Ο Υμηττός είναι τρελός και ο μπακλαβάς γωνία

Ο Υμηττός είναι τρελός και ο μπακλαβάς γωνία

Αλλη μία φορά αίθανες δικαιολογίες στα ΜΜΕ για τις πυρκαγιές, αρκεί να μην αποδοθούν ευθύνες στην κυβέρνηση

Ηταν το πρώτο μεγάλο τεστ της αντιπυρικής περιόδου, με τις μνήμες των περσινών πυρκαγιών στην Εύβοια να είναι ακόμη πολύ νωπές. Ο λόγος για τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βούλα και τη Γλυφάδα –δίπλα στον αστικό ιστό και όχι σε πυκνή δασώδη περιοχή–, που χρειάστηκε πάνω από οκτώ ώρες για να σβήσει και άφησε πίσω της 4.322 στρέμματα καμένης γης, πολλά αυτοκίνητα κατεστραμμένα αλλά και ζημιές σε τουλάχιστον έντεκα σπίτια.

Η κυβερνητική αποτυχία στο πρώτο αυτό… αντιπυρικό τεστ ήταν παταγώδης. Τόσο που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι εξέπληξε ακόμη και τους ορκισμένους εχθρούς της, καθώς όλοι θεωρούσαν πως το πιο λογικό θα ήταν να έχει λάβει ορισμένα μέτρα μετά το περσινό φιάσκο σε βόρεια Εύβοια και Πελοπόννησο.

Ομως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι συνηθισμένη σε αποτυχίες. Αλλωστε το πρωθυπουργικό δόγμα δεν είναι άλλο από την αδιαφορία για την αντιμετώπιση των κρίσεων και η επιμονή στην επικοινωνιακή τους διαχείριση, χωρίς να ενδιαφέρεται βέβαια αν αυτή έχει οποιαδήποτε επίδραση στην πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες που πλήττονται.

Κάπως έτσι, λοιπόν, καταλήξαμε στις κωμικού επιπέδου απόπειρες διαχείρισης της κρίσης της πυρκαγιάς της Βούλας.

Ολα ξεκίνησαν όταν σε ρεπορτάζ του Σκάι κατά τη διάρκεια της φωτιάς αναφέρθηκε ότι οι υπεύθυνοι της κατάσβεσης εξηγούσαν την αποτυχία τους λέγοντας ότι ο Υμηττός είναι «τρελός» και ότι μοιάζει με «μπακλαβά που είναι γεμάτος χοάνες και κηλιδώσεις που οδηγούν τη φωτιά σε κατοικημένες περιοχές».

Είναι τρελός ο Υμηττός

Οπως μπορεί καθένας να καταλάβει, η ατάκα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον ανελέητο «λαό» του Twitter. Από εκείνη τη στιγμή η λέξη «μπακλαβάς» μετατράπηκε σε… κωδική ονομασία της πυρκαγιάς στη Βούλα. Οσο για την άποψη ότι ο Υμηττός είναι «τρελός», οι χρήστες του διαδικτύου δεν χρειάστηκαν πολύ χρόνο μέχρι να ανακαλύψουν ότι η έκφραση που πράγματι χρησιμοποιείται για τον Υμηττό δεν είναι αποτέλεσμα της… ψυχοσύνθεσης του βουνού αλλά φέρει μια πολύ διαφορετική πλην ενδιαφέρουσα ιστορία, αφού ο χαρακτηρισμός «τρελός» για τον Υμηττό αποτελεί παρήχηση της γαλλικής φράσης «très long» (πολύ μακρύς) που χρησιμοποιούσαν οι Γάλλοι στρατιώτες οι οποίοι επισκέφτηκαν το λεκανοπέδιο Αττικής τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Οθωμανούς για να χαρακτηρίσουν τον επιμήκη ορεινό όγκο του Υμηττού.

Η θεωρία των ισχυρών ανέμων

Κάπως έτσι λοιπόν η πρώτη απόπειρα επίρριψης των ευθυνών της πυρκαγιάς στο… τρελό βουνό που μοιάζει με μπακλαβά εκπυρσοκρότησε κατά του «επιτελικού κράτους» του Κυρ. Μητσοτάκη. Μπήκαν, λοιπόν, μπροστά τα… μεγάλα μέσα. Επιστρατεύτηκε δηλαδή η περσινή θεωρία περί ανέμων μεγάλης έντασης που δυσκόλεψαν το έργο της κατάσβεσης. Τι κι αν όλα τα βίντεο από την περιοχή έδειχναν το αντίθετο και οι μετεωρολογικές σελίδες το διέψευδαν; Πιστοί στο επικοινωνιακό τους δόγμα, δεν επέτρεψαν στην πραγματικότητα να τους χαλάσει την… όμορφη ιστορία. Γι’ αυτό και ο πάντα πρόθυμος Σκάι παρουσίασε ένα βίντεο της εξέλιξης της πυρκαγιάς σε… fast forward, γεγονός που έδωσε την αίσθηση της γρήγορης κίνησης των καπνών, οι οποίοι σε κανονικό χρόνο κινούνταν… νωχελικά προς τον ουρανό.

Το πουλί που έγινε φλαμπέ

Και αφού δεν έπιασαν αυτά, λίγα 24ωρα μετά τη φωτιά και ενώ οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ένιωθαν την κοινωνική πίεση για το ζήτημα της αποτυχίας αντιμετώπισης της πρώτης σημαντικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού να αυξάνεται, την ίδια στιγμή που η ανησυχία για το τι θα βιώσουμε το καλοκαίρι κορυφωνόταν, ήρθε ένα… πουλί να απογειώσει το τρολάρισμα. Η δήλωση του πρόεδρου των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ Κώστα Μανιάτη για το πουλί που στάθηκε, ανεφλέγη και στη συνέχεια πέταξε σκορπίζοντας τις φλόγες στην περιοχή αποτέλεσε προσπάθεια να ανασκευαστεί το αρχικό αφήγημα περί έκρηξης στον σταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο δεν ευσταθούσε.

Για πόσο ακόμη ο Στυλιανίδης

Ολα πάντως τελικά καταλήγουν στο ίδιο πρόσωπο. Ο εκ Κύπρου ορμώμενος υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, βρέθηκε στη συγκεκριμένη θέση με κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες για τις ικανότητές του μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, όμως η πρώτη δοκιμασία του στη χιονοθύελλα που έπληξε την Αθήνα τον χειμώνα στέφθηκε με παροιμιώδη αποτυχία.

Η πρώτη πυρκαγιά –στα προάστια της Αθήνας μάλιστα– μετατράπηκε σε πεδίο αντικυβερνητικού τρολαρίσματος, ενώ οι προβλέψεις του υπουργού για ένα «σκληρό καλοκαίρι» που έρχεται το μόνο που δεν κάνουν είναι να προσφέρουν αισιοδοξία ή σιγουριά.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζει σε όλους τους τόνους ότι ο Χρ. Στυλιανίδης χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, οι… κακές γλώσσες λένε ότι η θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας είναι σαν κρεμ μπρουλέ. Μαλακή από μέσα αλλά… φλαμπέ απέξω.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter