Ο Χατζηδάκης συνεχίζει την καταστροφολογία: «Η ΔΕΗ την βγάζει δεν την βγάζει»

Ο Χατζηδάκης συνεχίζει την καταστροφολογία: «Η ΔΕΗ την βγάζει δεν την βγάζει»

Την ρητορική της καταστροφολογίας συνεχίζει να χρησιμοποιεί ο Κωστής Χατζηδάκης αναφορικά με το ζήτημα της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, σε συνέντευξή που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ πως «η εταιρεία την βγάζει δεν την βγάζει», ενώ συνέχισε να επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και την… Κομισιόν που θέλησαν να καταργήσουν το σχέδιο Σαμαρά για την μικρή ΔΕΗ.

«Συμφώνησαν να κατέβει το μερίδιο της ΔΕΗ από το 90% στο 50%. Χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα και με τα στελέχη της επιχείρησης να δουλεύουν για να χάσουν πελάτες. Πούλησαν το 66% του ΔΕΣΦΑ και πανηγύριζαν. Πούλησαν το 49% του ΑΔΜΗΕ και πανηγύριζαν. Η ΔΕΗ τους μάρανε για να δείξουν την ευαισθησία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η μετάβαση στο νέο μοντέλο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας πρέπει να γίνει με σοβαρότητα και με ευρωπαϊκούς κανόνες, χαρακτηρίζοντας το σημερινό πλαίσιο «γιαλαντζί».

Έδωσε, ακόμη, το στίγμα της αγωνίας της νέας κυβέρνησης για τον ιδιωτικό τομέα υπογραμμίζοντας «δεν θέλουμε να στραφούμε εναντίον των άλλων εταιρειών και των καταναλωτών, που έχουν πάει στις άλλες εταιρείες. Δεν ξεκινάμε με την αντίληψη ότι η ΔΕΗ είναι δική μας και τα άλλα είναι αποπαίδια και οι καταναλωτές που είναι στις άλλες εταιρείες και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις άλλες εταιρείες δεν είναι Έλληνες, δεν είναι άνθρωποι κτλ. Το θέμα είναι να βρούμε μια ισορροπία».

Μεταξύ άλλων, ο Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε ότι στα μέτρα στήριξης της ΔΕΗ περιλαμβάνεται η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων η επιχείρηση υποχρεώθηκε να πουλά ενέργεια κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της χάνοντας συνολικά 600 εκατ. ευρώ, καθώς και η αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα πάνω, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, γιατί θα μειωθεί παράλληλα ο ΦΠΑ και το ΕΤΜΕΑΡ.

Σε σχέση τέλος με τις έρευνες υδρογονανθράκων υπογράμμισε: «Υπάρχει σε εξέλιξη, και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μια διαδικασία για τα οικόπεδα με τους υδρογονάνθρακες. Υπάρχει μια αντίληψη ότι θα γίνουμε Σαουδάραβες αύριο το πρωί με τους υδρογονάνθρακες. Δεν θα γίνουμε. Είναι μια πηγή πλούτου, αλλά πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι γεωτρήσεις. Να διαπιστώσουμε ακριβώς τι γίνεται. Με βάση το τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας, η λογική λέει, ότι και εδώ υπάρχουν κάποιες τέτοιες δυνατότητες. Αλλά μεταξύ του συμβολαίου και της γεώτρησης μεσολαβούν περίπου 4-7 χρόνια. Άρα, όλη αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε ακόμα και από την κυβέρνηση Σαμαρά, προχωρεί. Μου λένε από τα ΕΛΠΕ ότι το 2020 θα κάνουν την πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό. Υπάρχουν κάποιες άλλες διαδικασίες στην Ήπειρο και στο Κατάκολο. Θα υπογράψουμε συμβόλαια με την ExxonMobil και τη γαλλική TOTAL νοτίως της Κρήτης. Όλα αυτά θα τα καταθέσουμε, και γρήγορα, στη Βουλή προκειμένου να δείξουμε και τη βούλησή μας να τρέξουμε τους υδρογονάνθρακες».

Σκουρλέτης: Ψεύδη και ανακρίβειες του Χατζηδακη για τη ΔΕΗ

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ «ο κ. Χατζηδακης απαξιώνει τη ΔΕΗ και αποσιωπά το γεγονός ότι μέσω ΝΟΜΕ η ΔΕΗ εισέπραξε 2,1 δισ. ευρώ»

«Με ψεύδη και ανακρίβειες ο κ.Χατζηδακης απαξιώνει τη ΔΕΗ. Λέει ότι θα καταργήσει τα ΝΟΜΕ όμως ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε ήδη συμφωνήσει να γίνει τέλος ’19» σημειώνει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε σχέση με τις δηλώσεις του Κ.Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ ότι «η εταιρεία τη βγάζει δεν τη βγάζει».

Επιπλέον, ο Π.Σκουρλέτης σημειώνει ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας «αποσιωπά το γεγονός ότι μέσω ΝΟΜΕ η ΔΕΗ εισέπραξε 2,1 δισ. όταν με τη μικρή ΔΕΗ εκτιμούσε 1,5 δις πουλώντας περιουσιακά στοιχεία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter