Θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών; – Ερώτηση κατέθεσε η Άννα Βαγενά

Θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών; – Ερώτηση κατέθεσε η Άννα Βαγενά

Το θέμα του πότε θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) θέτει με ερώτηση της στην Βουλή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά. Η ερώτηση απευθύνεται προς το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την εφαρμογή της ήδη ψηφισμένης σχετικής νομοθεσίας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «στο πρόσφατο παρελθόν, αρκετοί Δήμοι, όπως οι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Μαρκόπουλου κ.ά. έχουν προσπαθήσει να ιδρύσουν αποτεφρωτήρια, αλλά οι προσπάθειές τους δεν έχουν ευοδωθεί λόγω της έντονης αντίδρασης εκκλησιαστικών αρχών και ομάδων πίεσης των τοπικών κοινωνιών». Επισημαίνει μάλιστα πως «συνεπεία όλων αυτών, μοναδική λύση για όποιον επιθυμεί να αποτεφρωθεί μετά θάνατον είναι η αποστολή της σορού στο εξωτερικό, με τον πλησιέστερο διαθέσιμο χώρο να εντοπίζεται στη Σόφια της Βουλγαρίας. Πλην όμως μια τέτοια επιλογή οδηγεί σε μείζονα οικονομική, συναισθηματική και ψυχική επιβάρυνση, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι οικείοι του θανόντος να πέσουν θύματα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου».

Τέλος η Α. Βαγενά αναφέρεται συνολικά στο θέμα και επισημαίνει ότι «η ιστορική και εθνογραφική έρευνα επιβεβαιώνει ότι στον ελλαδικό χώρο από αρχαιοτάτων χρόνων απαντά η ταφική πρακτική της αποτέφρωσης των νεκρών, πέραν της ανέγερσης τύμβων-ενταφιασμού του νεκρού σώματος. Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού στον ελλαδικό χώρο η ταφή επικράτησε της αποτέφρωσης. Οι πρώτες κινήσεις για την επαναφορά της αποτέφρωσης, εντοπίζονται χρονικά στα έτη 1912-1917. Ακολούθως, δυνάμει του Αρθρ. 35 Ν. 3448/2006 επετράπη εντός της ελληνικής έννομης τάξης η αποτέφρωση και εκχωρήθηκε το πρώτον η αρμοδιότητα διαχείρισης των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών/ΚΑΝ στους Δήμους. Εντούτοις, μέχρι την επιψήφιση του Αρθρ. 92 Ν. 4368/2016 το σύνολο των σχετικών διατάξεων παρέμεινε κενό γράμμα. Τέλος δε η έκδοση των κανονιστικών διοικητικών πράξεων περί περιβαλλοντικών όρων σύστασης των ΚΑΝ παρείχε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό πλαίσιο για την έναρξη της δραστηριότητας των αποτεφρωτηρίων εν Ελλάδι».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter