Θα δουλεύεις μία ώρα τζάμπα αλλά για τον Βρούτση δεν θα είναι απλήρωτη υπερωρία

Θα δουλεύεις μία ώρα τζάμπα αλλά για τον Βρούτση δεν θα είναι απλήρωτη υπερωρία

«Μόνο μία ώρα την ημέρα» είναι για τον υπουργό Εργασίας η δικαιολογία αναφορικά με τη θέσπιση -για πρώτη φορά στα χρονικά του εργατικού δικαίου- της απλήρωτης εργασίας αντί ειδικής άδειας για την περίπτωση που εργαζόμενος τίθεται σε καθεστώς καραντίνας για 7 ή 14 ημέρες.

Με αφορμή τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε για το επίμαχο ζήτημα στη συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, ο Γιάννης Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι οι ώρες των 7 ή 14 ημερών καραντίνας θα πληρώνονται. «Δεν υπάρχει απλήρωτη εργασία, όλες πληρώνονται. Οι μισές χαρίζονται στους εργαζόμενους, δεν χρειάζεται να τις εργαστούν» είπε και παραδέχτηκε: «Οι άλλες μισές, όμως, θα είναι μόνο μία ώρα την ημέρα πάνω από το οκτάωρο. Δεν θα είναι ούτε υπερεργασία, ούτε υπερωρία». Με αυτόν τον τρόπο, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση για τους λόγους που δεν του επιτρέπουν τη θέσπιση ειδικής αδείας για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε καραντίνα.

Δίνοντας την εντύπωση πως η πανδημία οδήγησε σε κάποιου είδους ταξική συμφωνία, επικαλέστηκε τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι -κατά τα λεγόμενά του- στην αρχή της κρίσης ομονόησαν πως τις δυσκολίες «θα τις περάσουμε όλοι μαζί, εργοδότες και εργαζόμενοι». Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι το μέτρο δεν είναι το τέλειο, πως η κυβέρνηση δεν διεκδικεί το αλάθητο, αλλά -όπως συμπέρανε- «πάμε καλά!».

«Στηρίζουμε τους εργαζόμενους με 534 ευρώ»

Ως προς την παράταση του έκτακτου επιδόματος των 534 ευρώ, ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους κλάδους του αθλητισμού, πολιτισμού, επισιτισμού, ακτοπλοΐας, αεροπλοΐας και μεταφορών. «Ναι, με τα 534 ευρώ» τόνισε, συμπληρώνοντας: «Αυτά μπορούμε να δώσουμε καλύπτοντας και τις ασφαλιστικές εισφορές».

Μόλις δίμηνη παράταση για το επίδομα ανεργίας

Εξήγγειλε, επίσης, τη δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας για δύο μήνες για τους ανέργους το επίδομα των οποίων έληξε τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο ή Αύγουστο. «Το έχουμε εξαγγείλει και ο ΟΑΕΔ θα το εκτελέσει χωρίς τη φυσική παρουσία κάθε ανέργου» επισήμανε και διευκρίνισε πως η παράταση θα δοθεί μέσω υπουργικής απόφασης.

Αναφορικά με το μειωμένο δώρο Χριστουγέννων που θα δουν στους λογαριασμούς τους όσοι έλαβαν το επίδομα των 534 ευρώ, ο υπουργός Εργασίας έριξε το μπαλάκι της ευθύνης στο υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αντιστοίχιση του δώρου με το έκτακτο επίδομα γίνεται «για δημοσιονομικούς λόγους». «Ούτε ζήτημα υπερωριών υπάρχει, ούτε δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα. Έκτακτα μέτρα είναι σε μια έκτακτη περίοδο για την χώρα» κατέληξε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter