Ο Ζάεφ «άφησε» την Αθήνα και έστρεψε το βλέμμα προς τη Ρώμη

Ο Ζάεφ «άφησε» την Αθήνα και έστρεψε το βλέμμα προς τη Ρώμη

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας βρέθηκε στη Ρώμη και συνομίλησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε. Μια κίνηση που ανέδειξε τον ρόλο της ιταλικής πλευράς, αλλά και τις αγκυλώσεις της ελληνικής, σχετικά με το θέμα της ένταξης της Βορείου Μακεδονίας. 

Για να μεταβεί στην Ιταλία, ο Ζόραν Ζάεφ έπρεπε πρώτα να στρέψει την πλάτη προς την ευρωαραβική Διάσκεψη Κορυφής στο Μέγαρο Μουσικής κι ενώ ήταν προγραμματισμένη η παρουσία του Βορειομακεδόνα πολιτικού εκεί. Εν τέλει, ο Ζάεφ δεν βρέθηκε ποτέ στο Μέγαρο Μουσικής το πρωί της Τρίτης και για έναν επιπλέον λόγο καθώς ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης δεν του έστειλε πρόσκληση για διμερείς συνομιλίες στο Μαξίμου, κάτι που έγινε τόσο με την πρωθυπουργό της Σερβίας, όσο και με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Κροατίας.

Ο Ζάεφ προτίμησε τη Ρώμη και είχε λόγους για να το πράξει, καθώς ο Κόντε και η Ιταλία έδειξαν από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις τους μετά το «βέτο» της Γαλλίας στην απανέναρξη των συζητήσεων για την ένταξη της Βορείου Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μικρό χρονικό διάστημα για τη σύνοδο του Δεκεμβρίου. Οι Ιταλοί στηρίζουν τον Ζάεφ, κάτι που δεν ισχύει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, ανέδειξε με τις κινήσεις του, το ότι οι Ιταλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να βρουν μια λύση στο θέμα της Βορείου Μακεδονίας (σε αντίθεση με την Ελλάδα), αλλά και το πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί δείκτη για την ευρωπαϊκή προοπτική τη χώρας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter