Ο υποκριτής Νταβούτογλου

Ο υποκριτής Νταβούτογλου

Κομματικό μικρομάγαζο ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει άμεσα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (2009-2016) και πρώην πρωθυπουργός (20142016) της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Του βρόντηξαν την πόρτα τα σημάδια των καιρών, την άνοιξε και έσπευσε να δηλώσει εθνοσωτήρας. Ποιος; Ο θεοσεβούμενος ακαδημαϊκός και διπλωμάτης που οραματίστηκε μια light νεοοθωμανική σφαίρα επιρροής με το σουνιτικό ισλάμ ως συγκολλητική ουσία στη Μέση Ανατολή και μια μη αραβική χώρα, την Τουρκία, ως μοντέλο; Ταυτόχρονα πιστή στο ΝΑΤΟ και πρόθυμη να ενταχθεί, κάποτε, στην ΕΕ; Τρέχα γύρευε δηλαδή, σ’ ένα κουβάρι αντιθέσεων και ιδεοληψίας. Αλλά και γιατί να πείσει τους Τούρκους συντηρητικούς ψηφοφόρους που η οικονομική κρίση ανατρέπει τη ζωή τους και αμφισβητούν τον πρόεδρο Ερντογάν; 

Ο Νταβούτογλου ήταν ο υμνητής του καθεστώτος του «σουλτάνου». Ο συκοφάντης των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί το 2013. Ο απολογητής του αστυνομικού κράτους. Ο συγκατασκευαστής του εχθρού στο πρόσωπο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο κυματοθραύστης στα τσουνάμι των σκανδάλων διαφθοράς του ΑΚΡ και της οικογενειοκρατίας. Ενας υποκριτής πλασάρεται ως γνήσιος εκπρόσωπος του «παλιού καλού πολιτικού ισλάμ». Διαφοροποιήθηκε μόνο όταν κατάλαβε ότι ο «σουλτάνος» θα τον πετάξει σαν στυμμένη λεμονόκουπα, ελπίζοντας σε μια θέση στο μετά τον Ερντογάν σκηνικό. 

Όμως η διαδικασία μετάβασης γίνεται με αργούς ρυθμούς. Η λύση φαίνεται ότι θα προέλθει από τη Δεξιά –κεντροδεξιά και εθνικιστές– με ολίγη νεοκεμαλική «(επι)στροφή στη Δύση» και μια δόση πολιτικού ισλάμ. Οταν θα δύσει το άστρο του Ερντογάν τα «χρεωμένα» σύμβολα της εποχής του, όπως ο Νταβούτογλου, είτε θα ενταχθούν ως δευτεραγωνιστές στον θίασο της νέας κατάστασης είτε θα δύσουν μαζί του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter