Ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης δημοσίευε διαφημίσεις της χούντας (Photo)

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης δημοσίευε διαφημίσεις της χούντας (Photo)

Πριν αναλάβει το πόστο του υφυπουργού Εξωτερικών, ο Αντώνης Διαματάρης έχει διατελέσει επί πολλά χρόνια εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας».

Επί των ημερών του, δε, η εφημερίδα έχει δημοσιεύσει διαφήμιση της χούντας και των «καλών» που έκανε στη χώρα ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος και μάλιστα ανήμερα της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το φύλλο του «Εθνικού Κήρυκα» με ημερομηνία Σάββατο-Κυριακή 20- 21 Απριλίου 2013, όπου έχει καταχωρηθεί η διαφήμιση, στην οποία γίνεται λόγος για «δικαίωση» της χούντας.

Η διαφήμιση δείχνει τον Παπαδόπουλο και το πουλί της χούντας και γράφει: «Δικαιώθηκε. Ζήτω η 21η Απριλίου 1967. Με την Πατρίδα μας εν μέσω ανεπανάληπτης οικονομικής κρίσης, με την σήψη των θεσμών, με τις επιθέσεις στην Ελληνική οικογένεια, με κλονισμούς σε κάθε επίπεδο καθημερινής δραστηριότητας της κοινωνίας μας, και τον κατακερματισμό της εθνικής μας υπόστασης που υφιστάμεθα σήμερα, δικαιώνεται το έργο της Εθνοσωτήριας Επανάστασης. Το όνομά σου τώρα πια (σ.σ. του Παπαδόπουλου) αιώνια θα μείνει».

Το φύλλο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με αναγνώστες της εφημερίδας να ζητούν εξηγήσεις τόσο για τη δημοσίευση της διαφήμισης όσο και για το ποιοι ζήτησαν την καταχώρησή της, αλλά και επισημαίνουν ότι θα έπρεπε οι υπεύθυνοι να την αποκηρύξουν.

Δείτε την επίμαχη σελίδα:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/07/09/5d249d94825e6344483a95f8.pdf

Μετά τις αντιδράσεις, ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών, με την ιδιότητα τότε του εκδότη, αναγκάστηκε να απαντήσει, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων και για «μη νομικό δικαίωμα να αρνηθεί διαφήμιση με το κριτήριο ότι διαφωνεί με το μήνυμά της». Και αφού αναφέρεται στην «φιλοσοφία του Εθνικού Κήρυκα» που «δεν έχει την ανάγκη να αποδείξει τη βαθιά αντίθεσή του σε κάθε μορφής απολυταρχικού, μη δημοκρατικού, συστήματος διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της χούντας των Συνταγματαρχών» καταλήγει με το επίσης… δημοκρατικό: «Και για να τελειώνουμε με την υπόθεση αυτή: είναι καιρός να σταματήσουν τις διαλέξεις ηθικής και δήθεν δημοκρατικής ευαισθησίας οι διάφοροι ψευτο – προοδευτικοί. Έχουμε δει πού μας έχουν οδηγήσει αυτές οι τριτοκοσμικού τύπου αντιδράσεις.»

Δείτε αναλυτικά τι είχε απαντήσει ο Αντώνης Διαματάρης:

«Η ανωτερότητα της Δημοκρατίας

Η διαφημιστική καταχώρηση υπέρ της χούντας, που καταχωρήθηκε και φέτος στην εφημερίδα μας, προκάλεσε την αντίδραση μιας μικρής, γνωστής μεταξύ τους, ομάδας αναγνωστών μας -και μη- που διαμαρτυρήθηκαν δια μέσου ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Παραβιάζουν, πάντως, όπως θα έπρεπε να γνωρίζουν – αν έστω και περιστασιακά μας παρακολουθούσαν – ανοιχτές πόρτες, όσον αφορά τη θέση της εφημερίδας στο θέμα αυτό. Ωστόσο, περισσότεροι από αυτούς ήταν οι αναγνώστες μας που το έθεσαν στη σωστή του βάση. Ευχαριστώ και τους μεν και τους δε που μπήκαν στον κόπο να επικοινωνήσουν μαζί μου. Κάθε επικοινωνία αναγνωστών για οποιοδήποτε θέμα μου είναι πολύτιμη. Δεν σχολιάζω αντιδράσεις -θετικές ή αρνητικές- αναγνωστών. Για αυτό υπάρχει η στήλη «Επιστολές» στη σελίδα δύο (2) της εφημερίδας, στην οποία δημοσιεύουμε επιστολές των αναγνωστών, στην ελληνική γλώσσα, βέβαια,

Η διαφημιστική καταχώρηση υπέρ της χούντας, που καταχωρήθηκε και φέτος στην εφημερίδα μας, προκάλεσε την αντίδραση μιας μικρής, γνωστής μεταξύ τους, ομάδας αναγνωστών μας -και μη- που διαμαρτυρήθηκαν δια μέσου ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Παραβιάζουν, πάντως, όπως θα έπρεπε να γνωρίζουν – αν έστω και περιστασιακά μας παρακολουθούσαν – ανοιχτές πόρτες, όσον αφορά τη θέση της εφημερίδας στο θέμα αυτό.

Ωστόσο, περισσότεροι από αυτούς ήταν οι αναγνώστες μας που το έθεσαν στη σωστή του βάση.

Ευχαριστώ και τους μεν και τους δε που μπήκαν στον κόπο να επικοινωνήσουν μαζί μου. Κάθε επικοινωνία αναγνωστών για οποιοδήποτε θέμα μου είναι πολύτιμη.

Δεν σχολιάζω αντιδράσεις -θετικές ή αρνητικές- αναγνωστών. Για αυτό υπάρχει η στήλη «Επιστολές» στη σελίδα δύο (2) της εφημερίδας, στην οποία δημοσιεύουμε επιστολές των αναγνωστών, στην ελληνική γλώσσα, βέβαια, με ιδιαίτερη ευαισθησία σ’ αυτές που εκφράζουν μια διαφορετική άποψη από ό,τι η εφημερίδα και οι συνεργάτες της.

Οτι κάνω αυτή την εξαίρεση σήμερα οφείλεται και στη λεπτότητα του θέματος αλλά και επειδή θέλω να παρουσιάσω, για μια ακόμα φορά, τη φιλοσοφία που διέπει την έκδοση των δημοσιογραφικών οργάνων του «Εθνικού Κήρυκα», την τιμή και την ευθύνη της έκδοσης και της Διεύθυνσης των οποίων έχω.

1. Ο «Ε.Κ.» δεν έχει την ανάγκη να αποδείξει τη βαθιά αντίθεσή του σε κάθε μορφής απολυταρχικού, μη δημοκρατικού, συστήματος διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της χούντας των Συνταγματαρχών.

2. Ο «Ε.Κ.» διέπεται από τη δυτικού τύπου φιλοσοφία όσον αφορά τον ρόλο του Τύπου.

Πιστεύει ότι έχει την υποχρέωση, καθώς και την ευθύνη, να ενημερώνει σφαιρικά τους αναγνώστες του.

3. Ο «Ε.Κ.» είναι διατεθειμένος ακόμα και να αγωνιστεί, αν χρειαστεί, για να προστατεύσει το δικαίωμα εκείνου με τον οποίο διαφωνεί να εκφράσει τη γνώμη του.

4. Η διαφημιστική καταχώρηση, όπως συμβαίνει σε όλες τις εφημερίδες, εκφράζει την άποψη αυτού που την καταχωρεί.

Η εφημερίδα δεν έχει καν το νομικό δικαίωμα να αρνηθεί μια διαφημιστική καταχώρηση με το κριτήριο ότι διαφωνεί με το μήνυμά της.

5. Η απόφαση να καταχωρηθεί η συγκεκριμένη διαφήμιση δεν μας ήταν καθόλου ευχάριστη.

Είναι όμως σε τέτοιες περιπτώσεις που φαίνεται η ποιότητα του ΜΜΕ, καθώς και η δύναμη και η ανωτερότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Για σκεφτείτε: Θα επέτρεπε ποτέ μια χούντα σε μια εφημερίδα να δημοσιεύσει μια καταχώρηση που ήταν εναντίον της; Ποτέ.

Τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, αυξάνουν ακόμα περισσότερο την εκτίμηση και τον σεβασμό του πολίτη προς το αγαθό της Δημοκρατίας, που στο τέλος αποτελεί τον μόνο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας της και που την επιβεβαιώνουν ως το σοφότερο σύστημα διακυβέρνησης που έχει ανακαλύψει ποτέ ο άνθρωπος.

Mea culpa: Από τεχνικό λάθος απουσίαζε το όνομα του υπεύθυνου της διαφημιστικής καταχώρησης, που το αποκαλύπτω με τη σύμφωνη γνώμη του: Διονύσης Πυλαρινός.

Και για να τελειώνουμε με την υπόθεση αυτή: είναι καιρός να σταματήσουν τις διαλέξεις ηθικής και δήθεν δημοκρατικής ευαισθησίας οι διάφοροι ψευτο – προοδευτικοί. Εχουμε δει πού μας έχουν οδηγήσει αυτές οι τριτοκοσμικού τύπου αντιδράσεις.

Καιρός να σοβαρευτούμε.»

Στις σελίδες του «Εθνικού Κήρυκα» και το «δεξί χέρι» του Μητσοτάκη

Εκτός από τη φιλοχουντική ανάρτηση, στις σελίδες του «Εθνικού Κήρυκα» έχει φιλοξενηθεί πολλές φορές και διαφήμιση της δικηγορικής εταιρείας «Γ. Δημητριάδης και Συνεργάτες». Την συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία διατηρεί ο ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και «δεξί» του χέρι, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος φαίνεται πως αποτελεί… αγαπημένο θέμα για προώθηση και διαφήμιση της εφημερίδας, που για πολλά χρόνια είχε διατελέσει εκδότης ο Αντώνης Διαματάρης.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που ακολουθούν:




Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter