Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο Documento: «Ο κόσµος αγανάκτησε, άρχισε να τους βρίζει φωνάζοντας “έξω, αίσχος”»

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο Documento: «Ο κόσµος αγανάκτησε, άρχισε να τους βρίζει φωνάζοντας “έξω, αίσχος”»
Χριστόφορος Ζαραλίκος

Ο stand-up κωµικός στη συνέντευξη που έδωσε στον Κωνσταντίνο Καϊμάκη για το Documento που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή εξηγεί τι συνέβη τη στιγμή που η Σάσα Σταμάτη και οι φίλοι της διέκοψαν την παράστασή του «1821-2021, διακόσια χρόνια δανεικά» στο θέατρο Τζένη Καρέζη.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη στο φύλλο της Κυριακής:

Ας πιάσουµε το περιστατικό από την αρχή. Τι ακριβώς είπες στη διάρκεια της παράστασης και προκάλεσε την έκρηξη της Σάσας Σταµάτη και της παρέας της;

Το τι είπα δεν έχει καµία σηµασία. Εγώ είπα ακριβώς το κείµενο που έχω γράψει και τίποτε παραπάνω. Υπάρχουν δύο φάσεις που µπορούν να περιγράψουν µε ακρίβεια ό,τι συνέβη ξαφνικά µπροστά στα µάτια όλων όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα µαζεµένοι στον χώρο και αυτό κατάλαβα λίγη ώρα αργότερα. Τι λίγη δηλαδή; Υστερα από ένα λεπτό κατάλαβα ότι όλο αυτό που συνέβαινε εκείνη τη στιγµή ήταν µια στηµένη δουλειά. Μια κυρία που δεν ήξερα ποια είναι και µετά µου είπαν για την περίπτωσή της σηκώθηκε ξαφνικά και άρχισε να λέει διάφορα. Από πίσω της ήταν δυο τύποι από αυτούς που σωµατικά και φατσικά –αλλά και το όλο στήσιµό τους, το ντύσιµό τους κ.λπ.– παραπέµπουν σε µπράβους. Και ακριβώς πίσω από αυτά τα ψωµωµένα παιδιά ένας τέταρτος µε το κινητό στο χέρι ξεκίνησε να γράφει. Είχαν δηλαδή όλη τη σκηνοθεσία. Το ντεκόρ, τους πρωταγωνιστές και την κάµερα. Α, είχαν και support άλλους δυο τρεις που έλεγαν «έχει δίκιο η κυρία». Εγώ είπα «κυρία µου, δεν καταλαβαίνω για ποιο πράγµα µιλάτε κι αν δεν σας αρέσει η παράσταση, µπορείτε να φύγετε και να πάρετε πίσω τα λεφτά σας, αλλά δεν µπορείτε να διακόψετε την παράσταση». Εκείνη έλεγε διάφορες ασυναρτησίες. Και εκεί κάπου είδα τον τύπο µε το κινητό και σκέφτηκα «εντάξει, εδώ γίνεται ένα άλλο σόου από κάποιους άλλους, αλλά κάποια στιγµή θα φύγουν». Οπως κι έγινε καθώς αντέδρασε ο κόσµος.

Το κοινό ήταν έξαλλο και άρχιζε να τους βρίζει. Εγώ επειδή θορυβήθηκα από τα ψωµωµένα παιδιά καθώς δεν ήξερα τι µπορεί να είχαν πάνω τους, έλεγα στον κόσµο «ψυχραιµία, δεν τρέχει τίποτε, ηρεµήστε και κάποια στιγµή οι άνθρωποι αυτοί θα φύγουν». Εκείνοι όµως µε τίποτε δεν έβγαιναν έξω, µου έλεγαν διάφορα που δεν καταλάβαινα, αλλά τους απαντούσα «Ναι, OK, έχετε δίκιο αλλά περάστε τώρα έξω». Κάποια στιγµή έπειτα από τέσσερα πέντε λεπτά ο κόσµος αγανάκτησε, άρχισε να κατεβαίνει από την πλατεία στη σκηνή και να τους βρίζει ή να τους κάνει χειρονοµίες, φωνάζοντας «έξω, αίσχος» αλλά εκείνοι τον χαβά τους. Προφανώς ήρθαν εκεί για να διακόψουν την παράσταση, αλλά µε τα πολλά έφυγαν γιατί από ένα σηµείο και µετά οι θεατές εξαγριώθηκαν και κατάλαβαν ότι δεν τους παίρνει.

Ποια είναι η ερµηνεία σου για ό,τι συνέβη;

Η ερµηνεία µου είναι διαχρονική και σοβαρή. Στη χώρα µας δεν επιτρέπεται η σάτιρα. Είναι δύσκολο έργο να κάνεις σάτιρα στη χώρα µας, ειδικά για άτοµα σαν εµένα που έχουν αποφασίσει να φύγουν από οποιοδήποτε Μέσο (ραδιόφωνο, τηλεόραση κ.λπ.) οικειοθελώς –κανείς δεν µε έδιωξε– για να κάνουν ελεύθεροι τη δουλειά τους. Αυτήν τη σύµβαση ότι κανείς δεν ξέρει τι συµβαίνει σε αυτήν τη χώρα εγώ δεν την αναγνωρίζω και γι’ αυτό αποφάσισα να κάνω ό,τι κάνω εδώ και αρκετά χρόνια στο κανάλι του YouTube. Εχω λοιπόν την υποψία ότι αυτό που κάνω στο YouTube έχει σπάσει πολλά αρχίδια και κάποιοι αποφάσισαν να αντιδράσουν.

Εχεις υποψίες για τον χώρο απ’ όπου προέρχονται τα συγκεκριµένα άτοµα και για το ποιο κοµµάτι της παράστασής σου προξένησε τη σκηνοθετηµένη αντίδρασή τους;

Το κείµενο της παράστασης δεν αποτελεί αναγκαστικά προσωπική µου άποψη. Είναι ένα κείµενο µε αρχή, µέση και τέλος. Να κάτσω εγώ να πω αποσπασµατικά ποιο κοµµάτι µπορεί να ερεθίσει κάποιον δεν θα το κάνω.

Διαβάστε επίσης:

Σταμάτη: Στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ μετά την επίθεση στον Ζαραλίκο

Η Σάσα Σταμάτη δίνει τις δικές της απαντήσεις για το «πέσιμο» στον Χριστόφορο Ζαραλίκο

Το Θέατρο «Τζένη Καρέζη» για το επεισόδιο στην παράσταση του Ζαραλίκου

Ασύλληπτο: «Μπράβοι» διέκοψαν παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου όταν αναφέρθηκε στον Μαρινάκη (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter