Ο Χουλιαράκης διαψεύδει το Reuters: Δεν προβλεπόταν επιστροφή κερδών τον Δεκέμβριο

Σαφής ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών σε δημοσίευμα του Reuters ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ.

«Η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου». Αυτό επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκη, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα του Reuters.

Σημειώνει ότι η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης. «Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου» εξηγεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημοσιεύονται ανά τρίμηνο.

Το Reuters ανέφερε ότι η πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών αναμενόταν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, ωστόσο, αυτή θα καθυστερήσει. Αιτία, όπως τόνιζαν πηγές στο πρακτορείο, είναι ο αργός ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. 

Σημειώνεται πως με βάση της συμφωνίας της Αθήνας με τους πιστωτές της περίπου 4,8 δισ ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών κρατών μελών της ευρωζώνης πρόκειται να επιστραφούν με εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.