Ο «Ζορμπάς» επιμένει: Μεγάλα κύματα, ριπές ανέμου ως 122 χλμ./ώρα, ύψη βροχής ως 26 εκατοστά! (Πίνακες, χάρτες)

Ο «Ζορμπάς» επιμένει: Μεγάλα κύματα, ριπές ανέμου ως 122 χλμ./ώρα, ύψη βροχής ως 26 εκατοστά! (Πίνακες, χάρτες)

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr το Σάββατο 29/09, κατά την επέλαση του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ξενοφών”.

Αν και οι εντάσεις των ανέμων ήταν μικρότερης έντασης από τις προβλεπόμενες τιμές, η μέση τιμή 10λεπτου στον σταθμό της Πύλου έφτασε τα 80 km/hr (10 Μποφόρ) με ριπές στα 122 km/hr. Παράλληλα οι ακτές της Νότιας Πελ/νησου δέχθηκαν μεγάλου ύψους κύματα και πλημμυρίδα που επίσης προκάλεσαν ζημιές σε πολλές παραθαλάσσιες πόλεις και χωριά (π.χ. Καλαμάτα, Μεθώνη, Μαραθόπολη, κτλ.).

Από τα μεσάνυχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 30/09 μεγάλα ύψη βροχής καταγράφτηκαν στην Πελ/νησο, Αν. Στερεά, κυρίως στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια όπου παρατηρήθηκαν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα στο Μαντούδι.

Τις πρωινές ώρες της Κυριακής 30/09 ο κυκλώνας εξασθενημένος βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ανατολικής Στερεάς και Νότιου Ευβοϊκού, όπως διακρίνεται στη δορυφορική εικόνα (Εικόνα 2), ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τις επόμενες ώρες θα κινηθεί αργά βορειοανατολικά περνώντας στο Αιγαίο τις απογευματινές ώρες, όπως αποτυπώνεται στο Ανεμολόγιο (Εικόνα 3).

Για το υπόλοιπο της ημέρας ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σε Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Ανατολική Στερεά (βόρεια τμήματα Αττικής, Φθιώτιδα και Βοιωτία) και βαθμιαία στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα. Η προβλεπόμενη κατανομή της βροχής από το μεσημέρι ως το βράδυ της Κυριακής 30/09 δίνεται στους παρακάτω χάρτες (Εικόνα 4).    

Πηγή meteo.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter