ατζέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη (2324 Ιουνίου 2021) είχε βρεθεί στην Πάτρα και συναντήθηκε με παράγοντες του «ευρύτερου δημοκρατικού χώρου», από στελέχη του ΚΙΝΑΛ και πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ μέχρι ανένταχτους και προερχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι κρατούν χαμηλό προφίλ εσωκομματικά, σε αντίθεση με τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος διακήρυξε ηχηρά και επίσημα την υποψηφιότητά του. Οραματίζεται την παράταξη «Πράσινη επανάσταση», αναζητά το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα και ξεκαθαρίζει ότι δεν περιλαμβάνει στα προοδευτικά κόμματα τον ΣΥΡΙΖΑ…

Όμως την ίδια ώρα απορρίπτουν κάθε συζήτηση για… επαναπασοκοποίηση οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία που δρουν και εντός του ΚΙΝΑΛ. Αυτή την περίοδο, με επίκεντρο την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψή τους (σήμερα Κυριακή 27.6.2021) βρίσκονται σε επικοινωνία με στελέχη του ΚΙΝΑΛ όλων των «κατευθύνσεων».

Στις διεργασίες αυτές μετέχουν μεταξύ άλλων ο γραμματέας των Κινήσεων Μιχάλης Χάλαρης, το μέλος της Γραμματείας της Πολιτικής Κίνησης Ανανεωτική Αριστερά Θόδωρος Μαργαρίτης,ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ο καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Θόδωρος Τσέκος κ.ά.

Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο ότι στο πλαίσιο της συνδιάσκεψής τους παρέμβαση θα έχει και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, για τον οποίο οι διαρροές έλεγαν ότι μπορεί να ενταχθεί μελλοντικά στο ΚΙΝΑΛ. Η κίνηση Ανανεωτική Αριστερά βρίσκεται σε στάση αναμονής, αλλά στελέχη της φαίνεται να είναι πιο κοντά στη Φ. Γεννηματά αλλά κοιτούν με συμπάθεια και τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.

Αρχίζει να δίνει το στίγμα του ο Ν. Ανδρουλάκης, που θα είναι υποψήφιος και έχει γύρω του στελέχη της νέας γενιάς, όπως ο Ανδρέας Σπυρόπουλος,ο Στέφανος Ξεκαλάκης κ.ά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον συμβουλεύουν να είναι λιγότερο… αποστασιοποιημένος. Οι σχέσεις του είναι καλές με βουλευτές όπως ο Απόστολος Πανάς,ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος αλλά και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Όλοι τους όμως αποφεύγουν να απορρίψουν ως ενδεχόμενο να κινηθούν τελικά προς την πλευρά Λοβέρδου.

Η τακτική της Φώφης

Διαφορετική τακτική ακολουθεί από καιρό η Φ. Γεννηματά, που ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει προχωρήσει εδώ και μήνες σε ανάδειξη νέων στελεχών και έχει αξιοποιήσει μεγάλο αριθμό στελεχών του ΚΙΝΑΛ σε διάφορες θέσεις: Μανώλης Χριστοδουλάκης γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Χρηστίδης εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Βλάχος γραμματέας επικοινωνίας, Ζέφη Δημαδάμα πανεπιστημιακός, αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Είναι δίπλα της ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους προερχόμενους από τη ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα, ο Ανδρ. Λοβέρδος έχει οργανώσει ένα ευέλικτο δίκτυο επαφών με στελέχη που έχουν αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, με προσωπικότητες του εκσυγχρονιστικού χώρου και συντηρητικούς κύκλους που η ΝΔ δεν τους τρομάζει.

Συγκεντρώνει γύρω του και έναν αριθμό νεολαίων, με δεδομένο ότι σ’ αυτό έχει συμβάλει και η στήριξη που έχει από την ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή. Κοντά του είναι ο πρώην υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος, η βουλευτής και πανεπιστημιακός Χαρά Κεφαλίδου, πρόσωπα από τον χώρο των ΑΕΙ, ενώ έχει επαφές με τους συνταγματολόγους Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Μποτόπουλο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter